Policijski glasnik

!

1(18 ИОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК БРОЈ 21

ИЗ ОТРАНОГ ОВЕТА Убиство за време причешћа. — Крајем прошлога месеца десила се у једној париској цркви једна крвава сцена. У тренутку када су деца обучена у бело ступала к олтару да се по католичком обичају први пут причесте, одјекну у цркви пуцањ из револвера, а у кратком размаку још два. Мајка једне девојчице која се причешћивала паде са размрсканом главом. Док су се узбуњени људи тискали око несрећне жртве, један човек у руци са револвером који се још пушио, покушавао је да се пробије кроз свет, и да се дочепа црквених врата. Али па прагу га стигне црквени вратар и неколико одважних људи који су га почели гонити. Видећи се ухваћен, он окрете револвер па себе, и сасу два метка у своје десно слепо око, и паде обезнањен. То је био муж убијене жене, која га је са кћерком оставила, и никако није хтела живети са њиме. У нанаступу гнева и очајања он је учинио ово крваво дело. КО ЈЕ ОВО?

У реону кварта теразиског, 16. ов. м. на1)ено је где лута лице, чију слику овде доносимо. Кварт га је упутио у Оппгту Државну Болницу на посматрање, односно његовог душелног стања, јер исто лице не уме да говори, те не зна да каже ни његово име, ни одакле је, ни чије је. Лекарска комисија нашла је да је ово лице душевно болесно, и предложила га је Господину Министру унутрашњих дела, да се спроведе у лудницу. Ко зна име овога лица пли Фамилију његову, умољава се да извести ово уредништво или Управу града Београда, јер изгледа, да га је неко намерно довео у Београд и оставио на улици, сигурно да га се на тај начин курталише. На првом месту, председницима општин. судова и њиховим кметовима спада у дужност да по овој слици пронађу ко је ово и својој среској односно окружној власти доставе.

П 0 Т Е Р А. Ружа, кћи Симе Ђор^евића, тежака из села Манастирског, среза ражањског, округа крушевачког, окривљена је код начелства округа крушевачког за кривицу из 165. казненог законика. Ружа је још 17. тек. мца побегла из места рођења и сада се не зна где је. Она има 20—21 год., средњег је етаса, у оделу је народном. Наређује се тражење. Пронађену треба спровести поменутом начелству с позивом на Бр. 5461, или Управи града Београда на Бр. 12510. Трајило Бабић, земљоделац, родом из села Лазнице, среза хомољског, решењем пожаревачког првостепеног суда од 11. тек. мца Бр. 20229, стављен је под поротпи суд и у притвор због опасне крађе. Трајило, који је у бегству има 31 год., ћосав је. плав, у оделу је сукненом. Наређује се тражење. Пронађеног треба стражарпо спровести поменутом суду, или Управи града Београда с позивом на Бр. 12363. Добросава Јанковика, бив. општинског писара, родом из Нрилипца, тражи начелник среза драгачевског актом Бр. 5693. Пронађеног треба стражарно спровести истоме начелнику или Управи града Београда с позивом на Бр. 12433. Антонија Н. Спасића, земљоделца из села Лопушње, среза власотиначког, тражи начелник истог среза актом Бр. 5543. Антоније има 34—36 год., стаса, је омаленог, сувоњав је, блед, у оделу је сукненом. Пронађеног треба спровести поменутом

*) Г. Круиежевић, овештеник топчидерске цркве, који је у иото време и учитељ мадодетних осуђеника, узео је и Драгутина за ђака у школу и цркну, Драгутин као ђак, био је неке врсте слободњак, па му је тиме и бидо лакше да изврши беготво. **) Драгутин је са осампаесто-годиппмш другом својим, неким Јованом Јовановићем из истог села, поћу између 12 —13 априла нр. год. напао на кућу Мирка Нешића, зомдјОд . тамош. и од овога отеди један обичан оат. Незадово.мш само са тим пленом, они оу му тражили и новац да им да. Кад Мирко то није хтео, они га изведу пред кућу у шљнвару и ту га убију, један из пушке а други из револвера !

среском начелнику или Управи града Београда с позивом на акт под Бр. 12364. Евгеније Ракиџић, бив. војпи чиновпик, доцније секретар друштва народне кујне у Бечу, проневерио је 3000 Форината друштвене имаовнне и иобегао. Овдашњи ауст.угарскн копсулат мисли, да се Евгеније по свој прилици сада налази у Србији, а понајпре у Београду, па с тога моли свс полициске власти, да на њега обрате строгу пажњу, и у случају проналаска одмах га иритворе, и о томе њега известе с позивом на акт под Бр. 7147. Евгеиије има 43 год., средњег је етаса, има црну косу н бркове. у лицу је смеђ, говори само немачки. Мисли се, да јо с њим и његова мплосница нека Марија Стубер. Управа гр. Београда наређује за овим бегунцем живу потеру, тим пре што се као позитивно држи да је амо к нама прешао, иа са пронађеним да се поступи по закону и Управи под јаком стражом спроведе, с позивом на њен акт под Бр. 12235. Драгутин Павловијг, осуђеник београдског казненог завода под Бр. 3712, родом из села Божидаревца, среза посавског, округа подунавског, 23 тек. м., око 7 часова у вече, побегао је са осуде из Тончидера.*) Драгутин, коме нема више од 18 година, био је осуђен на 18 година робије због извршеног разбојништва са убиством.**) Судио их је првост. београдски суд за округ подунавски. Драгутин је средњег стаса, смеђе косе, црномањаст, ћосав; на горњој усници има белег од убоја; за одбеглим зликовцем наређује се живо тражење. Пронађеног треба стражарно спровести Уирави београдског казненог завода с позивом на Бр. 2915, или Управи града Београда на Бр. 12557.

ЛИЧНИ 0ДН0СИ П0ЛИЦ. ЧИН0ВНИКА Г. Живко Анђелић., начедник округа нодринског, одликован је орденом Велог Орла четвргим родом и г. Станоје Миленковић. начолник ор. иосавског, Таковским Крстом пегим редом. Г. Мијаило Рајковик, начелник окр. крагујевачког, у току ове недел.е донутовао је у Београд и вратио се на своју дужноот. — | » ♦ *-4> •-

ШТАМПА КРАЉ. СРП. ДРЖАВНА ШТАМПАРИЈА.

ОДГОВОРНИ УРЕДНИК Н. ДИМИТРИЈЕВИТ.