Policijski glasnik

ИОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

ВРОЈ 19

уста, само да би добио горње особине. Ако је коњ тврдоуст, они му онда забадају оштро стакло око самих ћошкова уста, тако, да уздице ове трагове потпуно поклапају, те се не виде. На тај начин реалирају та стаклад на уста коњска сасвим ногодно. Ако коњ има ту рђаву ману, да много „рже," онда га ударају ио сечњацима дотле, докле га ови не заболе, или му између тих зуба ућушну дрвене клинце, усљед чега ностаје тако осетљив, да бар за неко време своју навику изгуби. Ако је коњ на једно око ћорав, али тако, да се то баш не може лако приметити, онда вешги продавци мећу на уздице око очију испупчену кожу, која овако око покрије, те се на тај, начин тешко може и да примети, да је у око Фалпчан. Осим тога, умећу они коњима и вештачке очи од стакла. Шта впше маскирају они и уши коњске, ако су клопаве, јер коњ са клопавпм ушима врло ружно изгледа. На ту цељ употребљавају они нарочито конструисане чеоне кајише, који су обложени око упшју оштром длаком, те ове обухвате уши и држе их усправио. По неки пут вргае они и операцију, која се састоји у томе, што засеку коњу уши на неколико места, те кад те засекотине зарасту, опда уиш обично стоје сасвим усправно и изгледају прилично начуљене. Наравна ствар, да то нетраје дуго, јер оне засекотине постепено п с временом опет попусте, те онда уши још више оклопаве, и изгледају много ружније, но што су пре операције бпле. Бпвало је више пута п то, да су препредени продавци натицали коњу и Фаличне уши, само да га лакше могу продатн н т. д, (нАСТАВИ'КЕ СЕ).

ПОЛИЦИЈОКИ РЕЧНИК. Општински послови. д. Уверења. иотребна за обављање јавних радња: (нАСТАВАк) Суду онштине пожаревачке. Изабран сам за уредника листа „Савез". Да би могао овај посао обављати и лист пријавити власти, ирема наређењима закона о штамгш, нужно ми је од суда општинског уверење о томе: да сам владања и понашања доброг, да сам порез нлаћајућа глава, и да сам пуноправни грађанин ове онштине, који ужива сва грађанска и политичка права. 8. Септембра 1897. год. Јован Петровић Пожаревац. настзвник. № 14394. Пошто суд г. Петровића лично познаје, да је владања и понапк.ња доброг, да је порез плаћајућа глава, да је српски поданик и да ужива сва грађанска и политичка права без икаква изузећа, то му издати тражено уверење по наплати таксе у 2 динара за општ. касу. Председн. суда: 8. Септембра 1897. г. Н. Н. Пожаревац. Чланови: Писар : Н. Н. II. Н. II. Н. Увера. Јован Петровић, наставник овдашњи, српски је ноданик, пун порез плаћајућа глава ове општине, пошто плаћа на име непосредног пореза 40-20 дин. Владања и нонашања у ошите доброг за каквог се и у грађанству сматра. Ужива сва грађанска н политичка права, без икаква изузећа. Ову уверу издаје му суд иа захтев и уиотребу иошто је прописну таксу платио. Од суда општиие града Пожаревца 8. Септембра 1897. г. № 14394. у Пожаревцу. Председник суда: Писар : II. II. II. Н. Суду општине ваљевске. Хоћу да полажем адвокатски испит. Нужно ми је уверење о томе, каквог сам владања и понашања био од када живпм у овој оиштини, *И да нисам до сада никад кажњен за ма какво иступно дело, које би на мој карактер хрђаву сенку бацало. 24. Септембра 1897. г. Милош Ђ. Анђелковић у Ваљеву. писар судски.

№ 12583. Г. Милош је владања и нонашања доброг за каквог се у опште у грађанству сматра. Није до сада ни за какво иступно дело ни одговарао, нитИ кажњен био. Издати му тражено уверење по наплати таксе у 2 дин. за општ. касу. 25. Септембра 1897. г. Председник суда: Ваљево. Н. Н. Члановп: Писар : Н. II. Н. Н. II. II. Увера. Милош Ђ. Аиђелковић, писар пркостепеног суда ваљевског, владања је и понашања доброг, за каковог се у опште у грађанству сматра. До сада није код ово-општиноког суда ни одговарао нити кажњаван био, за ма каково дело иступне природе. Ову уверу издаје му суд на захтев, пошто је таксу у 2 динара платио. Од суда општнне града Ваљева 25. Сентембра 1897. год. № 12583 у Ваљеву. Писар ; Председник суда : 11. II. II. Н. Суду општиие алексиначке. Намеран сам у овдашљој вароши упражњавати механску радњу. Па да би могао код полициске надлежне власти добити лично право, за обављање исте, молим суд општински, да ми изда уверење о томе: каквог сам владања и нонашања до сада био и за каквог се у грађанству сматрам, и да ли према моме досадањем владању и понашању могу бити добар механџија; да сам норез плаћајућа глава ове онштине и да сам српскп поданик и војени обвезник. 30. Јуна 1898. год. Милош Петровић. Ал ексинац. ш иекул ант. № 12456. Молиоц Милош владања је и нонашања доброг за каквог се и у грађанотву сматра. По својој доброј нарави и понашању, може бити добар механџија. Порез нлаћајућа је глава ове општине. Као обвезник у народној војсци угшсан је у II позив као редов нешак 11 чете IV батаљона. Издати му тражено уверење по наплати таксе за општин. касу. 30. Јуна 1897. год. Председник суда: Алексинац. II. Н. Чланови: Писар : Н. II. II. II. Н. II. Увера. Милош Петровић, шиекулант овд., владања је и понашања доброг, за каквог се у опште у грађанству сматра. Српски је иоданик и порез плаћајућа глава ове општине. Као војни обвезник уписан је у народну војску као редов пешак II позива II чете IV батаљона. По својој нарави и по свом понашању у опште, може бити добар механџија. Ову уверу издаје суд Милошу на његов захтев и употребу пошто је таксу у 2 дин. платио. Од суда општине алексиначке 30. Јуна 1897. г. Л» 12456. Алексинац. Писар : Председник суда: II. II. II. 11. (НАСТАВНЋЕ СК)

0 злонамерним паљевинама. (СВРШЕТАК). КВ. Овако се ради, кад није случај из чл. 15. зак. о злонамериим паљевинама. Кад се такав случај појави, онда се ради по кривич. иоступку и даље истрага предузима за ироналазак лица, т. ј. учиниоца дела. Тако исто, ако се вештаци не сложе у избору, онда се даље ради по чл. 6. и 7. зак. о злонамерним паљевинама. Но ово је споредна ствар. Нами је главно, да изнесемо ток рада — Форму — по оваким делима, јер се она разликују од дела, која се у вароши извиђају. Најзад, процену вештака, гто наређењу §. 257. грађ. суд. поступ. ваља дати на примедбу обема парничним странама.