Policija

— 1081 —

налази на заштићеном земљишту зграда непотребна. земљораднику и незаштићена, на пр. друга кућа у винограду, Аранђеловић правилно закључује да би се имање имало продати, па по процени вредности куће ова повериоцу исплатила, а дужнику вредност земљишта кад власти докаже да је купио одговарајуће имање.

_ Питање је, међутим, да ли земљорадник ужива заштиту кад нема куће но станује у згради намењеној другом чему. Затим, како је Правило објаснило да се у смислу закона имају за земљораднике сматрати и мале занатлије и њима слични посленици кад им је главно занимање земљорад, то су се у примени закона исто тако јавила и питања, да ли таквим лицима треба изузети из пописа пословницу дотичног занимања, а наиме: дућан, радионицу, воденицу, ваљавицу, кафану, механу, итд. На први поглед изгледа јасно да оваква имања, а нарочито кафане и механе, не треба штитити од пописа, јер она не спадају у имовину коју закон набраја да се земљораднику штити. Пракса је тако и с разлогом поступала.) Али кад се имају у виду могући случајеви да је

Ћих у првом ставу.. налази на земљишту, које претиче преко онога, што се земљоделцу не може узети у попис, онда се она са земљиштем увима у попис. — Калајџић, „Поуке.. стр. 70-1.

5) О. о. од 11/9 1896 Бр. 2692: ! |

Тач. 48 471 Грађ. Суд. Пост. односи се само на волове а не и на новце за ове продајом добивене. (Законик од Никетића).

2): а) По одлуци К. Суда од 11/11 1899 Бр. 9128 и воденица ула. зи у оно имање, које је заштићено поменутом законском одредбом, ако дужник без ње нема наглавицу, а по одлуци К. Суда од 20/2 1903 Бр. 6474 воденица није заштићена од продаје за дугове земљорадника. = Калајцић „Поуке..", стр. 47

6) О: о. од 221 1907 Бр. 790: — „Тач. 4 а 85 471 Грађ. Суд. Пост. не односи се на воденице или делове у њој, већ на кућу за становање им остало тамо поменуто." (Законик од Никетића). | в) Према одлуци Државног Савета од 29/5 1904, воденица ма да служи земљоделцу за стан, није од пописа заштићена. — Вукићевић, „Збирка Одлука", стр. 55.

Ми сматрамо да воденица земљораднику може бити заштићена, када је мала, наиме, када је поточара и нема више од једнога витла, и служи земљораднику у исто време као и кућа, а он нема друге куће.

г) О. о. од 9/5 1909 Бр. 5557 оснажила је решење првостепеног суда којим је одбачена жалба противу продаје дућана земљораднику = обућару, са разлога што и да је жалилац »био земљоделац"' њему. као земљоделцу не штити се дућан, јер исти није намењен земљоделству, нити је пак предмет под заштитом У 5 471 грађ. Суд. пост."

3) По једном претпису Министра Унутрашњих Дела, кафана или механа на спада у имање, које се земљоранику од продаје штити, са разлога: '