Policijski glasnik

286

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

БРОЈ 37

црне, говор обичан. На себи носи гуњ, чакшире, капу шајкачу, опанке; од оружја носи дугу пушку капислију, револвер и реденик са метцима. Наређује се жива потера. Пронађеног страЈкарно спровести начелнику ср. пољаничког с позивом на депешу Бр. 5365., или Управи гр. Београда на Бр. 19638. Богосав Миликевић изВрбовца, среза смедеревског, окр. подунавског, осуђеник београд. казненаг завода Бр. 1770, побегао је 22. ов. м. у 5 сати по подне са рада нз топчндерске осуђеничке баште. Наређује се иотера. Нађеног стражарно спровести Управи истог казненог завода с позивом на Бр. 4896 или Управи града Београда на Бр. 19705. Богосав је по други пут на робији. Први пут је пресудом подунав првост. суда под № 4108, 1894 г. осуђен био на две године робије. Други пут пресудом истог суда од 6. новембра 1896 год. № 24238 на четири године у лаком окову, зато што је у друштву са Милованом Панчићем изистог места (осуђеником Бр. 1771) у нетак у очи Видов-дана 1896 године украо волове, сточни билет ФалсиФиковао и продао их на пожаревачком вашару. По уверењу општинског суда, а и по томе што је ово већ други пут на осуди за опасне крађе, Богосав је рђавог владања. Сотир Милосављевик, из Нљакова ср. косаничког, окр. топличког, осуђеник београдског казненог завода Бр. 2359, побегао је 22. ов. м. у 5 сати по подне са рада из Топчидера, заједно са Богосавом Милићевпћем,осуђеником Бр. 1770. Сотир је пресудом прокупачког првостепног суда од 14. августа пр. год. Бр. 7002., осуђен на 12 година робије но као малолетаи без окова и губитка грађанске части. Осуђен је за то, што је 17. јуна 1897 год., изјутра, око 7 сати пре подне, у два маха пуцао из пушке Пибодијевога система на Милуна Јовановића из истог места пољског чувара, и овога на месту убио. Овај злочин извршио је због тога, што му је убијени Милун казао, да ће доставити, што је овај (Сотир) учинио штету у њиви Радоице Миловановића из Пљакова. Сотир је у 21. години. Наређује се тражење_; пронађеног стражарно спровести Управи београд. казненог завода с позивом на Бр. 4896, или Управи гр. Београда на Бр. 19705. Милорад Тадик, шегрт Стевана Карна лимара овд. 27. пр. мес. напустио је газду и побегао, пошто је дигао 10 дин. иазарног новца. Милорад има 14 год., средњег је раста, у лицу смеђ, образа округлих. У оделу је варошком. Пронађеног упутити начелству округа подринског с позивом на Бр. 12472, или Управи града Београда на Бр. 20396. Ђор^е Гушић, родом из села Плешипа, среза студеничког, који је био у притвору код начелства округа нишког због опасне крађе, 24. тек. м-ца побегао је из притвора. Он има 18 год., етаса је омаленог, црномањаст је, у оделу пемачком. Наређује се тражење. Пронађеног треба стражарно снровести поменутом начелству с позивом на Бр. 15073, или Управи гр. Београда на Бр. 19877.

Аксентије Цветковик, слуга, родом из Турске, који је био под истрагом и у притвору код начелпика среза беличког због убиства, па решењем истог начелника пуштен у слободу — на јемство, злоуиотребно је слободу и побегао. Јагодински првостепени суд актом № 13262, моли све полициске власти, да Аксентија потраже и у случају пропаласка њему стражарно спроведу. Иронађени Аксентије може се спровести и Управи гр. Београда с позивом на Бр. 19929. Милош — Миша Монашевић, калФа обућарски, који је био под истрагом и у притвору код начелника среза јасеничког окр. крагујевачког, 26. тек. м-ца побегао је из притвора. Он је родом из Крагујевца, има 18 год. плав је, високог стаса, у оделу немачком. Наређује се трал^ење. Пронађеног треба стражарно спровести номенутом начелнику с позивом иа Бр. 12122, или Управи гр. Београда на Бр. 20051. Геза Бауер, родом из Пеште, а благајник једног завода у Фијуми, украо је 26.000 Фор. Аустриске власти мисле да се Геза крије код нас у унутрашњости Србије. Одређују награду ономе ко га пронађе 1 0/' 0 дакле 2.600 Форинти. О пронађеном тр^ба известити Управу гр. Београда, с позивом на Бр. 18980. Спасоје Пајовић, раденик зидарски, родом из Сенице у Турској, 24 тек. м-ца извршио је у Аранђеловцу две крађе и једну превару, па побегао. Он има 35 год., средњег је стаса, косе риђе д бркова великих лсутих, у лицу је сувоњав, у оделу је сукненом. Мисли се да се Сиасоје сада налази у Паланци, Рипњу, Влашком Пољу или околним селима. Начелник среза јасеничког, окр. крагујевачког депешом Бр. 12168, моли све полициске власти, да Спасоја живо нотраже и у случају проналаска њему стражарно спроведу. Пронађеин Спасоје може се сировести и Управи гр. Београда с позивом на Бр. 20159.

УЗ СДИКУ „1ТЕЉЕ ПОЛИЦИЈСКОГ ГЛАСНИКА" Ова зграда подигнута је на оном нразном плацу који је уз Управу града Београда, а на оним рушевинама где је некада била турска полиција, закоју и данас још памте старији београђани. Под њом је још у целости онај историјски подрум у којем су Турци вешали осуђепике, а још стоје и оне алке, о којима су жртве висиле. У атељеу „Полицијског Гласника® сликају се сви осуђеници, коцкари и други опасни људи, њихове се слике тамо израђују и спремају за албуме полицијске. Од 1. новембра у ову зграду преселиће се и целокупно уредништво »Полицијеког Гласника.«

ИЗЈАВЕ, П0РУКЕ И 0ДГ0В0РИ УРЕДНИШТВА. У ведико се чине ирипреме, да 0 Иолицијски Гласник® излази и у вечерњем издању. По свој при.шцн ирви број уг.1вдаће*света у другој иодовини септембра, иди најдаље 1. октобра тек. год. Овај дист издазиће независпо од «Полицијског Гласника" али стајаће у вези с њим и чиниће му услуге. Допосиће тачне дневне догађаје из Београда и упутрашњости Србије, а у свакоме броју биће и по која криминалиа прича из иаше и стране криминадистике са илуетрацијама. Излазиће без раздике свакога дана и продаваће се на број по 5 пара динарски.

Многи паши иовереници често пута шаљу нам на име скупљене претплате по незнатну суму у непдаћеном амапетном писму, и ми овамо морамо даплагимо 7 5 пара динарских на име поштанске таксе. Један ср. начеднпк, послао нам је једном придиком ресто 80 пара дин. у нисму непдаћевом и то у таксеним маркама. Кад смо пдатили поштарипу 7 5 пара и марке продали са шконтом 5 пара, онда нисмо ништа ни добили. Да се ово неби и у будуће дешавадо модимо све поверенике — ср. начелнике и оне који су од ових овлашћени, да при шиљању новаца поштанску таксу плате из суме од претплате, а испод 12 динара да и не шаљу, по да причекају, док још коју суму на име претплаге не прикупе.

За послате календаро «Полицајац» још од неколико њпх нисмо добили новац. Принуђенн смо да то опет потражимо овим путем. Ако и ово не помогне, позваћемо их попменце у једном од идућих бројева. Да до тога не дође, модимо их дакде да новац што ире пошљу.

ШТАМПА КРАЉ. СРП. ДРЖАВНА ШТАМПАРИЈА.

ОДГОВОРНИ УРЕДНИК Н. ДИМИТРИЈЕВИЂ,