Policijski glasnik

92

ПОЛИЦИЈСКИ ГЈ1АСНИК

ВРОЈ 12

у кућу представи му (особито ако га је газда на леп начин из службе отиустио) како је изгубио уверење о своме отпусту што му је овај издао, и како му је ово одвећ потребно, па за то га учтиво моли да му сада изда дупликат тога уверења. Поред тога, представи му да је сада без службе и да га моли да му какво место препоручи, и најзад, да га као сиромаха и свога бившег слугу колико толико потпомогне. Том приликом задржавајући се ту подуже, расмотри све, да се увери, е да ли је остало све но старом или се је што изменуло, па за тим оде својим путем и да дотичног крадљивца извести о потребном. Деси ли се за тим у кући дотичног газде покрађа, то онда треба иследник, пошто испита све околности па, дакле, и ту горе наведену, одмах и на првом месту на реченог слугу да посумња и, према њему, као таковом, даље шта треба да учини. Наравно, да у томе не треба пренаглити, нити одмах према њему сву строгост закона применути, али га свакако треба под јаку присмотру ставити, како би се лакше до правог ресултата доћи могло. Не докаже ли се у току трагања ништа, онда ваља насигурно знати, да није било претходног расматрања у кући; а ако је крађа такове природе да се без протходног расматрања није могла извршити, онда опет ваља знати да је исту извршило лице, које је преко кога млађег у кући добило потребна обавештења. Као што, дакле, напред напоменусмо, исљедник ваља при истрази крађе своју нарочиту пажњу да обрати на све побројане прилике и околности, те да не би и нехотице какву омашку учинио, и на тај начин целу ствар осујетио а крпвца оставио, да и даље овака недозвољена дела чини. (НАСТАВИЋЕ ск)

ПОЛИЦЖЈСКИ РЕЧНИК

Образац за вођење кривичних истрага. (НАСТАВАК) Записник претреса Извршеног над окрив. Исидором Дулићем из Оглађеника, у присуству подписатих грађана, па је нађено: 1. кеса од платна и у њој 30 динара у сребру и 10 дин. У никлу; 2. кремен и оцило, и 3. дувањара и у њој један кључ у облику калауза. Сем овога друго ништа није при њему на})ено. Ствари и новац одузети су. 28. Априла 1897, г. Н. . . . Извршио претрес писар Славко Шајковић. У нашем присуству : Трифуп Жарковик. Мојсило Иванић. Оверава иследник, Начел. срески Илија Марковић. Бр. 8534. Решење: Накнадно узети одмах на одговор окривљеног Дулића, да покаже: од куда му је онај новац у 40 динара и онај кључ, с којим је, без сумње, отворен подрум тужиоца Петра. Ове околности тачно испитати и утврдити, јер оне стоје тесно у вези са казнимим делом. Приликом ислеђења имати на уму и ону воштану свећу, која је лежала близу кревета окрив. Исидора. по казивању сведока Станојла, јер по гласу полицијског увиђаја, виђени су трагови од воска на разбијеном катанцу, који је бачен близу подрумских врата, из чега се да закључити, да је лопов, приликом отварања подрумских врата, упалио воштану свећу, како би лакше и брже могао похару извршити. 28. Априла 1897. год. Н. ... Иследник, Начел. срески Илија Марвовић.

Нагенадни испит Исидора Дулића из Оглађеника. Окрив. за дело из §. 223. крив. зак. Почет у 3 сах. по подне у присуству подписатих грађана. I Пошто си ти Исидоре већ једном испитиван по овоме делу, и ниси хтео да покажеш праву истину, то се позиваш да кажеш, од куда ти онај новац у 40 дин., што је приликом иретреса код тебе нађен ? I Па мој је; добио сам га у вароши надничењем. II Код кога си у вароши надничио ? II Зар је један трговац у вароши. Радио сам код многих; ко ће их све знати. III Иокажи бар два три лица код којих си радио ? III Па.... овај.... не могу да се сетим.... Код.... мислим, Петра, неког цинцарина.... IV А од куд ти овај кључ — калауз који ти је мало час, приликом претреса, одузет ? IV Нашао сам га на друму, идући за у варош, кад сам се бно из села тамо упутио ради посла. Мислио сам, могу га употребити за мој један катанац, од кога сам кључ изгубио. Изгледао ми је, да ће баш добро „пасовати« за рупу од мога катанца. Ето, за то сам га узео а не у другој којој цељи. V Зар ти ниси видео, да то није прави кључ, већ ,,калауз (( ? V Знам ја да ли је то прави кључ или није, у то се ич не разбирам. Тако сам мислио, па то је. VI Кажи ми, од куд ти оно парче воштане свеће, за које вели твој стриц Станојло, да је видео поред твоје постеље ? VI То није моја свећа. Можда је мога стрица, па нека се он о томе испита. VII Лажеш Исидоре да није оно твоје парче воштане свеће, јер чуј шта о томе твој стриц каже. (Прочитан му исказ сведока Станојла под Бр. 8533). Шта велиш на ово ? VII Иа он може да говори како хоће. Тек оно није моја свећица о којој ме питате. Знам, да мени тако што не треба. Најпосле, ко зна, од куда је та свећица тамо, и ко је у кућу донео. Ваљда нећу ја за цео свет одговарати. VIII Како велиш да се зове у вароши онај цинцарин, код кога си надничио ? VIII Рекао сам ти име и ти си га зар записао. Мислим, да се зове Настас.... IX Ето, видиш, како лажеш ! Мало пре рече да се зове Петар, а сада Настас. Не-