Policijski glasnik

ВРОЈ 38

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

291

белалајкисти свирају заносне мелодије а певачи певају старе народне песме, наивне и нежне, док кроз отворене прозоре улива се сунце и види се сребрнаста оближња река. Све је ту светло, одморно и весело, као и само име крчме: »Дом Снова 11 . И то је одиста сан, сан деликат, који крепи, наиван, поред кога брутални сан алкохола изгледа одвратан. Та изложба, тако одлично морализаторска, хоће ли моћи да преобрати кога од наших алкохолиста. Што се мене тиче, ја сам видео најокорелије међу њима како замишљени и резинованим погледом посматрају дијаграме уметности. Несрећом, случај је хтео да ти здрави дијаграми буду смештени на првом спрату једне палате у којој је паклена жега, а у непосредној близини изложени вино, ракија, ликера и других јаких и убилачких алкохола.

општиноки поолови Од једног општинског писара добили смо оваква два питања: I. Код општинских еудова двојако се тумачи пропис § 604 а. грађанског закона, у случајевима: кад уговорени интерес 10°/ о или 12°/ 0 достигне главни дуг, једни досуђују интерес од дана поднете тужбе до наплате, по 6% неуговорени интерес из § 602 граћанског закона на обадве суме (главни дуг и припадајући интерес до дана поднете тужбе:) а други досуђују на обадве ове суме раније уговорени интерес 10% или 12°/ 0 из § 601 грађанског закона. II. Вива случајева, да постоји један дуг, од 200 динара, са 10% год. интересом, који интерес од 1 јануара 1889 године, до 1. јануара 1899 год., изнео би још 200 дин. Поверилац је поднео тужбу за наплату главног дуга 200 динара и неплаћеног интереса 196-66 дин. на дан 1 децембра 1898 године, и тражи да суд досуди на обадве ове суме интерес од дана поднете тужбе па до наплате. Дакле на један месец дана пре него што износи интерес колико и главна сума, док међу тим пресуда се доноси 1 јануара 1899 год. — онда када интерес достиже колико и главни дуг. Настаје питање: хоће ли се дужник осудити на плаћање интереса на обадве суме, од дана поднете тужбе и ако је тужба поднешена пре него што је уговорени интерес достигао главни дуг — § 604 а. грађанског закона, или ће се осудити да плати главни дуг 200 динара са припадајућим уговореним интересом на главни дуг 200 динара — који интерес престаје тећи кад се наврши 200 дин. и ако се пресуда не може да изврши после дугог времена. * Наше је мишљење по овој ствари, на прво питање овакво: Пресуда општинског суда гласила би: да тужени плати тужиоцу главну суму од 200 динара са припадајућим интересом докле исти не стигне главну суму, да му накнади плаћену таксу и т. д. Ово је када је интерес већ стигао главну суму — § 604 грађ. закона и када се поверилац по истеку свега тога, пријавио суду са тужбом за тражење наплате. Закон је прецизирао докле интерес може расти, и колики се може досуђивати. Када интерес достигне главно, онда исти вигпе не расте. и тражења за нагшату дуга стоји до воље повериочеве, хоће ли је пријављивати суду или ће свога дужника и на даље чекати задовољавајући се тиме што му је интерес на дату суму на зајам достигао главно.- Према томе држимо да они судови који досуђују на обе суме.још и неуговорени интерес од 6°/ 0 по § 602 грађ. закона греше, јер би то био интерес на иитерес, на који приватни повериоци немају никаква законска права. § 602 грађ. закона предвиђа сасвим друге случаје у погледу уговора о зајму. Он јасно вели ако интерес није уговорен, онда по истеку рока досуђује се на повериочеву тражбу 6°/ 0 , док овде то није случај, јер је интерес био уговорен и достигао је своју законску стопу, докле је могао расти и тећи, сад само наступа наплата или вољно чекање дужника и на даље задовољавајући се већ добијеним прираштајем датог капитала

на зајам, или новом уговору о зајму, то јест пролонгацији са новом исправом — уговором: У другом случају, где још пре тужбе интерес није достигао главну суму пресуда би гласила овако: да тужени плати тужиоцу 200 динара главног дуга са припадајућим уговореним интересом 12°/ 0 годишње од прошлог рока до наплате, да му накнади плаћену таксу и т. д. У овој пресуди не може бити говора о томе докле ће интерес тећи, па ма се она у које време после изрицала, јер наплата дуга и интереса следује извршењем, које ће се извршити на основу законских захтева. Дакле само извршење пресуде увешће повериоца у њено законско право за наплату, и тада следствено, да се неће ни моћи више од дужника наплатити, но онолико колико по § 604 грађ. закона морао буде платити. * * * Један општински писар тражио је од нас објашњење о томе: Може ли се код општинских судова тражити и одобрити поновљење парнице и за оне спорове којих је вредност испод 20 динара. Наш је одговор: Општински судови одобравају поновљења парнице у кругу своје надлежности. Никакав законски пропис не говори какве се парнице и са коликом вредношћу могу поновити, но се само означава какви услови могу бити па да суд одобри поновљење парнице. Дакле наше је мишљење да се свака парница не обзирући се на вредност спорну може одобрити, ако потражилац испуни услове који се за то траже. * * * Од једног општинског писара добили смо једно овакво питање са молбом за објашњење. Како се има узети општински писар који је као такав земљоделством се занимао и пре ступања у општин. службу и за време исте. Да ли се њему може за дугове продати оно имање које § 471 грађ. судског поступка штити земљоделцу. Наш је одговор: Овакав општ. писар не може се никако другаче сматрати но као земљоделац, јер служба у општини или је ствар почаствовања, услед писмености и њене потребе, или је привремена. Престанком службовања овакав се грађанин враћа на своју земљу и имање зирати и од истога издржава своју породицу, што чнни са имања и за време службе у општини, која му је споредна. Од плате његове могу се повериоци наплаћивати, а имање му стоји нод заштитом.

ТАБДИЦА За опнггинску и дрзкавну касу. I. 7 Еориот општиноке касе: а, По закону о иостуаку судском за грађанске сиорове : 1., На вредносг спора од сваког динара • • • • 0*03 дин. 2., За оваку изречену писмену пресуду • • • • 1'— » 3., » сваки оверени препис пресуде 1*— » 4., » свако донешено писмено решење • • • • 1'— » 5., » сваки оверени препис решења 1'— » б., в сваки спор о пољским службеностима, поред таксе за хартију и позиве 1'— » 7., » сваки мали печат 0'05 » 8., » » утрошени табак хартије 0'10 » 9., » » монополисан позив без реверса • • 0*10 » 10., » » » » са реверсом • • 0-20 » 11., » сваку упутницу за пасош или објаву • • 0-10 » 6, По закону о таксама таксена тарифа иод ж: I., За погврду тапија 3.— дин. 2., „ свако уверење које сам суд појединцима, на захтев издаје, — осим уверења о сиромаштву 2 - — » 3., » потврду уверења, која грађани поједини издају, као што су уверења: о небрачном стању, годинама старости, степенима сродства и т. д. 2'— »