Policijski glasnik

56

ПОЛИЦИЈСКИ

ГЛАСНИК

БРОЈ 7

ТРАЖЕ С Е

Начелник среза ресавског, депешом од 12. т. м. № 12346, јавља, да је непознати лонов украо са паше у пољу једног вола Павлу Гарашевићу из Бобове. Во је стар 5 до 6 год., длаке сиве без роваша. Рогова: један прав а други мало оборен. Начедник среза млавског, депешом од јучерашњег № 10122, јавља: да су ноћу између 4. и 5. т. м. неиознати лопови из затворене авлије украли Гвозди ПетровиКу из Табановца 12 брава оваца најбољих и то 6 црних и 6 белих. Управа државне ергеле у Пожаревцу, депешом од 10. т. м. ЈМ 2724, јавља: да су Миљко ЖивуловиК из Брусника, окр. крајинског и Ђорђе РадосавЛ)евић из Салаша окр. црноречког, осуђеници београдског казненог завода побегли ноћу између 9—10. т. месеца из Љубичева од коња, где су за рад одре1)ени били. Миљко је стар 35 год., средњег раста, округла црвена лика, косе и бркова смеђи, носа великог. Ђорђе је стар 40 год., средњег раста, у лицу пун и црвен, круиних растурених бркова, смеђе косе, носа обичног. Од државних ствари однели су и то: Миљко два пара кошуља а Ђорђе двоје гаће, једну кошуљу, један гуњ и капу. Управа београдског казненог завода, актом од 9. т. м. № 4785, јавља: да је 8, т. м. но подне око 5 часа побегао из Топчидера осуђеник Живојии Пачић из Неготина. Живојин је стар 19 год. средњег раста, косе, обрва и очију црних, носа права, образа пуних — дугих, чела малог, браде и бркова нема. Одело: гуњ и капа од црног сукна, гаће, кошуља и опанци. Наређује се тражење. Стеван Едуард Нилиш, 14 тек. мес., у вече, побегао је из п|>итвора ср. врачарског, у ком је био због опасне крађе, извршене у селу Винчи Фијоријану Јарошу, воденичару г. Васе Маџаревића. Стеван је по занимању машинист. Родом из Аустро-угарске. Има 24—25 год. Висок, танак и у опште плав. Има мале жућкасте бркове, а исту таку и браду. Начелник ср. косаничког јавља: да је 14. т. м. Вуксану МиленковиКу из Куршумља, украдена кобила длаке доратасте стара 3—4 године. Начелство окр. подринског јавља, да је Иетар Протић, скитница извршпо крађу новаца Бошку Т>орЈ)евићу, баштовану из Шапца, па побегао. Петар је у опште илав ; очију ноднадувених ; обрва вигае белих ; стар је 15 година. И нањ треба озбиљну пажњу обратити. Побегао. Михаило Радовановић, осуђешш београд. казненог завода, побегао је 15. тек. месеца. из Љубичева, где је на раду био. Михаило је стар 25 година; стаса средњег; лица дугуљастог; смеђ у опште; носа дугачког, бркова малих. Говори врло брзо и сплетено. У оделу осуђеничком. Обраћа се пажња иолицпјским властима на овог бегунца.

ЗАСЛ.УЖУЈУ НОХВАЛУ

Стеван Шутови/г, жандарм II чете Жандарм. батаљона, који је на служби при кв. палилулском, 4 овог мес. ухватио је Микишу Ђурића, молера који је ножем убо Петра Стаменковића обућара.

Каплар Видан Марковић, 11 овог мес. ухватпо је Радоја Првуловпћа, родом из Вел. Крсне, који је нресудама војних судова осуђен на три године робије, па са исте утекао 11 т. м.

РЕЦЕНЗИЈЕ НА „П0.1ИЦИЈСШ1 ГЛАСНИК" »Либерал« у 71. броју од 4. Септембра т. г. доноси: „Полицијски гласник к , тако се зове нов лист, који је од скора почео излазиги у Београду, и којн се искључнво занима подицијским стварима. Од ових новина имамо до сада чегири броја, и право да кажемо, нама се допада уређивање његово. То, што је његово уређивање за похвалу и шго је излажење и опстанак овога листа веома нуждан у Србији, даје нам повода да неколико речи проговоримо, које ће ићи у прилог бољем развитку овога тако кориснога листа. У једном од његових прошлих бројева читади смо, да се кривци пајпре могу познати по добро описаиој физономији , и један кривац ако се буде тражио, и ако буде његов личпи опис и његова физономија добро описана лако се може наћи. То је неосиорна истина, и камо среће да се у сваком наддештву води засебна књига тражења у којој за сваког кривца има засебан дични оцис, ми би данас много мање имали крађа, убиства, паљевина и т. д., то, једно, а друго да се у те описе бележе и сви знакови који се налазе на телу једног кривца или сумњивог лица, припомогдо би такође на велико утамањивање криваца. Како смо у једном од прошлих бројева „Полициског Гласника" читали да се један кривац пашао по једном знаку на његовом телу, и како смо се и ми лично уверили да је ово веома корисно, апелујемо на уреднишгво да се још једном па ову ствар врати и јкиво настане на надлежном месту, да се код полицијски власти од сваког кривца или сумњивог лица узме тачан опис и води у засебној књизи. Поред овога, радујемо се, што видимо и Тасине бедешке из стране крнминалистике, од које ће наши полицајци имати велике користи. Поред свега овога добро бч било кад би се мало више писало о нашим општинама и о њиховом раду, те би тиме се дала могућност и иначе неписменим сеоским ћатама како ваља радити. У осталом за сада написах оводико с иреноруком да се наше све боље гостионице претплате на овај дист, јер ће то бити у њпховом интересу, а неће бити згорега да се претилаћују и имућнијн газде, те би тиме бар могли знати приликом узимања слугу у службу, кога им ваља узети, или да небуду узели каквог опасног зликовца; па опда ћ'е бити доцкан кукање. Цена је дисту мада: за годину 20 дин., за пола године 10 дин. Овај лист излази са сликама. Претплату примају поште и сва окружна наЧедства. ^ | Н ' ^ 3 А Д А Т А К Гљајте шатровци догљаше поријати. Раскужњаваш ли шатровачки ? Не раскужњавам ! ИЗЈАВЕ, П0РУКЕ И 0ДГ0В0РИ УРЕДНИШТВА

Из данашњег броја због нагомиланог магеријала изостала је рубрика ((Полицијски речник. 8 У будуће грудићемо се да то не буде, јер Формула има врло много и њих мислимо да износимо у шго већој мери. Као што смо и у првом броју обећади, ми ћемо на крају сваке године доносити регистар, из којег ће се моћи увек лако наћи свака Формула, која у нашем листу изађе. — Сваки полицајац од иера, могао би да пас потпомогне у гоме и да нам по коју Формулу ношаље, коју би можда ми превидели да пзнесемо. Најдаље за 7. дана биће одштампан 1 и 2 број нашега листа и послаће се нашим претплатннцима којима ове бројеве дугујемо.

ШТАМПА КРАЉ.-СРП. ДРЖАВНА ШТАМПАРИЈА