Policijski glasnik

218

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

БРОЈ 28

Начелник среза смедеревског депешом од 26. о.м. № 9822 доставља: »24. о.м. Младен ТомиК из Сеоне, дечак од 16 год. отерао је на пашу 7 брава мршавих свиња, и од тада нема ни њега ни свиња. Сумња се да га није ко од зликоваца убио и свиње покрао. Лични опис Младенов овај је: раста средњег, косе црне, малих црних бркова, без браде, на себи је имао од одела кошуљу и гаће, опанке и црну шубару. Свиње су оваке: 6 брава беле а један нераст црн и по трбуху шарен, црно-бело. Моле се све власти да живо потраже Младена, па нађеног заједно са свињама да упуте дотичиом среском начелннку или Управи града Београда с иозивом на Бр. 14867. Љубисав Влајик, из В. Плане среза орашког, окр. подунавског, редов 4 чете, 4 батаљона, III гард. пеш. пука побегао је из команде 21. о.м. у војничком државном оделу. Љубисав је висок 171 см., плав, бркова плавих, очију зелених, уста и носа обичних, браду брије, по лицу богињав, особитих знакова нема. Проеађеног упутити команди с позивом на Бр. 2397. или Управи града Београда на Бр. 14850. Виталис Ђурковић, бив. контролор овд. Фабрике дувана, због злоупотреба учињених у званичној дужности а у суми од 9696-20 динара, стављен је био под суд и у притвор решењем првостепеног суда за град Београд, под 21. октобром прошле године № 21039. Решењем истог суда од 22. декембра пр. год. № 25309. Виталис је био пуштен на јемство, да се код куће своје лечи до пресуђења дела. Нокако је Виталис пре кратког времена побегао из Србије у цељи да избегне казну, наређује се потера за њим. Он је родом из Заблотова у Аустро-Угарској, но нод 18. априлом 1891 год. примљен је у српско поданство ; има му до 45 година. Изгледа је: пун, средње висине , глават, очију илавих, косе и бркова такође плавих; на средини темена ћелав. Док је овде био бријао се и носио наочаре, управ као што ова његова слика показује, али могуће је, да је сад у цељи прикривања браду пустио, а наочаре скинуо. Нађеног Ђурковића треба стражарно спровести првостепеном суду с позивом на № 10257. или Управи града Београда на Бр. 11212. Павле М. Муетеџи!! и Јован М. Лазић, родом из Пољане, окр. пожаревачког, — осуђеници београдског казненог завода, ноћу између 28. и 29. јуна текуће године побегли су са државне ливаде зване „Клеиечке® у близини Костолца, где с.у на раду били. Живојин, син Мате Милошевића, из Маскара, среза темнићског, окр. моравског, који је био на лечењу у овд. болници за душевне болести, 22. пр. мес. око 1 сах. по подне побегао из завода. Шивојин има око 22 год., повисоког раста, средње развијен. Однео је на себи болничко одело и то: блузу и панталоне шарене од сегелтуха, кошуљу, гаће, опанке, чарапе и капу — шајкачу — од плаве чохе. Наређује се живо тражење овог побеглог болесиика, па нађеног спровести истој болници с позивом на Бр. 851. или Управи града Београда на Бр. 14.622. Карло Ребринг, родом из Лемберга у Аустро-Угарској, врло опасан лопов. На доставу овд. аустро-угарског вице кон-

зула, пребегао је отуда и пошто није искључена могућност да је у Србију дошао, наређује се и овде за њим потера. Карло је римокатоличке вере, има преко 20 год., средњег стаса, плав, има мале плаве бркове, плаве очи, енергични поглед, на доњој усни зарезак, варошки је одевен. Говори немачки, пољски, руски и влашки. Нађеног стражарно спровести Управи града Београда с позивом на Бр. 14.798. Крста Милошевић, калфа берберски из Крушевца, који је окривљен за две опасне крађе, 24-ог прош. мца у 6 сати по подне побегао је из притвора. Он има 16 година, стаса омаленог, косе црне, очију граорастих. Од одела има на себи капут и панталоне шарене а на ногама опанке. За Крстом се наређује потера. Нађеног стражарно спровести начелетву округа крушевачког с позивом на Бр. 7143, или Управи града Београда на Бр. 14.777. Живојин Остојић, берзански служитељ, учинио је, по његовом признању, проневеру и дужност у Берзи напустио. Управа града Београда расписује актом № 14607, да се Живојин пронађе и с њим по закону поступи. Ноћу, између 30. јуна и 1. јула ове године, у селу Гостиљу, среза златиборског, ухваћено је једно непознато лице које није знало српски говорити, па је дотерано у затвор општинске суднице. То лице исте ноћи заклало је ножем два оиштинска служитеља, који су одређени били да га чувају, иа иобегло. Начелство округа ужичког депешом од 1. тек. месеца №" 8176 доставл.ајући овај случај моли све власти Да се учини потера за овим зликовцем. Пронађени може се спровести и Управи града Београда, с позивом на Бр. 15070. Косту Поповића, бив. општ. чиновника, који се у последње време са станом налазио у Ресавској улици бр. 9. (а можда се и сада налази), тражи првостепени суд за град Београд актом № 14066 да му се спроведе због извесних штампарских кривица. Коста избегава да на позив предстане суду, па за то се овим тражи. На1>еног треба страж,арно спровести Управи града Београда с позивом на Бр. 14914.

ОГЛАШЕН ЗА ХАЈДУКА Начелник округа врањског депешом од 28. о. м. № 8182 доставља: »Недељко С. Јовановик из Губереваца ср. лесковачког двадесетогодишњи одбегли робијаш, није се у оставл>еном му року предао власти по објави начелника окр. врањског од 3. јуна т.г. № 6927. штампаној у 122. броју »Срп. Новина«. Начелство окр. врањског на основу чл. 3 закона о хватању и утамањивању хајдука у вези с §. 243. кр. зак. а пошто је остављено му рок прошао под данашњим, №8182. решило је: да се Недељко огласи за хајдука, с тим, да је од данас слободно свакоме убиги га. к О овоме се извештају све полициске власти с тим, да се о овоме известе и сви општински судови." Недељкову слику донели смо у 25. броју нашега листа на стр. 194. Ко ухвати или убије Недељка добиће 800 динара награде. Акт Упр. гр. Београда № 14986.

Т Р А Ж И 0 Е. Првостепени суд за град Београд актом својим од 25 тек. месеца № 13977. тражи да се пронађе и одмах суду упути Михаило Костић, бив. келнер у „Доњој београдској пивници« као приватни тужилац по кривици Војина Радојичића овд. келнера због два дела опасне крађе. Акт Управе града Београда № 14804.

ИЗЈАВЕ, П0РУКЕ И 0ДГ0В0РИ УРЕДНИШТВА. Овај број обуставиди смо многима који до сада нису положили претплату за I иолугође ове године. Број, који је за овим на реду, обуставиће се и осталима, који нас дотле не измире с дугом.

Уредник нашег листа отпутовао је у Ниш, где ће провести до идуће среде. Све оне што очекују одговоре на писма, молимо да причекају на његов повратак,

ШТАМПА КРАЉ. СРП. ДРЖАВНА ШТАМПАРИЈА.

ОДГОВОРНИ УРЕДНИК Н. ДИМИТРИЈЕВИЋ.