Policijski glasnik

нрр

СТРАНА[ 6 284 Сва је прилика, да је Младен овај новац, који је код њега нађен, украо ; за то се умол>ава сваки, ко шта буде знао о њему, да до-

сгави управи града Београда, с позивом на Бр. 2550 1.

КРИМИНАЛНЕ БЕЛЕШКЕ И ДОГАЂАЈИ У ЗЕМЉИ 15. августа, на сабору код цркве сирогојнске, у срезу златиборском, погинуо је Крста Марковић , из Жељина. Истрага је предузета на лицу места. 17. августа, око 11 1 / 2 саги пре подне, Љубомир Јовић, војник IV коњичког пука, родом из Буровца, у срезу млавском, купајући се у Морави удавио се. Леш је нађен и пренесен ради секције, у војну болницу у Ћуприји. 18- августа 7. наоружаних лица сишла су са салагаа , округа крајинског . у место звано „Биса« и одвели седамнаесто -годишњег сина Радула Илић.а из Стоиањца, у намери уцене. Ноћу измсћу 15 и 10 августа, нападнут је од непознатих зликоваца, Тадпја Радојичић из Лазца, среза трнавског, па разбојнички начин, и отето му 120 динара , а по томе је убијен из пушке. Истрагом па лицу места. у присуству лекара, констатовано је дело разбојништва. Трагањем, прибављени су јаки основи , да су ово дело извршили: Стеван Радојичић, Милан и Милосав Ковинић, Грујица Арсенијевић и Радош Радојичић, сви из Лазца. Сви су стављени у притвор и под кривичну истрагу. 16. августа, Алексије Ђоковић из Претоке, општине радмиловићске, среза гружанског, појећи своју стоку у потоку а Ваган Вода" случајно се удавио. Он је иатио од падавице. Нолицијским униђајем и нротоколом секције утврђено је, да се Ђоковић, сам удавио. 22 августа, Милош Обовић, — Милошевић, из Милатовца, кога је служитељ среза хомољског, Крста Дачић, спроводио начелнику среза поречког, убио је спроводника Крсту, из његове нугаке, до које се на непознати начин дочепао, код места звавог „Калуђерица" у атару села Дебели Луг , среза поречког, иа по извршепом делу побегао. Наређена је потера, да се убица ухвати.

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

22. августа, око 8 сати у вече, рањен је смртно Раденко Тодосијевић из Трнаве, на путу идући из Чачка својој кући. Он је на саслушању означио за учиниоца овога дела: Војина Кнежевића, Љубисава Минића и Милисава Минића из Трнаве, над којима је предузета кривична истрага. Дело је ово учињено из освете. Раденко је 23. августа умро у чачанској окр. болници. Кривци су похватани и стављени у притвор. Поћу између 22 и 23 августа, Сима Негић, из Вигаесаве, ореза рачанског, притвореник, обесио се помоћу овојих тканица о прозор апсане, на коме су гвоздене решетке. У апсани био је сам. Лекарском секцијом и ислеђењем утврђено је: да се сам обесио. Ноћу између 22 и 23 августа. Малиша Бојић из Раче ужичке , рањен је из пушке код своје куће и од ти повреде одмах је умро. Истрага је предузета. Кривци се налаее у рукама власти. 23. аагуста , по подне , Радич син Димитрија Радојичића из Витановца, среза расинског, убио је из пушке свога брата од стрица Војислава, због набраних једних кола тикава у њиви, око које се парниче због својине. По извршеном убијсгву хтео је побећи, али га је стигао брат погинулог Војислава, Обрен, и сикиром га тешко повредио по десном рамену. Кривци се налазе у рукама власти, дело признају, истрага се живо води. 24 августа. око пет сати по иодне, Божа Н., слуга Јована Николића из Бањице , среза врачарског, убио је Павда Петровића, војника VII пука, родом из Бањице. Убица је у рукама власти. Ноћу између 22. и 23. августа, Миливоје Радовановић, винограџија из Смедерева, убио је из пушке Владимира Лазаревића из Трнавча, такође винограџију. Убиство је извршио из освете, а убица је у рукама власти. Ноћу између 22. и 23. авгуота, изгореле су три зграде са стоком и тремом Реџепу Фетаовићу. Арнаутипу из Тупале, округа врањског, у вредности по процени 12 69-90 динара. Зликовци су непознати. Реџен је јавио о паљевинп тек 25. августа, а многи тврде, да је из његове куће где је он ложио ватру паљевина произашла. Истрага се води. 27. августа, код села Робинца у срезу пчпњском, нађено је једно непознато лице убијено из пушке. Код њега је пађен револвер и џак лубеница. Чиновник са лекаром отишли су на лице места и води се жива истрага за проналазак убице. 27. августа, Ђорђе Селаковић из Селишта. среза златиборског, пуцао је па Јеврема Селаковића, онд. и убио га. Кривац је у рукама власти и дело признаје. 28. августа, по подне , око 5—6 часова, нађен је мртан на путу у златокопском пољу, Стоиљко Стошић из Црног Луга, среза пчињског, прича се да је пао с коња и угрувао се. Лекар и чиновник упућени су на лице места. Иотрага се води. 29. августа, по подне, у својој њиви до куће нађена је мртва Живка, жена Цветка Јов. Николића из Дубља, окр. моравског. Сумња ое: да су је угушили свекар Јован и муж јој Цветко. Истрага се води.

БРОЈ 35 и 36

Ноћу између 29. и 30. августа, непознати лопови, на опасан начин, отворили су подрум и собу Томе Цветковића из Јовца, среза пољаничког, и однели му 5 0 аршина платна, 1 мали и 1 велики гуњ, 4 аршипа црног сукна и још других ствари. Предузета је истрага за проналазак лопова. 39. августа, у подно, Владимир син Јована Васића из Брсзовице, среза рађевског, обесио се, из узрока што га је отац псовао. Ноћу између 30. и 31. августа, погинуо је Рака Симовпћ из Мале Врбице, идући из Крушевца на колима, коњ у колима довукао га је до куће, те се незна место на коме је погинуо, нити се за сад зна убица. Истрага се води за проналазак криваца. 31. а вгуста, Стапко Стевановић из Смиљевица, среза пољаничког, у свађи око брања неких крушака, убио је секиром на место Милицу, жену Димитрија Станковића, онд., Кривац је у притвору. 31. августа у 10 сати у вече, Милош и Михаило браћа Станојевићи из Краљева села, завадили су се и у тој завади Михаило је ударио Милоша пожем испод десне сисе, од чега је овај после пола сата умро. Истрага је предузета. Кривац је.у притвору. Ноћу, између 31. пр. и 1. тек. м-ца непознати зликовац уграбио је и одвео собом у планину сина, дечша од 1 3 год. Саве Радосаљевића трг. из Г. Ореовице, среза азбуковачког, поручив уз пут Радисаву, брату Савином, да му се па означено мосто донесе 1000 дннара за откуп детета. Када је Радисав 1. овог месепа изјутра однео зликовцу нешто траженог новца, погинуо је од истог а дете је побегло кући. По опису детињем, зликовац је средњег раста, црномањаст, малих црних бркова, стар 2 6—30 го^ , у одолу од шајака, ишараном гајтанима. Од оружја има пушку мартинку, велики револвер а иреко груди редпике. Још је зликовац причао детету, да је негде био иод судом и побегао из затвора, као и да сада први пут хајдукује. Начелство окр. подринског депешом Бр. 1 1 447, моли све полицијске власти за најживље тражење овог зликовца. Акт управе гр. Београда Бр. 2 6221.

ИЗЈАВЕ И П0РУКЕ УРЕДНИШТВА Изборне прилике увећале су иосао у Државној Штампарији, у тој мери, да смо због тога морали издати по два броја уједно и прошлога џута и сада, па чак и задоцнити по један дан од одређенога дана за излажење листа. Чим се у Штампарији дође на редовне послове, и ми ћемо учинити шта треба, да лист редовно излази. Многи општински писари тражили су, да им изпесомо у листу формулу записника при избор^" Народиих Иосланика. Како се ти записници врше нод надзором одређених председника бирачких одбора, ми не можемо давати никаква упутства и формула ове врсте.

ШТАМПА КРАЉ- СРП. ДРЖАВНА ШТАМПАРИЈА

ОДГОВОРНИ УРЕДНИК Н ДИМИТРИЈЕВИТ. - ДОСИТИЈЕВА У/1- ВР. 14-