Policija

— 1141 —

свакога кварта понаособ; као и свих других институција, које стоје под надзором полиције. Ми ћемо се постарати да поједине информације ове корисне књиге која је штампана само у службеној аврси — повремено објавимо у листу.

Засебна надлештва за за„штиту животиња. — Аустријска влада је одлучила да успостави нарочито надлештво, чији би задатак био да се ста-

ра о примени свих постојећих |

законских прописа, који се односе на заштиту животиња у целој земљи.

Поред тога би то надлештво "порадило и на евентуалним допунама и изменама постојећих законских прописа, као и на проналажењу и нових метода, који би што боље извели праведну и хуману заштиту животиња у свакоме погледу. На овај начин би Аустрија била прва културна држава, која је увела ову новину, 0 којој ће бити речи на Међународном Конгресу, који ће се одржати — идуће — 1929. године у Бечу са истом сврхом.

__ ВЕСТИ. — У Русији је у последње време једним указом помило-

вано 40.000 затвореника; међу . њима доста њих и политичкиХ. — У Румунији је после доласка нове владе, редуцирано 12.000 жандарма.

— Пре најкраћега времена је убијен у Чикагу шеф полиције. Тврди се да је он био жртва неке злочиначке банде.

— У Албанији је почело формирање општина по но вом Закону о Општинама.

— У Швајцарској је референдумом, извршеним крајем прошлога месеца, одлучено, да могу бити коцкарнице по курсалонима. Гласало је за 690.000 а против 600.000 грађана. — Париска Општина је до сада установила 83 општинских јавних библиотека, у којима је у току прошле године прочитано 1.400.000 дела.

— Бечка Општина има 50 хиљада чиновника и службеника. Једна четвртина земљишта варошкога рејона налази се у њеној својини.

— Од првога априла идуће тодине ће и наше судије носити у званичној дужности при суђењу, традиционалну судијску тогу (огртач) и нарочиту капу.

— Прошле — 1927. године платило је животом 727 поли-