Policijski glasnik

264

полици.гски ГЛАСНИК

ВРОЈ 34

ШТАМПА КРАЉ. СРП. ДРЖАВНА ШТАМПАРИЈА. ОДГОВОРНИ УРЕДНИК Н. ДИМИТРИЈЕВИЋ.

ОГЛАШЕНИ ЗА ХАЈДУКЕ Крста Томановић и Андрија Ђуканови^, Црногорци, који су живели у селу Обилићу, ср. јабланичког, округа врањског, извршили су у 1897. год. разбојништво са убијством над Ристом Јововићем и Павлом Драговићем из истог села. Приликом спровода за суд оба зликовца побегла су испред спроводника, те су с тога, објавом начелства округа врањског од 2. јула 1897. год. Бр. 8225. позвани на предају. Ну, како се они ни до данас нису власти пријавили, то их је начелство

округа врањског решењем својим од 6. тек. мес. Бр, 12501., а на основу чл. 3. Закона о хватању и утамањивању хајдука, огласило за хајдуке. Према томе свакоме је сада слободно убити их. Крста има 30 год., средњег је раста, црномањаст, има мале, црие очи и црне обичне бркове. Андрија има 25 год., средњег је и витког стаса, црномањаст је у онште. Акт Уираве града Београда Бр. 20178.

ника, махом аустро-угарских, задаваху огромне штете становницима поменутих пограничних места, јер власт, и поред најбоље воље да им помогне, не могаше увек то учинити због недовољних средстава којима располагаше. Тек установом пограничне жандармерије успело се, да се стане на пут поменутим крађама. У колико сазнајемо, тога је са свим нестало.

* * Године 1892. буде у Обреновцу похватана једпа дружина крадљиваца стоке, у којој је био и овај »Данчика®. Том приликом, он је, од стране ваљевског првостеп. суда осу1)ен на четири године робије, коју је казну издржао у управи београд. казненог завода. По издржаној осуди буде »Данчика® прогнат у АустроУгарску и у истој остане до почетка тек. год., па се преко Шапца опет врати у Србију. Неколико месеца лутао је по старим иозпатим местима у Мачви и Посавини па је, видећи да од старог „заната" нема ништа , крајем месеца марта тек. год. дошао у Београд тврдо решен, бар како он сам вели , да нађе себи рада и живи поштеним животом. И радио је...те још како... Само носле петодневнога »„„„ ~ и У тл ^ ДсШЊЛН бављеља у Београду разбио је, ноћу између 31 марта и 1 ацрила"тек. год. шупу г. Брајера, чиновника жељезничке дирекције и из ње, иоред осталих ствари, покрао и сав веш, који ту беше прострт ради сушења. Седме ноћи после ове крађе отворио је калаузом капију на кући г. Максима РозенФелда, трг. овд. и из авлије покрао и однео сву живипу. У обема овим крађама »Данчику« је помагао Ђока Деспотовић , тестераш , код кога је у стану био, и који је такође родом из АустроУгарске. Априла 10 и „Данчика« и сапутник му Деспотовић били су већ у рукама власти а покрађа нађена и враћена сопственицима. Сем ње, у стану Деспотовића нађено је још много Других, покрадених ствари, којима се сопственици нису могли пронаћи. Бока Пресудом првостепеног суда за град Београд од 3 јула тек. год. »Данчика® и Деспотовић осуђени су: први на 20 а други на 8 година робије у окову, и 20 истог месеца спроведени су управи београдског казненог завода на издржање осуде.

Станко Окановић, познати београдски коцкар и кесарош, 19. овог месеца, побегао је испред снроводника, који га је из ОбреновЦа спроводио Управи града Београда по делу извесие кривице. Станко има на себи сељачко одело: један копоран од сукна, дугачку кошул.у, дозлуке, сељачке чарапе и опанке, које је при•гегао око ногу црним кајишима. Станко је у опште плав. Слика његова изношена је до сада у две прилике, последњи пут у бр. 28. „Полицијског Гласника® од пр. године. Он је врло опасан јер хоће чим стигне да нападне па чо-века, па чак дрско насрће и иа саме органе власти. О њему је опширније писано у поменутом броју »Пол. Гласпика« на стр. 216. Управа гр. Београда актом од 19. овог месеца Бр. 19198. позива све полиц. власти, да Станка пронађу и њој стражарно упуте. Марија — Мица Роботка — Робос — Сабо, бив. проститутка, собарица и служавка, родом из Ерчи у Мађарској, извршила је 6. тек. мес. једну опасну крађу у Пожуну и том приликом украла и однела: један велосипед, разно сребрно посуђе, множину женског веша, — све у вредности 600 Форината. Мисли се, да је Марија са покрађом дошла у Србију, где је и раније, као ироститутка и собарица била, иа с тога пожунска полиција, депешом Бр. 4976, моли све полицијске власти, да на њу обрате строгу пажњу и у случају проналаска ухвате је и притворе, па о томе известе Уираву града Београда с позивом на Бр. 20128. Марија има 23—25 год., средњег је раста, добро развијена, смеђа је, нема предњих зуба. Слика њена, коју доносимо, од пре је две године — када је била ироститутка у Београду. Није искључена могућност, да ће Марија отићи и у Бугарску, у којој је, како се сазнаје, и неки њен милосник, Пограничне власти нека обрате нарочиту пажњу на Марију. Зулфо Шагов, б. слуга Салка Јагње, ножара из Шапца, 15. тек. мес. покрао је свога газду и побегао. Он има 26 год., раста је витоког, крупан је, црномањаст; има велике бркове; у оделу је босанском. Наређује се тражење. Пронађеног треба стражарно спровести начелству округа подринског с позивом на Бр. 13622, или Управи гр. Београда на Бр. 20325.