Policijski glasnik

24

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

ВРОЈ 3

Пијан

Напљуган

Пас

Чикљавац

Куче (псетанце)

Лакавче

Коњ

Рунков

Во

Рикавац

Овца

Бекавица

Јагње

Бекавче

Кокош

Крекавица

Кола

Трескавице

Казуј

Редај

Очи

Ждракавице

Полиција

Сиворница

Млада, добра девојка

Готивна Келинка

Млада, добра жена

Готивна Треба

(Наставиће се)

I— >♦» ■ ТРАЖЕ С Е

Жартин Раковац, родом из Аустрије, по занимању је вештак у циркусима, стар око 30 годииа, стаса омаленог, плав у опште; бркова кратких, у лево око жмирав, усана дебелих, говори неправилно српски, јер је шваба; од одела има на себи: црне ианталоне, капут и прслук браун, шешир сиве боје; све побројано одело на њему је половно; на ногама ципеле такође половне — побегао, пошто је цзвршио крађу у разним стварима Танасију Ђукићу из Ритопека. Од покрађених ствари однео је: 1 пушку острагушу — двоцевку, 1 сикиру, 1 бакрач од плеха и одвео му 2 мала ловачка кера. По сазнању прошао је поред ђерма смедеревског за у Београд. Ћока Сервијанац, из Крчедина у Срему у Угарској, стављен је под суд због извршеног убијства на дан 19 (31) марта тек. год. које се дело по ондашњим законима, казни смрћу на вешалима. Ђока је побегао у Србију и најпре се настанио у селу Дрењу, ср. посавском окр. ваљевском, па после неког времена одатле отишао незнано куд. — Аустро-угарско посланство тражи, да се Ђока изда њиховим власгима на осуду, ако се у Србији налази. Лични опис Ђокин, овакав је: сељак, има 36 год., вере православне, ожењен, има 5-ро деце, био више пута кажњен, очију и обрва црних, бркова дугих, нема браде, носа средњаг на врху мало уздигнутог, на левој страни врата има биљег од ударца сабљом, ход му је тром, млата рукама., одева се као обични сељаци, одело му је од такозваног карираног „пола" носи прслук са „рипсованим" пругама и жут у иола изношен кожух. Милутин Михаиловић бив. осуђеник, сада болесник у болници за душевне болести, родом из Паљеника, среза моравичког окј ). ужичког, побегао је из болнице и однео: 1 бели капут и браун панталоне од што®а, 1 сламни шешир, опанке и чарапе другог болесника а кошуљу и гаће болничке већ је имао на себи. Драгутин Н. родом из Никшића, у Црној Гори, који је неко време служио код Боранијашевића, механџије у Ужицу, ноћу 29 пр. мес. извршио је крађу своме газди и однео један двоглед у вредности 50 д. а у дувану и новцу 3 д. свега 53 дин. па је исте ноћи незнано куда побегао. Драгутин је стар 17—18 год. раста средњег, у лицу сувоњав, црномањаст — косе црне, очију граорастих, без браде и бркова. Од одела имао је на себи: капут и прслук од сигава штоФа, плаве војничке панталоне и плаву шајкашу, а на ногама поцепане опанке и сељачке чарапе. Љубижа СтеФановић из Смедерева, осуђеник, побегао је са рада из Топчидера 11. ов. м. по подне, испред чувара топчидерске економије. Љубиша је стар 22 године омален, косе, бркова и очију црних, носа права, чела обична, образа округ- ч лих. особених знакова нема. Петар Гавриловић, бив. општин. писар, пресудом од јучерањег, кажњен 15 дана затвора за дело из тач. 3. § 359 крив. закона. На основу § § 15. и 16. пол. уредбе, суд је пресуду огласио за извршну, и по саопштењу пресуде ставио Петра у затвор (у 8 сати пре подне). Између 5 и 6 сати по подне, истог дана Петар је побегао из затвора.

Владимир Поповић пз Београда, побегао је из команде као редов 4 ов. м. око 7 сати изјутра и до данас се није вратио у исту. Владимир је плав, косе плаве, бркова повећих и плавих, висок 1-65 м. и по свој прплици налазиће се код свог оца Саве Поповића, који седи са станом близу „Славије". Љубоиир и (Милоје) Миливоје браћа Буцићи из Прћиловице, среза моравског, обили су врата на апсани среза ражањског и побегли незнано где. Љубомир је стар 23 године, стаса средњег, косе смеђе, очију плави, ћосав, на ногама опанци са кајишима, од одела: гаће, кошуља и антерија од сукна. Миливоје је стар 22 год. лични опис као и у првог сем што има браду и бркове плаве, мале и ретке. Муја Арацовић из Лознице и Драгол.уб Младеновић из Јагодине који су стављени под поротни суд и у ггритвор зато, што су ноћу између 21. и 22. априла т. г, на опасан начин извршили крађу Николи Цветановићу мех. из Јагодине, па како је Муја одмах по извршеном делу побегао, то се сада тражи. Муја је стар 28 година црномањаст, средњег раста, брије се; на себи има кариране или пругасте панталоне, сељачку сукнену антерију, округлу црну шубару а на ногама штиФлете. Ноћу између 19. и 20. пр. мес. непознати лопови ушли су кроз прозор у собу Марка Арсеновића из Медвеђе ср. јабланичког, и из сандука однели му и то: 4 пара мушких кошуља, троје гаће, 8 пари женских кошуља, 6 пешкира, 3 метра платна за јастЈке, једну женску грану, 40 аршина платна, 10 пари чарапа, 1 прстен златан, 4 оке вуне, 1 чаршав и 10 динара у ковцу и још неке ствари, у вредности 250 дин. Илија син Петра Голубовића тежака из Мокљишта ср. паланачког, који је био на служби код Николе Вељковића, пекара из Беле Паланке. Он је стар 13 година, стаса малог, косе и обрва црних, очију граорастих; од одела има црне чакшире, дугачку белу хаљину и на глави носи шајкачу. СКРЕЋЕ СЕ ПАЖЊА Стоја Средић из Београда, који је због крађе на затвор осуђен, по опроштеној осуди пуштен је у слободу 22 Фебруара ове године но има да издржи још 1 годину дана полицијског надзора. ОГЛАШЕНИ ЗА ХАЈДУКЕ. Начелник среза врањског расписом од 9 ов. м. Бр. 11239 јавља, да се Сава Дубарија из Реткоцера, среза јабланичког и Лука Стреличић из Статовца среза прокупачког, нису се у остављеном року јавили и предали власти, зато их је начелник, на основу чл. 3. закона о хватању и утаманивању хајдука огласио за хајдуке и сада је слободно свакоме убити их.

. ИЗЈАБЕ, П0РУКЕ И 0ДГ0В0РИ УРЕДНИИ1ТВА

Г. Мијаилу Марковићу, начелнику среза цчинског. Врање. Примили смо цослатих 13 4-30 динара. Хвала на заузимаљу. Г. Мил. Кнежевићу, ппсару среза рађевског, Крупањ. Прими.ш смо 10 динара. Хвала. Г. Танасију М. Бресијшцу, писару, Ћуприја. Примили смо 8-50 дин. прегплате за вас и г. Светислава. Хвала. Г. Сретену Грујићу, ср. писару, Уб. Примили смо 93-75 дин. претплате за именоване претпдагнике. Хвала.

У једном од идућих бројева, донећемо слику онога кривца о коме говори г. Таса у свом првом писму, које смо у овом броју штампали. Ову нам је слику дао г. Таса а он ју је добио из албума Берлинске полиције. Поред овога, њему је уступљен повећи број оваквих слика из албума Берлинске и Бечке полиције које нам је ставио на расположење и које ће мо с времена на време приказивати нашим читаоцима.

У овом броју,. изостали су чланци «Општина» и „Полицијски речник 8 услед вагомиланог материјала. Молимо наше читаоце да нас извине за овај мах, а у идућим бројевима продужићемо ове две рубрике.

штампа краљ.-срп. државна штампарија