Policija

— 1134 —

успеха, или би испала на штету грађана те општине, онда том суду не остаје ништа друго до да код првостепеног суда поведе “спор за признање — утврђење — права личне службености његовим члановима на попашу и појење стоке у атару суседне општине (8 371 грађан. зак.).

Бесправно спречавање законске службености кажњава се по 5 195 казн. зак. Дело се извиђа по званичној дужности. ·

2) Такса се не наплаћује по броју сведока које треба саслушати, већ по природи послова који се покрећу, и за сваку врсту ових послова одређена је понаособ дотичним тарифним бројевима.

За писмене или протоколарне представке и молбе, по жојима општински суд не издаје нарочито писмено решење, плаћа се само такса из ТБр. 333, а по грађанским споровима из ТБр. 359. Св. Бр. 3029.

г КЊИЖЕВНОСТ 1. Сопствена издања

Истражна служба — написао Анте И. Чурић, жандармеријски мајор и уредник „Жандармериског Весника“, стр. 17. пена... ДИН.

Законом о жандармерији поред осталог стављено је у дужност жандармима и прикупљање доказног материјала по кривичним делима за иследне власти. За испунење овог важног ми тешког задатка, потребна је несумњиво извесна стручна спрема, коју наши жандарми добијају у својим школама и у пракси од својих старешина. Како кроз жандармеријску подофицирску школу не пролазе сви жандарми, већ само ограничен број подофицира, то је било неопходно потребно израдити један уџбеник о истражној служби, којим ће се моћи користити сви жандарми. Захваљујући г. Чурићу, ова потреба задовољена је његовом књигом „Истражна Служба", која је првенствено намењена жандармима, али се њоме могу корисно послужити и сви остали нижи истражни органи. Као дугогодишњи наставник Жандармеријске Подофицирске Школе у Каменици и познати јавни радник, г. Чурић је био најкомпетентнији да овај уџбеик изради, и да на тај начин попуни једну велику празнину