Policijski glasnik

СТРАНА 16

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

БРОЈ 2

Како ое у извеоиа друштвена занимања не може ућн по једноотраној изјави и жељи појединаца, него ое претходно морају да иопуне услови, иоотављени законима, н. пр. трговап и занат.шја морају ионунити услове из еснафске уредбе и трговачког закона и т. д. то и отуда треба тражити потребне податке. па ће се пооле њих наћи истина. Ово оу случајеви, дакле, у којима се полицијским влаотима намеће дужноот, да сазнају ■гачно отање и занимање појединаца; а ако би ое ван овога што тражило, као што г. Јовановић наводи, н. пр. каквог је занимања који био пре 10 — 15 година, то , по нашем мишљењу, не мора да оверава полициока власт, нити је који може нагнати на то, кад је то, у осталом ван могућности. У свима тим случајевима мора се одговорити суду, да полициока власт не оме примити на себе издаваље и потврду таквпх уверења, пошто и сама не може да прибави веродостојне податке о томе, чак ни од месне општинске власти, пошто и ову власт дели велики размак од времена, у коме оу с-е таква Факта догађала или постојала. III. Један срески пиоар пише : «Молим уредништво, да у (, По.шцијском Гласнику" изволи изнети своје мишљење о томе: Шта би се по кривичном закону могло предузети, било на тражење приватног лица, било иницијативом саме власти , против чаоника и одборника једног отпптиноког суда, кад ови на захтев иследне влаоти издају увереље, (по крив. поступку) да је једно лице рђавог владања, и да ое у грађанству за рђавог сматра и онда, кад то лице није пикада ни суђеио ни ооуђивано ?" — На ово питање одговарамо: •По чл. 16. закопа о општинама, који једино говори о томе : ко је доброг владања а ко не, узима се да су рђавог владања они, који се помињу у тач. 3 под а и б — који су осуђивани или су нод судом за проста из користољубља учињена злочинства или преступе, док не поврате грађанску чаот. Према овоме, кад лице, о коме је реч, није ни под оудом иити је било осуђивано, онда се сматра да је доброг владања. Кад су , међутим , суд и одбор , у смислу чл. 95. тач. 4. закона о општинама, издали уверење да је он рђавог владања, онда су они криви за прављење лажних иоцрава по §. 111. крив. зак. у вези оа 5. 132 иотог закона. Овако су они криви, ако су знајући да није био осуђиван намерно издали уверење противно чл. 16. закоиа о општинама. Али, ако су они у уверењу нагласили, да он није рђавог владања у ономе смислу, како тражи чл. 16, али да они мимо тога имају уверење, да он није доброг владања, и да се о њему у грађанству гако миоли, онда они не могу бити одговорни, јер је то ствар њихова убеђења, а суд није дужан да се ооврће на тај део уверења, који : је издат по убеђењу њиховом, него на оно што се по чл. 16. оматра као рђаво или добро.

СЛУЖБЕНЕ ОБЈАВЕ ИЗ ПОЛИЦИЈСКОГ АЛБУМА У броју 46 и 47 Полициског Гласника, од прошле године, јавили смо, да је ноћу између 31. октобра и 1. новембра пр. год. отворена каса Стапку Ваоовићу, кФеџији у сарајевској улици, и одатле му украли готов новац и драгоценооти. Лопови који су ову крађу извршили, ухваћени оу на Нову Годину у Пожези, у моменту, када оу хтели неке од покрадених драгоценооти да заложе у тамошњој штедионицн. Они се оада налазе под истрагом п у притвору код кварта савамалског и то су:

1. Божић — Божа Шаптовић., по занимању келнер, који је пре неколико месеци изашао из службе од оштећеног Станка.

2. Мијат Драшковић, који је лане пуштен са ооуде, а био је ооуђен па[20 година робије због хајдуковања и разбојништва. Т Р А Ж И С Е Даницу Јанковић, синовицу Оавс Нетровића, пушкара из Вал,ева, која је од куће оту-

марала, тражи начелство окр. ваљевског депешом Бр. 412. Она има 15 година, омалеиа је, дежмјкаста, плава у ошпте, коое коврчасте; од одела има на себи : реклу и сукњу од калмука затвореног, плитке ципеле са шниром. Нађену треба спровеоти пачелству округа ваљевоког, с позивом на Бр. 412. УБр. 1200.

П 0 Т Е Р Е Жихаидо Ускоковић, одакле је родом непознато је, 1 ) отар је 26 до 27 год., пежењен, да ли је ооуђиван непознато, 2 ) писмен, поданик српоки, вере православне, висок, ћосав, брија

се, дугог носа, у лицу роав, зелених очију, говори јаоно, на себи има од одела ианталоне, гуњ од шајака, иа глави шубару,"црну јагњећу, на ногама опанке и чарапе, оптужен што је у друштву са Милутином Риотићем , коцкаром и др. извршио разбојништво над Петронијем Јовановићем, теж. из Сикирице и отели му 1000 дин., а тиме створио оеби кривицу казниму по ?. 237 и 241 крив. зак., — побегао је нознано | где; о тога се моли уредништво тога листа, да предње у своме листу оштампа, како би се Михаило могао што лакше и што ггре пронаћи, чему ће припомоћи нубликација овога расписа.') КБр. 24.598, —903. г. 10. јануара 190 4 год. иследни судија Ћуприја. М. М Настић Урош П. Митић, из В. Пзвора, у децем! бру пр. год. пзвршио је опасну крађу отвари и новаца Игњату Шнајдеровићу, из Рајца, и ! 1 го извршењу крађе , побегао. Он има 17 — 18 год., оредњег је стаса, косе смеђе, чела малог, дугих образа, очију граорастих, усга умерена, без браде и б]1кова, од одела има на себи: полован канут и нанталоне од материје, на глави шубару, иа ногама опанке. Иозивају се ове полициоке власти, да Уроша живо потраже и нађеног -'проведу начелнику среоком у Неготин, с нозивом на Бр. 3 00. УБр. 1570.

') По подацима што их уредништво има, Михаило је родзм из Ужица. 2 ) Кажњаван је иступно небројено пута, а и осуђиван је. Побегао је из пожарев. казн. завода 7-ог м .рта 1902 год. (види 10 бр. Полиц. Гласника 1902 год. стр. 72 — 80). 3 ) Износимо и слику његову.

ШТАМПА КРАЉ. СРП. ДРЖАВНА ШТАМПАРИЈА

ОДГОВОРНИ УРЕДНИК Н. ДИМИТРИЈЕВИЋ - ДОСИТИЈЕВА УЛ. БР- 14.