Policija

— 1085 —

љорадника има поделити на три равна дела, тако да један. део остане удови на уживање а два дела припадну наследницима — синовима пок. земљорадника. Тражење наплате дуга из дела задругара претпоставља деобу имања, односно“ налаже издвајање дела дужникова. С обзиром на случај деобе имања између деобника, где спада и удовица, и с обзиром на право издвајања удовици равнога дела имања са наследницима пок. земљорадника, удовица се сматра као пореска глава и пре извршене деобе имања, и тим пре када је тражена наплата из дела једнога задругара. У овом случају претпоставља се као да је деоба задружне заједнице већ извршена.

Према изложеноме, у конкретном случају има три пореске главе: две пореске главе су пунолетна браћа и као трећа пореска глава, у смислу тач.. Фа 5 471 Грађ. Суд. Поступка, има се узети њихова мајка као удова и представница остатка породице пок. земљорадника с правом на благодејање пуне наглавице.) Па како дужник Петар нема више права да подели него само 5 дана земље (под претпоставком да је овде: ланац = дану орања), то се овде поверилац, у смислу поменутога прописа, има одбити од тражења наплате из имања. дужникова, односно општински суд има, по службеној дужности, да изда полицијској власти која је наплату дуга предузела, уверење да овде има три пореске главе и да дужник Петар нема више имања него што му закон од пописа штити.

| АЕ

5 Под пореском главом по тач, За 5 471 Грађ. Суд. Поступка разуме се сваки мушки пунолетник или ожењени малолетник као шеф индивидуалне, уже породице било у инокосној или задружној кући, 2 ако је шеф породице умро, онда остатак његове породице у лицу удове или женске у опште и мушке малолетне деце, ако би дужна. кућа имала довољно имања за наглавице свих породичних глава и остатака, иначе дужник укућанин власник осопка за наглавицу њему а уживање породице одн. заједничке куће којој припада, у колико. она не би имала једну целу наглавицу. — В. о овоме расправу Је. ленка Петровића „Пореска глава по тач, да 5 471 Грађ Суд. Поступка'" у с т" за Правне и Друштвене Науке, св, за новембар и децембар» 1928. г.