Policija

61089.

ЊЕ тога казамата упутио своју понуду Паские-у, и овај је прими. · | :

~ Под заштитом префектуре Париске Полиције, Видок и његови помоћници учинили су неколико добрих услуга. 1829, његов помоћник Латур, звани Коко-Латур „једна тица као и Видок, наследио га је. Најзад после Револуције 18830, Грике, префект полици је, позва Видока понова, и повери му шефство над бригадом од дванаест инспектора, који су били установљени од Јулске Владе. На несрећу, Видок, уместо да потврди своју вредност, он се сасвим проигра: Да би као за неке сјајне успехе добио награду, он инсценира велике ноћне крађе и разбојништва, но ово се открије, он мораде да одступи, и умре у току времена у највећој беди.

Но и поред што су извесни префекти полиције починили тешке грешке, они су имали и великих заслуга. Дебелеим, који је радио под Шарлом Х, био је велики администратор; он је установио звање Шефа Општинске Полиције, данас званога Директора. |

Кадар Општинске Полиције био је формиран 1852. Он је у то доба бројао 750 људи; тада је дошло угледање на Енглеску. Та земља је учинила огромне успехе и њен полицијски систем био је примеран. Под генијалним импулсом Сер Роберта Пила, ефективна полицијска снага у Лондону бројала је 5453 људи свих положаја.

Следујући овоме примеру, Француска је, поводом изложбе 1855 и великог придоласка странаца у Париз, сматрала да је наступио погодан час за проширење полицијских снага. Зато је 1854 Министар Полиције Бијо предложио и Наполеон 11 потписао је указ за реорганизацију Префектуре Полиције. Тај декрет — указ је типичан основ по коме је изграђена данашња полиција у Француској. По том указу полицијски кадар попео се на 3546 људи. Ускоро је Париз био снабдевен скоро двоструким бројем полицијаца — са 6000. људи. |

Пиер, попео је новембра 1871 овај број на 8000 људи.

Данас Париска Општинска Полиција броји 11.000 људи — појачана са једном хиљадом после немира поводом афере Сако—Ванцети.

Данас, на крају четрнаест столећа лаганога развијања,

Полиција 8