Policijski glasnik

СТРАНА 328

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

БРОЈ 42

0 Е Ј А В А Решењем овога н^. ;елства од данашњег Бр. 13252, утврђено је, да се Илиј а Вуј а;нови/г , бив. робијаш, родом из Босне, одметнуо испод ово земаљске власги, у намери да живи самовласно и да чини казнима дела. С тога а у смислу одредбе члана 1 и 2. закона о хватању и утамањивању хајдука, начелство округа подринског позива Илију Вујановића, да се у року од 15 дана рачунећи од данас, пријави најближој полицијској власти, која ће га упутити начелпику среза мачванског. Ако се у остављеном року не пријави ма којој од полицијских власти начелство ће Илију по члану 3-ег истог закона огласити за хајдука. Илија је наоружан пушком магацинком, родом из Босне, стар 35—40 год. висок. кошчаст, у лицу црномањаст, великих црних очију, дебелих великих црних бркова, мале брадице, са стране главе нема косе, на једној му је руци кажи-прст пресечен скоро до половине. Носи црне чакшире сукнене, на глави Фес велики а некад и шубару, на ногама опанке. (Види слику његову у 37 броју »Полицијског Гласника" на страни 292 ове год.). Бр. 13252. Од начелства окр. подринског, В. октобра, 1903. год., у Шапцу.

КО ЈЕ 0В0? Ово дице, надничило је у Шанцу под имепом Марка Томића, из Маковишта, ореза црногороког, округа ужичког. По тужби Мирка Ратковића, кафеџије из Шапца, за извршеиу му опаену крађу, пачелотво округа подриноког, предузело је крпвичну иетрагу нид оптужеиим

Марком и на основу прибављених доказа ставило га је под ислеђеље и у притвор, што је и првостепени суд одобрио. По тражењу истог начелства, начелник срсза црногороког одговорио је да дице под овиљ имепом није ни постојало у селу Маковишћу Узет на поновни испит, лажни Марко и> јавио је, да му је право име Војин Посшт:..

из Пелошнице истог среза и округа, и да није хтео казати своје право име за то, што је побегао из притвора општине ужичке, где је био за крађу оваца и јагањаца. После овога иопита , кривац — сада опет као Војин — понуша да побегне прескочив зид дворишта од 3 метра виоине, али буде ухваћен на један километар даљине од начелства. Начелство руковођено оваким љеговим неистинитим изјавама и покушајем беготва, узме га и трећи пут на кривични испит, на коме овај изјави да је за крађу новаца кћери Ранка Јовановића из Полошнице, био на робији. Начелство је на оонову нађених забележака код љега приметило да је овај и писмен , али он то никако не признаје. Из свега овога види се, да је овај „Војин 9 врло препреден зликовац и да је извршио више казнимих дела, која новлаче много већу казну од оних што их он признаје. Да би се утврдила идентичност Војинова, и да би се сазнало ове шта ]е овај зликовац починио, начелство окр. подринског, моли све полицијске власти и привагна лица, а општинским властима наређује, да све оно што се о љему буде сазпало достави начелству, с позивом на љегов акт Бр. 13 117 ове год. Код кварта савамалског налази се под кривичном истрагом и у притвору, због крађе, лице чију слику овде доносимо и које вели , да се зове Божидар Тимић. Међу тим из приватних доказа о љеговом ранијем животу и из љегових лажних исказа, са основом ое може оумљати, да је ово нека протува, која хоће да се заклони овим именом.

На својим исказима ш говорио је, да је родом из Ооипаонице, да живи екитачким животом и да је био на ооуди у пожаревачком казненом заводу због крађе. Истрагом се пак, утврдило, да ове ово није истина: оуд општ. ооипаоничке јавља, да му је ово лице непознато и да није родом из Ооипаонице а пожарев. казненк «аиод јавља, да лице под овим именои. није било код љега на осуди. Моли се сваки онај, који буде ово дице по олици познао, да. јави љегово право име и све шта о љему буде знао управи града Београда, с позивом на Бр. 3028 5.

КРИМИНАЛНЕ БЕЛЕШКЕ И ДОГАЂАЈИ У ЗЕМЈђИ Ноћу, између 26. и 27. сеатембра, око 9 сати, убијен је из пушке од непознатог зликовца Јован Нетра Ј. Трајидовића, из Шарбановца, округа тимочког, на месту в Ванђелов поток" атара општине шарбановачке. Предузете су све законе мере, да се убица ухвати. 28. сеатембра у вече Драгомир Јовановић из Борка, окр. ваљевског, у мећусобној свађи убио је Ференца Кижева из Ридољева. Истрага се води. Кривац је у притвору. 28. сеатембра, на путу више села Рушковца, ореза јабланичког, Незир Рамић, Циганин из Доњег Бријања, враћајући ое својој кући оа насипа «Ново Нетрињског 1 ', где је на кулуку био позавади се са Малићем Аметовићем, Циганином онд. и у тој свађи удари са својом мотком некодико нута Малића по гдави тако, да је Малић у 10 оахати уваче истог дана од тих повреда умро. Иотрага се води, а кривац је у рукама вдасти. 29. сеатембра, у вече у механи Обрада Радоњића из Ивањице, окрута чачанског, случајно се окинуо револвер Михаида Бојовића из Дајића, и хитац погодио Петра Ратковића из Деретина, који је на месту остао мртав. Истрага се води а Михаило је признао дедо. 1. октобра око 4 часа по подне код карауле „Јавор" неки низами су тешко ранили Константина Вулића, сељака из Трешњице општине луковске. који је одмах одведен овојој кући где му је лекарска помећ указана. Брзи и свестрани извиђај наређен је. 3. октобра, Јован Павковић из Локве, окр. тимочког, нађен је мртав — закдан у пољу села Локве. Чиновник је одмах оа лекаром отишао ради увиђаја, секције и истраге. 3. октобра, потукли су се Ђорђе и Сотир браћа Јевремовићи из Црвенчева, среза нишавског, и том приликом Хорђе је јако повредио батином Сотира по глави, од које је повреде 4. октобра умро. Узрок је свађи спор око својине извесне љиве. Ђорђе је у притвору и дело иризнаје. 5. октобра, у кући Алексе Крстића из Губетина среза прокупачког, Љубомир деветогодишњи син Мпладина Јовановића, ковача из Прокупља, играјући се са децом скинуо с чивилука пушку и у несташлуку и несмотрености убије њоме своју рођену седмо-годишњу сестру Драгу, а ранио кумицу Драгу ћерчицу Алекоину. Драга убивеиа донета је у Прокупље, а Драги раљеној указана је лекарска номоћ. Истрага је предузета ма да Миладин приписује несрећном случају и никог не тужи. НоАу између 5. и 6. октобра, иет непознати зликовца напади су Јанка Др. Тројановића, из Рудне Главе, округа крајинског, изнудили му 120 динара у банкама 546 дин. у сребру, 1 пушку острагушу, 2 трубе белог сукна, две блузе, и два прслука од црног сукна, 1 пантадоне од црног, и 1 чакшире од белог сукна, 1 мекинтош, и 1 џепни сат. Све у вредпости 7 73 динара. Један зликовац имао је минђушу у уву, на лицу рошав, риђих бркова, и средње ведичине. Остали су крупног стаса стари око 3 0 година. Троица су имали пушке кокинно а двојица на Форму берданке и унакрст фишеклије са метцима. Ношња сељака из Душановца и Прахова. Трагање је предузето, и погера за зликовцима.

ЦЈТАМПА КРАЛ). СРП. ДРЖАВНА ШТАМПАРИЈА

ОДГОВОРНИ УРЕДНИК Н. ДИМИТРИЈЕВИЋ - ДОСИТИЈЕВА У/1- БР. 14-