Policijski glasnik

366

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

БРОЈ 47

— Истина је, да још нисам служио војску нити из ње побегао, али сам ипак за то војнички бегунац, јер сам побегао од регрутације. Молим власт да ме иусти у слободу, — ја желим да служим као војник у Србији. Није требало много па да се увиди, да је и овај исказ Иштванов лажан, но с тога га подвргоше строжем падзору и припретише му ћелијом. Ресултат тога беше тај, што је Иштван још истога дана признао: да је у месту свога рођења — селу Ержилошу пре годину дана украо 700 Фор. једноме своме рођаку; да је с тога побегао из места рођења, па, разуме се, и земунску полицију обмануо. Да ли је и овај исказ Стеванов истинит или не? — то ће најбоље знати земунска полиција у чијим је рукама сада Иштван. Ми смо сматрали за дужност, да изнесемо слику Иштванову, једно с тога да би се о њему што више сазнало, а и за то, да скренемо пажњу нашим полициским властима на она многобројна лица из Аустро-Угарске, која им се посве дневно јављају као војнички бегунци и томе слично. Иштван је предат земун. полиц. 31. пр. м-ца.

П 0 Т Е Р А. Милан ГлавиниК, болесник болнице за душевне болести родом из села Глијеча, среза моравичког, огср. ужичког, 1. тек. м-ца по подне побегао је из болнице. Милан је високог раста, добро развијен, у лицу црномањаст; главу увек држи мало искривљену на десну страну, кад говори сваку реч пропраћа блесастнм смејањем, има му 42 год., од одела има на себи блузу, чакшире и капу шајкачу од плаве чохе. Наређује се тражење. Пронађеног треба спровести управи болнице за душевне болести с позивом на акт под Бр. 1517, или Управи гр. БеоФрада на акт под Бр. 26312. Ђур^у Лукићу и Живану Нешовићу, земљоделцима из Г. Врбове, среза таковског, непознати лопови ноћу између 27. и 28. тек. м-ца украли су по једног коња. Ђурђев коњ има 5 год., длаке је зелене, висок 145 с.м., на челу је цветаст, жигосан је државним жигом словом »Т С( положеним, а Живанов коњ има 6 год. висок је 105 см., длаке доратасте, такође је жигосан држав. живог. Наређује се трал-гење. Пронађене крадљивце са покрађом треба стражарно спровести начелнику среза таковског с позивом на Бр. 14134, или Управи гр. Београда на Бр. 29195. Крушевачки општински суд депешом од 30. прош. м-ца Бр. 12714 доставио је следеће: »У овој вароши ухваћен је са две краве Љубисав Миловановић из Ћићевца за које није могао да покаже од куда су му, што доказује да је стока крађена. ■— Обе су краве сиве, старе по 8 год. а једна кукорогаста -<( — Тражи се соиственик ове стоке, који да се јави општини крушева^кој с позивом на горњу његову нумеру, или Управи гр. Београда на Бр. 26101. Владимир Јовановик, редов 2 чете I батаљона VII пешад. пука, родом из Шипуље, окр. подринског, 24. пр. м-ца удалио се из команде без дозволе. Владимир је висок 1*68 м., у обиму преко груди 0'81 м., смеђ, плавих малих бркова, носа обична, чела малог, брија се. Препоручује се властима да Владимира потраже и нађеног спроведу команданту VII. пешад. пука с позивом на Бр. 5676. У атару села Славујевца, ср. лесковачког, нађен је један мангуп вб, од пре 20 дана. Во је длаке црвене, рогова јеленастих, матор 6 год. Начелник среза лесковачког актом № 14651, расписује за тражење сопственика (Упр. Бр. 25969.) НоКу између 25. и 26. пр. м. четири непозната Циганина пронЈли су са 7 коња кроз село Језеро среза оањског од којих су три коња ухваћена а са остала четири коња Цигани су побегли. Похватани коњи изгледају : први је коњ длаке зелене, стар 3 год. на челу цветаст, друго је кобила. длаке вране матора 2 и по год. на челу врло мало цветаста, и трећа, кобила длаке доратасте матора 2 год., на челу цветаста, а на носу брњаста. Начелник ср. бањског, депешом расиисује иотеру за побеглим Циганима и тражи сопственике похватаних коња. (Акт Управе гр. Београда № 25641).

Јован Недељковик) родом из села Јасенове, среза белоцрквенског, жупаније тамишке у Маџарској, пресуДом крИвичног судбеПоГ стоДа у Белој Цркви осуђен је на шест месеца робије због крађе разних ствари Сави Станковићу тамош. Вредност покрађе износи 400 Форината. Јован је, за време ислеђења био у слободи, па је, ире но што је пресуда по кривици његовој изврпшом постала, пребегао у Србију. Он има 34 год. средњег је стаса, округлог лица, очију, обрва, бркова и косе црне; у опште је црномањаст, на левом образу Има брадавицу. Сазнаје се да се Јован сада налази у Београду, код неке своје сестре Катарине — Кате Николић. За Јованом наређује се лшво тражење. Пронађеног треба стражарно спровести Управи гр. Београда с позпвом на Бр. 26374.

ТТАЖЕ 0 Е. Цветко Станковик, Клач, пресудом првостепеног суда за град Београд од '23. септембра тек. год. № 16486, осуђен је на 30 дана затвора, због лаке телесне иовреде. Управа гр. Београда актом № 25972, тражи Цветка, да би поменуту пресуду над њим могла извршити. Пронађеног треба страл?арно спровести Управи.

УХБАЋЕН1 Зејин Каранић, Циганин, о коме смо донели потерницу у 44. броју нашега листа, ухваћен је у Пожези, и решењем начелника среза пожешког стављен је под кривичну истрагу и у притвор.

ЛИЧНИ 0ДН0СИ П0ЛИЦ. ЧИН0ВНИКА Г. Јеврем Андоновић., министар унутрашњих дсла, не можо нриматп посете сутра о евојој слави Св. Аранђеду.

Г. Коста Скендеровић, наче.шик срески и г. Мијаило ГачиН, срески иисар, 3. ов. м. добили су од народа среза гружанског ноздаћене сабље, у знак признања за ревносну службу.

Г. Милан Ђорђевић., члан Управе гр. Београда венчаће се у идући четвртак са госпођицом Јеленом, ћерком поч. Косте Ђукића, бив. овд. трговца.

НЕКР0Л0Г ■4" Никола Ђорђевић, окр. начелник у пензији, отац г. Срете Ђорђевића, члана Управе града Београда, и -}- Тома Протић, пензионирани рачуноиспитач мин. Фннаисија, отац г. Јосива Протића, комесара савског одељка, — преминули су 4. ов. м-На, први у Крагујевцу, а други у Београду. Изјављујемо наше саучешћо породици умрлих.

НОВИЗАКОНИ са изменама и допунама могу се добити у мојој књижари

д. и. Закон о шумама са изменама и доиунама 1Закон о лову —-20 Закон о штамаи —-50 Закон о изменама у за кону о таксама —-50 Закон о Учитељској гиколи у Јагодини —'50 Закон о основним школама —-50 Закон о средњим школама —-60 Закон о устројству оиштина и оаш тинских власти са свима њвговим изменама и доиунама и закон о уувању иољског имања —-80 Закон о уређењу Уараве Фондова —'60 Закон о државним економима са законом о унаарвђењу воКарства и са законом о иољоиривредчим станицама —-60 Закон о аотиомагању домаКе радиности (индустрије) • • —'20 Закон о устројству војске (са свима изменама и допунама —'50 КЊИЖАРА

МИТЕ СТАЈИЋА

ШТАМПА КРАЉ. СРП. ДРЖАВНА ШТАМПАРИЈА.

ОДГОВОРНИ УРЕДНИК Н. ДИМИТРИЈЕВИЋ.