Policija

— 1138 —

ра шофер заустави кола, обично на месту где нема другога такси-аутомобила, и изјави да је таксиметар покварен па ако господин жели може се про дужити вожња по Дин. 120 на сат, а ако не, господин може сићи (на кишу, снег и Т. сл.).

Ово је један начин изигравања наредбе саобраћајне полиције коме треба стати на пут.

Протест у Паризу против измена имена варошких улица. — Баш зато што и наша Престоничка Општина стоји пред проблемом прекрштавања улица, потребно је знати какво се мишљење има у Паризу код трговачкога реда поводом честих измењивања назива улица. „Париска Трговачка Комора сматра, да доношење измена имена улица од стране општинара постаје један начин све више и више чест и чини да се изгубе често успомене које представљају једну стварву историјску вредност. Та су мењања такве природе да 03биљно. руше интересе трговаца смештених у прометним улицама са тако преиначеним називима.

Нека имена улица у принципу буду поштеђена од стране општинара: да старе уличне

|

саобраћајнице не могу бити прекрштене, једино у случају где се та потреба укаже, да би се избегле збрке код сличних имена, или у случају Какве хитне потребе, образложене и изражене жељом велике веђине грађана; да ни једна измена једне улице не може бити учињена без обавештења заинтересованих грађана, и да имена улица буду сачувана испод новог имена на уличним таблама најмање за време од једне године. Исто тако за све улице да табле буду постављене тако како би се могле лако видети од пролазника, пешака, као и од управљача разних превозних средстава“.

Вредност канадске полиције. — Као што се у Канади доживотно постављају судије, државни тужиоци и иследници, тако се и полицијски шефови и чиновници постављају на цео живот. И само њихова воља, болест или преступност у служби може их са тих положаја уклонити. |

Далеко од политизирања и посвећени само својој служби они су учинили да се сада само 20% процената оптужених за поједина дела — пуштају. од судова као невини или из недостатка доказа, док је пре њихове сталности, тај проце-“ нат био преко 30 и 35%.