Policijski glasnik

8

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

БРОЈ 1

ШТАМПА КРАЉ. СРП. ДРЖАВНА ШТАМПАРИЈА.

ужички и руднички округ. Зар ће то бити н последња хајдучија у Србији. II. Јатаци (па робију). ВиЛентијв Тоиаловић из Шопнћа, осуђен је на иет година робије за јатаковање хајдуцпма. У његовој су кући иађени прикривени хајдуци Владислав Јовићевић и Ђурица Перовић, где их је жандармеријска потера и поубијала. Милија КариА, из Крстаца ср. драгачевског, свршеии ђак ратарске школе, осуђен је на иет година робије за јатаковање хајдуцима. (нАСТАВИЋЕ СЕ).

ИЗ КОЦКАРСКОГ РЕЧНИКА. Мандове, треба ница пекљарку. Гепи је! — Разбаштај унчу ц угљај. Убаштај, па гљај кроз прождракај. — Скењај муњтаре п гљарнице! — Тан.ивај ме утуко. — Ницам не редај.

П 0 Т Е Р А. Берлииска иолиција добила је извешће од лондонске полпције: да се тражи Ђовани Квалија, који узима на се имена Ђузепе Равето п ЈозеФ Равели. Рођен је у Италији 1856. год. висок јо Г68 метра; крупан; бледог лица а црие косе, чела високог са браздама, очију је затворено мрких, бркова цриих. Оптужен је, да је 28. иовембра нрошле године извршио убиство у Лондону. Лондонска полиција. расписује нотеру с наградом. На'Чубици су особени знаци: ожиљак на врху носа, младеж на крату с десне стране, ожпљак на левом рамену, а тако исто п на кажипрсту десне руке и на покожицп између другог н трећег прста. Од одела пмао је на себи црне хаљпне. Највише се дружи са Талпјатшма.

ИЗЈАВЕ, ПОРУКЕ И 0ДГ0В0РЖ УРЕДНИШТВА. Први број „По^лицијс^ог Г^ласни^а" за1898. годину, шалемо повереиицима иашим да га предаду претп^латницима. То исто учимиђемо и са другим бројем. К"о нам до тре^ег броја не пошале списа^ претшлатниг^а, обуставићемо .лист и штампање свешћемо на оно^аи^о примерак.а, ј ^ о < лиј ^ о нам се претп^атни^а дот>ле буде јаВИ.ЛО. Они па^, г^оји у^ивају приви<легију на ниу^у цену, а^о се до тог времена не јаве, неђе им се пос.ле\лист дати по ни^ој цени. Регистер за бројеве од 1 897. године биће одштамнан за који дан и разаелаћо со свима претплатницима из нрошле године да га са бројевима пз ирошле године повежу. С. М. Ннш. Ми вам не можемо дати и бројеве све испочетка кад сте се ви претидатили тек у новембру месецу. Имамо те бројеве што ви тражите, а.ш они су састављени у комплете са осталим бројевима. Ако се можо из једпе књиге извадити неколико листова, тако бп н ми могли да вам сад дамо и бројеве којо ви тражите. Не остаје вам друго, до да купите цоо комплет, а у овој години претплатите се одмах да не наступи исти случај.

ИЗ П01ИЦИЈСК0Г АЛБУМА.

Павле Тоиалов, родом је из Мохача у Аустро-Угарској. Има до 46 годица. Од породице своје нема нигде никога. Сам је од како за себе иамти. Потмуо је лонов. Некада је радио и по мајданима, ал' то је било само онда, кад није имао прилике да окуша своју лоповску вештину. До сада је био два иута осуђивап. Једанпут су га осудилп Аустро-Угарски судови на осам година робије због убиства, а други иут био је осуђен судом вар. Београда на три године робпје због крађе. То је било 24. Новембра пр. год. Ову јс крађу изврпшо једпом овд. телалину. II онје производ, којн нам са стране долази. Види се, да ;је то тип једног правог п окорелог зликовца. Намрштен цоглед п оштре црте лица казују; да је у њему душа покварепа, осећаји утрнути, п свака човечпја мисао напупггепа. 1ек. ^ шШШмесеца спроведен је управн београдско)' казненог завода на издржање досућене му казне. Да ли ће после ове казне ноћн бољим иутем, то остављамо времену. Ал' свакако и он ће сам једном увидети, да овај и овакав пут мора га једнога даиа неминовно одвести на — карабурму. Дакле, казамат треба да га поправи, за његову сопствену корист, и да се врати друштву као човек препорођен, који ће добрим животом и часним радом понравити своје грехове...

ЈБубомир — Љуба — Јаковљевић, звани »Гоља«, родом је из Крагујевца. Има 28 година. Прииада једиој отменој породнци. Прилично је п школоваи. Учио је три разреда гимназије. По лпцу је ројав од богиња. Иначе је појава марцпјална. Још као војнпк сталнога кадра, осуђеи је био на годину дана затвора због крађе. Изишав из војске, он је даље наставио своја неваљала дела. 1893. године у друштву са »конзулом« (чију смо слику у 18. бр. донели) крао је олово,које је суд београдске општине био снремио за цеви цриликом одкопавања земље за водовод. За ту крађу осуђен је од стране суда вароши Београда на годину дана затвора. Кад је издржао ову казну, он је онда покушао да обије дућан Жнвотп Обрадовићу тргов. овдашњем ал' је на самоме делу ухваћен. 'Го је било у Новембру мес. прошле године. Сад се налази под ислеђењем и у притвору. Штета, што својим неваљалим поступцима каља часио име своје иородице. Не зна се, какве га побуде гоне на тако неваљала дела? Но и то ће се зар сазнати... Ми мислимо, Да је код таквпх људи, као што је овај »Гоља«, нужно, да се тачно и свестрано испнта све оно, што је у њему подстакло жељу па овака неваљалства.... Можда су побуде делпкатне природе, а можда су срасле у њему и постале његовим навикама онда, кад се први пут нашао у колу неваљалих људи. Свакако, за тачну биографију ово је нужно. Првб, што би се и са исихолошке отран§ проучио његов карактер, а друго, што бп то био ко. рн(?таЈ^атеријал за случај који би иастао иосле ове осуде. Т&да^би.Ј^е имали пред очима сви детаљи из његовог живота >са ос^оицама, навикама, побудама и т. д. што би све могло иследд^кј'* од користи бити. -