Policijski glasnik

СТРАНА 268

ПОЛИЦИЈ СКИ ГЛАСНИК

БРОЈ 34

је удаљен од дужнооти заступа одборник, који нема никакву плату, то настаје питање: припада ли овоме одборнику плата нредседникова и за које време — да ди од првога дана заотупања пли тек кад пређе 30 дана? На ово питање одговарамо: Три су сдучаја, у којима председник и кметови могу бити заступани. Један је у случајевима вољног одсуствовања или болести, који предвиђа чл. 118; један је кад власт удаљи председника и кметове од дужности, који се предвиђа чл. 147; и, трећи је кад ни збор ни одбор не ће да бирају председника у смислу чл. 151 поменутог закона. У првом случају председника може заступати кмет, и он има право на плату председседникову тек у том случају, ако заступање траје преко 30 дана, а дотле врши застунање са својом платом. У другом случају заступање врше одборници, и они ову дузкност вргае за. месец дана бесплатно, пошто је њихова дужност почасна. Али, ако би ово заступање трајало дуже од месец дана, те они тако били изложени трошковима, онда им, с обзиром на чл. 71, и став трећи чл. 118 припада плата онога, чију дужност врше. Ово исто важи и онда, кад одборник заступа кмета у случајевима чл. 118. У случајевима чл. 151, кадгод је заступник одборник важи оно, што је речено за случајеве чл. 14 7, а кад заотупање врши лице, које није одборник, њему принада плата онога, чију дужност врши, од првога дана заступања, пошто оно није обвезно да бесплатно служи.

Један општински суд нита : »Нов закон о општинама обнародован је 21. марта ове године, а избор новог председника извргаен је у нагаој општини на три месеца доцније. Све до дана увођења у дужност новога председника, дужност председничку вршио је стари председник, који је постављен претпиоом господина Министра унутрашњих дела. Питање је сада: докле припада плата старом председнику — да ли до дана разрешења од дужности или до дана избора, као и која нлата — да ли она, која му је одређена претписом Господина Министра, или она, коју би му одредио одбор буџетом, који ни до данас није састављен?« Ствар је ова тако јасна, да није било потребно чинити питање уредништву, али кад је суд ипак то учинио, онда му одговарамо ово: Председнику, постављеном од стране гооподина Миниотра, припада плата све до дана разрегаења, без обзира на то, што је нови закон о општинама ступио у живот много раније, и што су и сами избори пре вршени. Он има право на плату, која му је одређена претписом господина Министра, и ири прављењу буџета толико треба и да се предвиди.

СЛУЖБЕНЕ ОБЈАВЕ

К0 Ј Е 0В0? Власг среза бањског окр. нишког, пре неколико дана ухватила је у Соко-Бањи једно сумњиво непознато лице и при њему нашла је у торби ове ствари: 1. капут грао, полован, једне панталоне, један црн мекани шешир, једно половне ципеле, два пара вунених чарапа, један пешкир од српског плагна са малом чипком и девет метара платна пола памуком а пола ланеном потком изаткано ; у средини овога платна у тканилу два пешкира.

На исииту код исте власти нрви пут показао је да се зове Никола Јовановић, родом из Бивоља, среза расинског окр. крушевачког. а доцније опет казао је да се зове Андрија Арсић, родом из Београда, по занимању коцкар. Како је среска власт, којој је ухваћени по све непознат посумњала у истинитост идентичности, она га је сликала и овим путем актом својим од 24. т. м. Бр. 1 1.337, моли све полицијске власти и приватне личности, да јој јаве која је ово индивидуа, коме је крађа горњих ствари извршена, као и да ли има још каквих кривичних дела извршених од стране овога по све сумњивог човека, који и сам признаје да је коцкар.

П 0 Т Е Р Е

један сребрн ланац за сахат, један кожни нотес жуте боје и у њему разне прибелешке. На нотесу има написано Михајло Стевановић, 4 — 5 динара у новцу; један перорез са сликом Габриноса. Моле се све полицијске власти, да живо потраже и лопова и покрађу, и у случају проналаска споведу их овој Управи, с позивом на Бр. 24 180. Милан Благојевић, бив. келнер код Милована Обрадовића, гостиоаичара из Чачка, украо је пре неколико дана, своме газди Мидовану 4 0 дин. и побегао. Мидан је родом из Пожаревца, има 2 4—2 5 год., средњег је раста, црномањаст, дежмекаст је и мало ногурен. Начолотво округа чачанског актом Бр. 12626 моли за тражење овога крадљивца. Акт Управе гр. Београда Бр. 24 813. Аран^ел Нешић—Стпнковић, бив. келнер, родом из Матејевца среза и округа нишког, измамио је, на варљиви начин, оуму од 375 дин. Михаилу Сандићу, хлебару из Београда па побегао. Аранђел има 3 4 год., средњег је раста, црномањаст. Кварт палилулски Управе гр. Београда актом својим Бр. 6291, моли све полиц. власти да га у својим реонима најживље потраже и пронађеног њему етражарно спроведу. Акт Управе гр. Београда Бр. 2 4 92 4. Ана Ковач, звана „Аранка" , бивша девојка у радњи Драгутина Илића из Београда, побегла је из радње П.тек. м-ца и том приликом покрала у стварима и новцу 200 динара.

Крађу ову извршила је у друштву са Пером Н. бив. слугом. Ана има 21 год., стаса је високог, у опште је плава и добро развијена. Опио Перин непознат је. За одбеглим крадљивцима наређује се тражење. Акт кварта палилулског Бр. 6981.

Непознато лице, 18. августа ове год. око 5 часова у јутру. Увукло се кроз отворсн прозор у собу где је спавао, Михајло Стевановић трговац из Скопља, и из исте украо му је сдедеће ствари : један сребрн сат, са 3 капка; 1 »Криминадитет код малолетника и алкохолизам."

ИЗЈАВЕ И П0РУКЕ УРЕДНИШТВА Због нагомиланог материјала у овом броју изостао је цео „Забавни део" и свршетак чланка

Садрасај 1 I. Службени део. — II. Стручни и научни део: 1) Феноменологија спиритизма; 2) Рефлексиодне радње и казнено нраво; 3) Из примене § 471. грађ. суд. поступка; 4) О странцима и пасошима. — III. Поуке и обавештења. — IV. Службене објаве: Потере; Изјаве и поруке уредништва.

ШТАМПА КРАЉ. СРП. ДРЖАВНА ШТАМПАРИЈА

ОЛГОВОРНИ УРЕДНИК Н. ДИМИТРИЈЕВИЂ - ДОСИТИЈЕВА У/1. БР- 14