Policijski glasnik

БРОЈ 4

Разбојника је било пет и сви су похватани а сад се иалазе под ислеђењем. Две иаљевине: а;Димитрију Михаиловићу из Михаиловаца изгорела је једна камара жита, б; Сави Ј. Ивковићу из Глобока изгорело је жито. Осам оаасних крађа: а, Јован ПетровиК опанчар из Рипња покраден је на опасан начин, лопови су похваћани. б, Илији Јеремићу из Селевца разбили су зликовци кош и из истог покрали му кукуруз. Лопови су похватани. в, Луки Нешковићу из Селевца обили су непознати лопови дућ&н и поарали га. г, Димитрију Станојловићу из Глибовца обили су непознати лоиови кош и иокрали му кукурус. д, Милаиу Трифуновићу из Волеча ббили су пенозиати лопови кућу и поарали га. ђ, Ноћу између 25 и 26 Јула непознати лопови обили су Даросавачку цркву и из ње украли један дин. и 90 пар. дин. е, Спасоја Костандииовића из Поповића поарала је Јелена жепа Животе Иавића из истог села. ж, Непознати лопови разбили су кош бпштине Парцанске и однели из истог кукуруз. з, Милоју Којићу из Ландола, покрали су на опасаи пачин 100 дин. Коста Којић и Владимир Костнћ из Ландала. Једна случајна смрт: а, Љубицу, жену Милована Јеремића из Ресника, убмо је гром. III. У округу ваљевском. Једно убиство: а, Светозар Томић убио је пехотично циглом Милапа Кмперовића циганина. Једно самоубиство: а, ЈеФрем Стојковић из Мрчића обесио се сам о гроду у свом качњаку. Две крађе: а, Анђелији Суљић из Врела обијен је вајат и покрадене с\ јој ствари. За лоповима се трага. б, Јакову Средојевићу из Гор. Лајковца обили су иепознатп лоиови кућу и поарали га. IV. У округу ужичком. Једно убиство: а, Ранисав Марковић пз Косерића убио је Сретеиа Симића. Једно самоубиство: а, Тихомир Симовић — Симић из Таора побегли војник П-гог гардиског батаљона убио се сам из државне пушке. Две случајне смрти: а, Добросава Грмовића из Крушчице убио је гром у његовој кући. б, Марица жена Алексија Лазаревића из Гостијоиице умрла је на путу усљед великог пића — пијанства. Два разбојпиштва: а, Милисава Филиповића из Душковаца оиљачкао је Светозар Филиповић из истог села а у исто време и тешко га повредио. б, Јеремију Смиљанића из Љубиша опљачкали су: Глигорије и Мојсило Кратовци из Гугља. Том прпликом Јеремију су тешко повредили, — одгризли му нос. .Једна телесна иовреда: а, Спасенију удову Павловић из Чајетипе, ударио је каменом Јосиф Павловић и тешко је иовредио. Девет крађа, које опасни које ирости: а, Радовану Парезановићу из Братљева поарали су непознати лопови ствари у вредности 57 дип. б, Милану Ћурчићу из Ровина украдене су 3 овце. в, Радосаву Арсићу из Кушића украден је један коњ. г, Божи Павловићу из Кушића украден је један ждребац. д, Филииу Вуловићу из Дајића, украдена су три коња. ђ, Владимиру Стевановићу из Шума украдено је двоје нрасади. е, Драгомиру Милинковићу из Никојевића, нокраден је кајмак.

29

ж, Тодору Павловићу из Бајине Баште украдено је 800 дии. Кривац је у притвору. з, Василију Јакшићу из Обај-Горе покрадено је жито. (НАСТАВИЋЕ св) ИЗ ПОЖЦИЈСКОГ АЛБУМА

СТЕВАН РИСТИЋ — ЈОСИНОВ варалица и лопов. Овај лопов има велику количину имена, с којима се служи, како му кад и где затреба. Право мује име: Глиша Прибојац, а док је био у Београду, нознат је био иод именом Стенан Рцстић — Јосипов. Кад ове редове о њему иишемо, дознајемо да се палази у пештанском ансу. Дакле, ово није лоиов од оних нростих, већ ирави универзални — светски — лоћов.

Ко би могао закључити, по његовом изгледу, да је то опасан човек!? Међутим, пре 5—6 месеци,<у друштвуса некима, обио је 15—16 Вертхајмових каса, које у Бечу, које у Берлину. Поред тога, што је веома вешт у обпјању каса, он је још и опасан разбојник. Док се у Београду бавио, познат је био као сумњив п полиција је бодро на њега мотрила, а међутим гостовао је ио Београду по дуже. Веома му се допада Београд, с тога се може закључити, да чим га у Пешти, пусте из апса, правиће иам визиту. Чувајте га се а лик му добро запамтите.

МИЛАН ЈАГОДИЋ коцкар и варалица родом из Аустро-Угарске. Сваки варалица и коцкар пма своје начине, помоћу којнх врши своје операције, Код овог варалице најглавнији је начин, да се увуче у какву механу или ка .Фану за келнера н ту опељунш но кога госта па онда бега. У Београду га је хватала полиција више пута, апсила п осуђивала, и пошто оде преко, мало, мало па се опет појавм. Путује врло често до Пеште, и уз пут вара п краде лаковеран свет. Обичај му је, да се издаје за сина или поверљива момка овога илм онога Домаћина, док стече поверење чије, иа га онда покраде пли превари у чему. Кад му човек добро уочи слику видеће да и она сама представља прави »кесарошки« тин. Сваки би се човек иреварио, гледајући н.егове благе н питоме црте лица, и отуда није никакво чудо, што се тако лако и глатко подвуче коме под кожу, док му не запржи чорбу.

ПОЛИЦИЈСКИ ГАЛСНИК