Policijski glasnik

112

ПОЛИЦИЈКИС ГЛАСНИК

БРОЈ 14

жпву пажњу као и на белгиске новчанице, да не би дошле у новчани завод ради промене. Мењачи наши треба нарочито да обрате пажњу на ово, како им се не би десила штета, јер их врло лако може непознати ФалзиФикатор посетити.

ИЗЈАВЕ, П0РЗ г КЕ И 0ДГ0Б0РИ УРЕДНИШТБА

И оиом приликом и то пооледњи пут, модимо пашо скупљаче и поверенике, којн нам још нису поелали претплату, да иоту што пре пошаљу. Имамо више доотава од појединаца. да оу прстилату положили па именују и лица коме. То оу махом људи, којима је позпв, да наш лист на сваком нораку шире и потпомажу. Молимо их, да тако и учине и тиме отклоне оваку сумњу, да нам је покупљена прегилата у опаонооти. Идући број обуотавићемо им а претплату тражићемо другим путем, којим никако не желимо предузети. На њима јс да гако не буде.

Од неколико чиновпика полицијских из унутрашњооти, добили омо разне слике лопова и кесароша. Од овпх смо неке донели у прошлим а неко ћемо донети у идућим бројевима. Ми омо им захвалпи, и у своје време похвалићемо их јер го и заслужују. Тако само раде они чиновннци, који своју олужбу са вољом врше, па су ради, да нрипомогиу струци којој олуже. Желимо да овако учиие и сви они, који дођу у таку могућноот. Од 1. Новембра, уредништво наше пресељено је на „Теразије* у кући Браће Ђорђевића Краљ Миланова улица бр. 16. (горњи спрат — лево).

„ПОЛИЦАЈАЦ'

Књижица са календаром и сликама зликоваца, коју смо у иеколико бројева нашега листа објавили, увелпко се штампа и биће до недеље готова. У тој ће књижици бити 37 слика најопаснијих коцкара, лопова, разбојника, варалица и убица. Од ових слика неке су штампапе у нашем листу, а има их и нештампаних. Садрнсај ове корисне књижице, објавили смо раније у нашем листу. Надамо се, да Кемо наћи подпоре код свију полицијских и судских чиновника и службеника, а тако исто и општинских председника и писара, као и жандарма, пограничних стражара и т. д. Књижица је тако удешена., да се ис-

под сваке слике иојединих зликоваца може оележнти оно што се доцније о њему буде сазнало. Овака књижица носи се собрм у џепу и одмах се из ње може видети лице, које се буде тражило и на које се у онште сумља полаже. Она је потребна и свакоме грађанину, а нарочито трговцима, мењачима, занаџијама, каФеџијама, јер из ње могу одмах видетп лице, које им као сумњиво падне у очи и које им дође у намери да их превари, покраде, или осмотри положај куће, трговипе и осталих зграда, како би у згодној прилици похару извршило. Кљижица је помоћно средство за познавање и хватање оваквих индивидуа и то за свакога у оиште. У тој смо је само цели и приредили, па је у тој цели и пружамо свакоме нашем грађанину. Молимо свакога, да нам што пре јави, колико комада да му погиљемо. Разуме се, да уз иријаву ваља и новац нослати, а ми ћемо радо дати уобичајени проценат.

КЊИЖЕВНООТ

У штампи је VI. свеска Тасиног дневпика, у којој је ова садржииа: Робијаш, У патроли, Страни госаодин, Бијанка, Разбојници, Гостољубље и Рачмник. Садржина му је врло интересантна, обилна са поуком и забавом, као што су већ обично Тасине књиге и белешке. Нашим читаоцима скрећемо пажњу иа ову књигу, која ће бити готова до половине Новембра ове године. У исто време можемо већ објавити и то, да ће кроз који дан ући у штампу и Тасино уаутство за исле})вње кривичних дела. Ту ће бити изложено све што једном иследнику треба. Тако исто, ту ће бити изнети и случајеви из наше и стране праксе, што може послужити у данпм случајевима и нашим судским и полицијским иследницима.

РЕД ПРИМАЊА:

Г, Министар унутр, дела прима : понедеоником, средом и нетком, од 10 сати пре подне, до 1 оата по подне. Начелник министарства прима сваког радног дана од 1 0— 12 ире и од '3 — 6 по подне. Инопектор министарства сваког радног дана од 3 — 5 по подне. Управник града Београда оваког дана изјутра од 8 — 9 и кад се врати са рапорта из Двора и министаротва од 11—12 а после подне од 3 — 6.

/ОСХХХХХХ ХХХХХХХ ХХХХХХХХХХХХ ХХХХХХХХХ ХХХХХХХХХХХЛ X ИЗРАЂУЈЕМО НАЈБОЉЕ И НАЈЈЕФТИНИЈЕ X X ШФ0Р1Е ЗА ПОЛИДИЈСКЕ ЧИНОВНИКЕ КРОЈ И ИЗРАДА ИЗВРСНА. Највеће стовариште за спрему, као што су: капа, нарамњак, сабља, кајас, темњак, рукавице, мамузе, несесери за пут и за јело, чутурице и т. д. /V Најновији ценовник и мустре шаљемо на захтев бесплатно. — Молимо за што веће иоруџбине МОРИЦ ТИЛ.ЕР и комп. ДВОРСКИ ЛИФЕРАНТИ у Њ. В. Краља од Србије, Њ. В. Цара и Краља Аустро-Угарске, Њ. В. Краља Грчког. Њ. В. Шаха персијског, СЈ Њ. В. Престолонаелед. грчког и Њ. В. Надвојводе ЈосиФа. V/ Београд, Краљ-Миланова улица (Теразије) бр. 9. ч;хххххххххх XX ххххххх ххххххххххх хххххххххх ххххх

ШТАМПА КРАЉ. СРП- ДРЖАВНА ШТАМПАРИЈА.