Policijski glasnik

408

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСПИК

ВРОЈ 52

Вослујем вечерају у једној механи и добро се напију а Рисима напију толико да ништа није знао за себе. Како их по овом у путу ухвати ноћ реше се да ноће у једном бранику. Ту у разговору почну као у шали говорити да закољу Рисима и новац му узму. На ово им Рисим такође у шали одговори, да нема много новаца како они мисле. По овом сви полежу један до другога. Рисим уморан и пијан одмах заспа. Паун скочи, извади нож и почне Рисима да коље а Јеленко га је као најмлађи држао. Паун је тако заклао Рисима да му је главу од трупа одвојио, и како он каже, »фрлио је у страну и бојао со да не устане«. За овим Паун му одреши и скине ћемер, па га сва троица ухвате и баце у страну у један шевар. Новац преброје и нађу 14 наполеона. Паун и Дојчин узму по 5, а Јеленко 4 наполеона. Кад је Паун видео да је пара мало »одмах је се, вели, покајао". У Вослују ручају, возом дођу до КалаФата, лађом у Видин па преко Вршке Чуке пешице у Србију. Румунска полиција одмах је почела истрагу и притворила 3 сељака из среза тимочког, које суд пусти, јер их одбране сведоци са којима су на раду тих дана били. Када се ови из среза тимочког врате у Србију, овај су случај причали те мати покојног Рисима подигне тужбу начелнику среза заглавског и у исто време изјави да сумња'?на Дојчина и остале, јер је Јеленко причао у поверењу неким женама, да су Дојчин и Паун убили неког човека за новац, а он је гледао па не сме да прича, јер ће и њега да убију. На испиту сви признаду дело и опгаирно испричају.

Паун

Дојчин

Јеленко

Интересантно је Пауново мњење каква пресуда треба да буде. »Осудите, вели, мене на смрт, Јеленка 15 година а и Дојчина мало ал' не много, јер није тако крив к . Од румунске власти чека, се протокол секције, па да се суду кривци спроведу. ГЈаун има 30 година, ожењен и има троје деце, висок, окошген, веома снажан. Дојчину је 30 година, ожењен, има двоје деце; омален, са стрељајућим очима ; радио је, и као драгоман, водио раднике из Србије. Јеленку је 20 година, неожењен, тужног израза лица, омален, али снажан.

СКРЕЂЕ ОЕ ПАЖЊА, Ђор|е Николик — Кочић, позната варалица, који обмап.ује лаковерни свет обећањем проналаска блага „Цара Лазара", прогнат је 22 тек. м. на свагда у Аустро-Угарску од стране Управе града Београда, а по пресуди кварта савамалског од 12 тек. мес. Бр. 9826. Управа града Београда позива све полициске а нарочито пограничне власти, да на повратак ове јединствене варалице обрате најстрожу пажњу, а у случају повратка да га казне за повраћај из прогонства и понова ирогнају. Чзорђе је родом из Босне, има 34 год. омален је, сувоњав, риђ. Некада је био контролор дувана у округу ваљевском, па је из службе због злоупотребе отпуштен. Опширни опис о Ђорђу, може се видети у броју 42. „Полицијског Гласника" од ове године на страни 327., из њега се може свако уверити, колико је овај неваљалац опасан за лаковерни свет.

П 0 Т Е Р А. Но1у, између 16—17 тек. мес. око 10 часова, два непозната лица напала су Косту Пешића, чувара железничке пруге на стражари бр. 147, вега смртно ранили, а кћер му тешко повредили, и том приликом, отели и однели: две турске велике дупле ^мзџедије и један златан прстен. Једап од разбојника био је повисок а други омален, имали су од прилике 20—28 год., оба су била одевена у црно сукнено одело, гуње су им са рашивеним рукавима, на глави су имали старе улепљене Фесове, на ногама пресне опанке. Један од разбојника у борби са Костом и ћерком му заборавио је свој јатаган, чије су корице од дрвета и обвијене жутом жицом. За разбојницима наређује се најживље тражење како полиц. тако и општин. властима. Пронађене под сигурном стражом треба спровести нач. среза лесковачког с позивом на депешу Бр. 20178, или Управи града Београда на Бр. 3(180. Сима Ђуришић Каштрнић, коцкар, родом из Ужица, извршио је у месту рођења једну опасну крађу и побегао. Начелник среза ужичког депешом Бр. 11913, од 20 тек. мес, моли све полициске властп, да Симу у својим домашајима живо потраже и у случају проналаска њему стражарно снроведу. Пронађени Сиу 1 а може се спровести и Управи града Београда с позивом на Бр. 31234.

ИЗЈАВЕ, ПОРУКЕ И 0ДГ0В0РИ УРЕДНИШТВА Уз овај број шаљемо нашим претпдатницима Садржај „Полицијског Гласника" за цеду ову годину.

Сачували смо извесан број целокупних комплета од ове године. Њих ћемо повозати и даћемо па поклоп оним полицијским чиновницима, — среским начелницима или иисарима — који су из свога среза до краја декембра измнрили дужну претплату.

Због склапања рачуна, овогодишњих рачуна спремаља нових кљига и адреса за идућу годину, први број 1900. године изаћи ће у суботу по новој години. На случај какве преке потребе лист ће изаћи и раније.

г. Б. Новаковић, ср. нач. Књажевац, ониса и све друго добро је. Хвала.

Нримљено је. И начин

ШТАМПА КРАЉ. СРП. ДРЖАВНА ШТАМПАРИЈА.

ОДГОВОРНИ УРЕДНИК Н. ДИМИТРИЈЕВИЋ.