Policijski glasnik

256

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

БРОЈ 33

СКРЕЂЕ ОЕ ПАЖЊА, Јован Јованови), звани „Пелагик", родом из Дервенте у Босни. 7. тек. мес. прогнат је на свагда у Аустро-Угарску но пресуди кварта савамалског Бр. 5891. Како је он до сада више пута протериван из Србије, па се из прогонства увек враћао, — то му сада износимо слику и скрећемо пажњу свима полиц., а нарочито пограничним властима иа исту. Ако би Јован покушао нов прелазак у Србију треба га вратити натраг, а ако негде буде већ прешао треба га казнити за повраћај из ирогонства и поново га прогнати у Аустро-Угарску. Јоваи има 30 год., средњег је раста, смеђ је; на десној страни чела има белегу од посекотине; по занимању је лађар. Иоред тога, што је небројено пута иступно кажњаван од стране Управе гр. Београда због скитње и омањих крађа, Јован је у год. 1892. био осуђен на шест месеци затвора првост. судом за град Београд због крађе г. Шатнеру трговцу, а прошле год. био је под истрагом код кварта савамалског опет због крађе.

П 0 Т Е Р А. Радојка — Љубица СтевановиК, бив. проститутка и собарица у Београду, извршила је пре неколико дана једну замашнију крађу у Београду и побегла у унутрашњост Србије. Она је, по свој прилици, стугшла негде за собарицу и то под лажним именом. Управа града Београда моли све полицијске власти, да ову мизерију живо потраже и у случају проналаска њој стражарно спроведу, пошто претходно пажљиво претресу и њу и ствари јој. Приликом тог претреса нарочиту пажњу треба обратити на један велики скупоцени брилијантски брош, који вреди преко 1000 динара. 0 крадљивици се, за сада, зна само то, да је родом из једног села у округу рудничком, и да је намеравала ићи у Ниш или Смедерево за собарицу. Слика њена, коју износимо, од пре је 8 месеци, али је вероватно, да се крадљивица сада много изменила, бар у погледу одела. Јанко Вотуновик, родом из села Марковца, округа подунавског, који је био у притвору код начелника среза параћинског због железничког иетуиа, 4. тек. мца нобегао је из притвора. Једновремено са његовим бегством побегао је од свог газде и Мидисав Спасик, родом из Лешја. Оба бегунца немају више од по 12 год., омаленог су раста, црномањасти су, у оделу су сукненом. Начелник среза параћин. актом №17632, моли полиц. власти да их потраже и у случају проналаска њему спроведу. Они се могу спровести и Управи гр. Београда с позивом на Бр. 19164. Станислав Димитријевић, родом из села Бачине, среза трстеничког, округа моравског, који је био под истрагом и у притвору код начелника среза ражањског због оиасне крађе, 31. прошлог мсца нобегао је из притвора. Он има 18 год.,

средњег је стаса, црномањаст је; у оделу је сукненом. Наређује се тражење. Пронађеног треба стражарно спровести начелству округа крушевачког с позивом на Бр. 8250, или Управи гр. Београда под Бр. 19205 Светислав Јанковић, из Вучића, ср. лепеничког и Илија Стругаревик, из Бруснице, среза таков., осуђеници иожаревач. казненог завода, 9. тек. мсца у 4 часа по подне побегли су са осуде. Први има 24 год. стаса је високог, косе црне, очију зелених, у оделу је сукненом. Други има 51 год. средњег је стаса, просед је. Управа пожаревач. казненог завода актом № 1719 моли све полиц. вдасти да бегунце живо потраже а у случају ироналаска њој стражарно спроведу. Акт Управе гр. Београда № 19108. Саво Стевановик — Крста Филиповик , б. келнер ћод Дамњана Димитријевића, каФеџ. овд. ноћу између 30 —31 пр. мсца покрао је свога газду и однео му: у новцу 36 дин., један сребрн сат с лаицем, један никловани револвер са белим корицама и 6 дин. дувана. Ои је родом из Призрена, има 20 год. средњег је стаса, црномањаст, сувоњав, на себи је имао пре извршене крађе црни половни капут и грао панталоне. Управа града Београда моли све полиц. власти да га у својим домашајима живо потраже и у случају нроналаска њој стражарно спроведу с позивом на акт под Бр. 19178. Октав Анри Леру, бив. надзорник једпе куће у Брислу и брат му Раул, бив. војник у истом месту, 1. тек. мсца украли су 36.540-84 дин. једноме благајнику из Брисла и побегли. Први има 26 год., висок је 1*73 м., округлог је лица, косе и обрва плавих, има велики нос, мала уста и ниско чело. Други је висок 1 - 72 м., има 25 год округлог је лица, косе и обрва црних, бркова малих, црних, чела висока. Бриселска полиција потерницом Бр. 6855, моли све полиц. власти, да на ове бегунце обрате најстрожу пажњу, и у случају њихове појаве ухвате их и притворе, па о томе известе Управу гр. Београда с позивом на акт Бр. 19198. Арсеније Марковић, бив. обућар из Краљева и Вујица Ђор1)евић, бив. земљоделац из села Исакова среза ресавског — болесници болнице за душевне болести, 10. тек. мсца побегли су из болнице. Први има 45 год., високог је раста. црномањасг је, добро развијен. Други је средњег раста, има 25 год., смеђ је, ћосав. Обојица су иак побегли у болничком оделу од белог сегелпуна. За одбеглим болесницима наређује се тражење. Пронађене треба спровести управи поменуте болнице с позивом на акт под Бр. 1206, или Управи гр. Београда на акт под Бр. 19118.

Т Р А Ж Е 0 Е. Светозара Атанацковића, родом из М. Мокрог Луга, ср. врачарског, окр. подунавског, тражи Управа града Београда актом Бр. 19114. Пронађеног треба стражарно спровести поменутој управи. Марка Ђорђевића, званог „Чапкун", позпатог коцкара, чија је слика изашла у 22. броју нашег листа у прошлој години, тражи начелство округа ужичког актом Бр. 10372. Пронађеног треба стражарно спровести поменутом начелству, или Управи гр. Београда с нозивом на акт Бр. 19198. Милеву Павловик из Мајдана, тражи начелство округа рудничког актом Бр. 9587. Пронађену треба стражарно спровести иоменутом начелству, или начелнику среза таковског, с позивом на акт под Бр. 8361., или, најзад, Управи гр. Београда с позивом на Бр. 19206. Душана Поповића,, шлосера из Ниша, тражи начелство округа нишког актом № 15722. Пронађеног треба стражарно спровести помен. начелству или Уирави гр. Београда с Позивом на акт под Бр. 19515.

ИЗЈАВЕ, П0РУКЕ И 0ДГ0В0РИ УРЕДНИШТВА Уредник нашега диота надази се на путу и за некодико дана вратиће ое. 0 тога мо.шмо оиу гооноду, која су му унутила ниома, да ое још који дан нритрае за одговор.

ШТАМПА КРАЉ. СРП. ДРЖАВНА ШТАМПАРИЈА

ОДГОВОРНИ УРЕДНИК Н. ДИМИТРИЈЕВИЂ.