Policijski glasnik

БРОЈ 9

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

71

Петар је по примедбама Касационога суда, решењем првост. суда за варош Београд, ослобођен казне, а онај други његов друг стављен под суд. Но за остала дела, горњом пресудом поротнога суда за варош Београд, Петар је осуђен на 8 година робије у тешком окову и 4 године нолицијског надзора, а његов друг као малољетан на 5 година робије без окова и 2 године полицијског надзора. Петар је врло опасан по друштво. Свој посао врши куражно и хладнокрвно. Што науми, то и изврши без да од чега преза. Треба га се чувати.

ЖИВО.ШН ГАЈИТ. „топџија" лсшов И коцкар. Млад је. Физиономија лица одкрива нев&љао карактер. Поглед му мрачан, усне велике; аљкав, ал' увек на зло готов. Он је био у другитву чувених скитница и коцкара: Драгољуба Димитријевића „Бурде® и Адама Исајиловића, на онда Вељка Ружића и Косте Вељића. Живојин је у друштву са побројаним својим дЈ>уговима, прошле године, ушао у стан г-ђе Јулке Јовановићке, чланице народног позоришта, и из истог украли г-ђи Јулки и њеиој сестри Ангелини Спасић учитељици из Паланке у Аустро-Угарској, два женска сахата у вредности 61 динар. За ово дело био је Живојии осуђен ирвостепеним судом за вар. Београд на 2 године робије, но по примедбама Апелационог суда, у којима је, поред осталих околности, нарочито истакнута: што је за слична дела осуђиван, казна му је попета на 3 године робије. Слику му доносимо јер смо уверени, да ће у првој згодној прилици побећи са робије, само ако се довољна пажња на њ не обрати.

„Домишљан"

» какав

ЖИВКО НИКШИЋ лопов Кажу: »ивер не пада далеко отац, такав син 1( . То није увек тако. Ето, отац овога лопова, био је образован човек и уредник шаљивога листа „Домишљана«, који је пре 15—16 год. у Београду излазио. По томе Живко и има надимак: домишљ&н. И онда, од куда да се изметне овакав неваљалац '? . . . Биће, по свој прилици томе узрок, што су Живко и брат му Милан остали после оца мали, без неге и надзора. Мајка им је пре оца умрла. За то су оба таква; за то је у њима развијена страст за крађом у толикој мери, да су често седеди на оптуженичкој клупи и чекали судске осуде за. своја дела. У овој слици видите Живка, једног од најпокваренијих и најпрепреденијих лопужа београдских. Сва средства: да се по-

прави и упути на стазу поштенога живота, остала су оезуспешна. Нема му више од 23. године, а већ је до сада. четири пута осуђиван судом због крађа. Први иут 1887. год. био је осуђен за крађу учињену једноме бакалину. Други пут 1888. год, био је осуђен за опасну крађу коју је извршио подшеФу топчидерске станице. Трећи пут 1890.год. осуђен је оиет због опасне кра!,е учињене Танасију Ђорђевићу бакалину, а четврти пут 1896. год. такође за опасну крађу осуђен је на 15. година робије. Ту казну сада издржава у београдском казненом заводу. Сем овога, Живко је небројено пута полицијски кажњаван због скитње и омањих, простих крађа. Он изгледа овако: раста је омалена; слабо развијен; косе, обрва и очију црних; увек је намргођен. На левој руци више прстију, на носу и на бради има по један »младеж«. Учио је само четири разреда основне школе. Не зна никакав занат. — Ми смо се иостарали, да добијемо биограФију његову, писану њсговом руком. Нема сумње, да ће ће та биограФија бити интересантиа у свакоме погледу, јер ће у њој верно сам описати све оно, што је починио од прве своје крађе, па закључно до ове, за коју казну издржава. Тај његов састав, штампаћемо онако, како он буде написао. То ће бити ориђииална историја једиога — крадљивца, у чијем животу има сцена колико одвратних толико исто и занимљивих.

ЕОЦЕАРСКИ

- ЕГАВАЧКИ -

(НАСТАВАК)

говорити

барлијати

сећи

мисирити

немати

ницати

гладан сам

њупа ми је

знати, нриметити

раскужњавати

моћи

ротавити

отворити

одбаштати

тражити

цуњати

потера

цуњајка

пази на се, чувај се

Икел-лазо

сестра

врагота

брат

враготник

вино

резна

сељак

десован

сељанка

десинка

сељанче

десинче

паре, новци

ловине

имаш ли

Си

папир

појањ

џеп

амбар

пасош

шуштавац

ништа

аш

прст

гепавац

доћи

догњати

каФеџија

пљугарџија

железница

прогљарница

свећа

лаштарница

торба

трашта

вода

прошлица

ЈЕЗИК

ТРАЖЕ 0 Е

Начелник среза ножешког јавља, да је Милинко Милинковић, родом из села Пилатовића, среза дЈзагачевског, који је био у притвору због разбојништва, ноћу између 27. и 28. тек. месеца провалио зид на апсани и утекао. Миленко је стар 19 година, плав, румен у лицу. Јован Јовановић, скитница из Београда, који је спровођеи из Ужица за Књажевац, побегао је из затвора суднице општине поточанске. Начелник среза јасеничког актом својим од 26. прошлог месеца № 13985 доставља, да су ноћас из притвора, пошто су гвожђе на прозору изломили, побегли : Муја Араиовић и Драгољуб Младеновић. Муја има 32 год., црномањаст, брија се, али није скоро обријан, бркова малих, црне косе, лица обичног.