Policijski glasnik

СТРАНА 144

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

ВРО.Г 18

Стојана Идића, бив. пожарника општине београдске. Чим је утврђена идентичност убијене, иолиција је већ била у стању да пође трагом за нравим убицом и да га, само после 2 дана, нађе склоњеног у Пожаревцу. Тај убица није био нико други до муж убијене — Стојан чију слику износимо, и који је, одмах по извршеном убиству, побегао из Београда. Он још не признаје свој злочин, али је досадања истрага несумњиво утврдила да је нарочито он убица.

Стојап је родом из села Буковца у срезу деспотовачком, има 3 5 год., у прошлој години био је осуђен 2 месеца затвора због покушаја убиства, познат је у велико као човек напрасит и дрзак. Истражној власти веома је потребно, у интересу што брже и правилпије истраге да зна тачно где је и с ким је био Стојан на дан 26. априла тек. год. по нодне између 4 — 9 часова па о тога позива све оне који о томе буду ма шта знали да јој то што пре доставе. Истрагу по његовој кривици води сама управа преко свога члана г. Душана Ђ. Алимпића и писара кривич. оделења г. Воје Милошевића, на које треба и упућивати тражена извешћа.

КРИМИНАЛНЕ БЕЛЕШКЕ И ДОГАЂАЈИ У ЗЕМЉИ 12. Аарила, у 5. сахати изјутра, обесио се Влајко Икић, тежак из Варне, среза поцерског, окр. подринског, пред својом кућом, о једну јабуку. Отац и брат му када су ово спазили, скинули су га са дрвета и он је, а у несвес-

ном "стању, по причању укућана, живео до 9. сати пре подне а тад издануо. Лекарским прегледом леша, утврђено је, да је пок. Влајко одузео себи живот вешањем, услед душевног растрој ства. 14. Априла, у 6. сахати по подне убијен је из пушке, од непознатога лица, Мијаило Вогићевић, из дворана, окр. крушевачког, у забрану званом „шиб", где је товарио дрва на колима. Предузета је жива истрага за ироналазак 16. Аарила, нађена је у својој плевљи обешена Стојанка жена Миладина Станковића, из Купиновца, среза лесковачког, округа врањског; Узрок непознат. Истрага је наређена. 18. Аирила, око 2. сата по подне, четири непозната лица, наиали су на кућу Тодора Радосављевића, коритара из Витановца, среза расинског, округа крушевачког, и из пушака убили му једног пса и растерали му Фамилију, па му тада покрали и одпели разне кућевне ствари и у новцу до 1000 динара. Предузета је жива истрага за проналазак ових лица и покрађе. Ноћу иамеђу 18. и 19. аирила убијен је из пушке Милосав Војиновић, из Јежевице, округа чачанског, у својој кући. Убиство су извршили син погииулог —■ Радован и жена убијеног, ЈГерса, по њиховом признању, због тога, што је Милосав био продао једну краву гш новац иотрошио и прокоцкао. Кривци су у рукама власти. НоАу између 19. и 20. аирила убијен је код стоке, на месту званом «Фаци" атара села Јеловца, среза деспотовачког, округа моравског од непознатог зликовца, Љубомир зет Милутина И. Ђорђевића, из Јеловца. Козе које је убијени чувао зликовци су отерали. Истрага за проналазак зликоваца одмах је нредузета. 20. Аирила у први мрак непозпато лице упалилб је појату Илији Милојевићу, тежаку из Новог села, у срезу бањском, округа нишког, те ова изгорела. Урађено је шта треба по закону о накнади штете учињене злонамерним паљевинама, а и истрага за проналазак лица, које је извршидо паљевину, предузета је. Ноћу између 18. и 19. аирила Стеван Павловић, и Милан Марковић, из Тићевца, среза моравског, округа пожаревачког, у напитом стању, на путу Велико Село — Пожаревац, отели су од Љубе Рајића и Милете Милошевића, из Великог Поповца, среза млавског, 18-2 0 динара у новцу и један перорез, а од Николе Стаменића и Љубомира Тодоровића, слугс Браће Николајевића, из Пожаревца, 5'5 0 дии. у новпу и једну дугу пушку. И један и други налазе се у рукама власти јер су одмах иохватани. 20. аирила, Рајко Вукотић, слуга Драгића Јосиповића, из Стублина, округа ваљевског, ударио је ножем Миливоја сина почившег Саве Сујића онд. услед чега је Миливоје 22. априла умр'о. Убица је у рукама власти. Дело је признао. 22. аирила по иодне Добросав син Светозара Пличковића, из Галибабинаца, среза сврљишког, округа нишког, убио се нехотице из пушке и на месту остао мртав.

Ноћу између 22. и 23. аирила. Стојић Томић, из Куле, округа позкаревачког, чувајући стражу у истоме селу, убијен је из пушке од непознатог зликовца. Среоки начелник и данас води истрагу у селу, но до овога часа убица није пронађен, али је истрага и даље продужена. 23. аирила, на сабору у Д. Буковици, срезу подгорском, округу ваљевском, Симеун Живановић, из Златарића, опасно је ранио ножем Андрију Крунића, из Ваљева, од чега је овај после кратког времена умро. Кривац је у рукама власти. 24. а прила, Цвета жена Милеака Стевановића, из Грабовца, округа пожаревачког, заклала се. Чињеном истрагом а и лекарским прегледом утврђено је, да се Цвета сама помоћу једног бријача заклала у својој соби, и да је ово дело извршила над собом као болесна. 24. аирила, Милутин Ђокић — Баћуновић, Црногорац, из Кауса, среза добричког. округа топличког, у друштву са још једцим Црногорцем, убили су сикиром Ђорђа Филиповића, теж. из Бадњевца, у селу Бадњевцу, поводом узајамне свађе између Милутииа и Ђорђа, због неког дуга од 2 динара, колико је Ђорђе дуговао Милутину. Милутин је у рукама власти и над њим је поведена истрага а онај други непознати Црногорац кога ни Милутин неће да прокаже, није још иронађен. Наређено је енергично тражење и за његов ироналазак. 26. аирила између 11 и 12 часова на окр. путу Љубовија — Бајина Башта, убијен је Антоније Јакшић, Финансијски стражар и однето му оружје. Наређена је строга потера. 26. аирила Станисав Милутиновић из Сладаје, округа моравског, убио је из нушке Лазара Вулића, онд. због браколомства. Истрага је иредузета и убица је у рукама власти. 26. аирила Милосав Живановић, тежак из Гроцке, стар до 60 година, који је у звишком срезу куповао стоку, умро је наирасно у планини села Буковске, што је и прегледом утврђено, јер нема никакве сумње, да је Милосав умро насилном смрћу, а доказано је, да је тога дана пио доста ракије у Кучеву, а у планини када је стигао уморан и загрејан напио се ладне воде и одмах је малаксао и издануо. 27. аирила, у планини Рековачкој нађен је под једном буквом мртав Светозар Чапковић, из Рековца, среза лесковачког округа моравског, који је колима отишао за дрва. Секцијом није се могло утврдити, да ли је убијен од злочиначке руке, или га је дрво иритисло. Истрага се живо води. 27. аирила, Милорад Ђурчић, из Братачића, округа ваљевског, тешко је повредио Симу Ђурчића онд. у свађи због заузећа селског пута, од које је повреде Сима умро. Кривац јо ухваћен. 27. аирила у подне, Мика Карајанић, надничар, из Смедерева, заклао је своју жену Мицу што га је напуотила. Он се за тим тешко повредио. Истога дана у Малом Орашју, у свађи око имања Обрад Мијаиловић у одбрани сина Мијаила, повреди тешко Лазара Ружића, а Мијајдо га удари ножем. За тим Мијаило полети на Ђурђа брата Лазарева, но овај га дочека и из пушке убије.

Садржај 1 I. Службени део. — И. Стручни и научни део: 1) Нознавање и употреба оружја за иследнике; 2) МорФиноманија; 3) Смртне казне у Америци. — III. Поучно забавни део: 1) Историја једног здочина; 2) Кроза злочин; 3) Из старе полицијске архиве; 4) Препредена варалица. — IV. Службене објаве: 1) Потере; 2) Из полицијског албума; 3) Криминадне белешке и догађаји у земљи.

ШТАМПА КРАЉ- СРП- ДРЖАВНА ШТАМПАРИЈА

ОДГОВОРНИ УРЕДНИК Н. ДИМИТРИЈЕВИЋ ДОСИТИЈЕВА УЛ- БР. 14-