Policijski glasnik

СТРАНА 240

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

БРОЈ 31

три одборника, јер по чл. 97 садашњег закона о општинама, другчијо уверење не би имало вредности. Тако мора, у осталом, бити и по самим поменутим правилима, јер и тамо помевута реч кмет, значи председник, пошто су се, по закону општинском, који је важио кад су ова правила писана, и председници звали кметовима — главни кмет, а кметови члановима. Међутим, ни садашњи закон ие брани, да таква уверења потпшпе и онај кмет, који у дужности заступа председника; и 2, На питање о осудама, које изричу председници и кметови, ми смо дали обавештење у бр. I нашега листа, и упућујемо суд, да тамо нађе тражени одговор. III. Суд општине доњо-зуничке, актом својим од 12. јула ове године Бр. 1 3 83, пига: „По тачци 9. § 52 грађ. судског поступка изузећу против судија има места: «ако јс судија коме нарпичару крштени кум, или ако је од кога парничара крштен, или ако судија коме иармичару, или који парничар судији децу крсти». Овако ово законско наређење вели, свакако претпостављајући, да је ово кумсгво вечито и непроменљиво. Али како има случајева : да неко напусти нрвога кума и узме другог, или неки кум одрекне дал.е кумство, па се зато узме други, то настаје питање: да ли је тиме престало и куметво, а по томе отпали узроци изузећу". — Моли се уредништво за обавештење. — На ово питање одговарамо: Крштено кумство не може се раскинути добром вол.ом дотичнпх странака. Духовно сродство, засновано светом тајном крпггења, остаје за сва времена, без обзпра на лнчне одпошајо, који доцније настунају између дотпчиих странака. Према томс, изузећу увек има места, кад стоји случај крштенога кумства. IV Суд општине јаловик-изворске, актом својим од 17. јула ове год. Бр. 1 452, учииио је ово пнтање : «По тач. бр. 9 7 таксене тарифе закона о таксама, оиштински судови наплаћују таксу у корнст своје касе, у готовом мовцу, за пздата уверења у опште, сем уверења о спромаштву, Оваква редакција законска нејасна је и нзглсда, да оиштипскп суд, за сва друга уверења, ссм увереи.а о сиромаштву, има права да паплати таксу за своју касу и од оних, који се по закону о таксама смаграју за спромахе. Моли се уредпнштво за потребно обавсштење по овоме. — На ово иитање одговоримо : У § 2 3. грађ. суд. поступка, а у тачкама а, б, в и г, које предвиђају таксу, коју оншгине наплаћују у готову новцу, ништа се нс говори о сиромасима, и по томе би се могло рећи, да п оии морају нлаћати ову таксу. Али кад се узме у обзир то, да је законодаваи вршио ревизију овога §-а и тачком 97 а ставом другим зак. о таксама, утврдио и обиовио право суда, да ове таксе и даље наплаћује, па том нриликом и у тачци 97. и у

своме чл. 2. т. 8. поставио начело, да се сиромаси ослобођавају од плаћања таксе, онда се то односи и на таксу, коју суд наплаћује у готову новцу.

СЛУЖБЕНЕ ОБЈАВЕ

П 0 Т Е Р Е Милош Митић, бив. шегрт код Јове Гел, кориара из Смедерева, ноћу између 21. и 22. јула тек. год. украо је на опасан начин Петру Тасићу, бравару нз Смедере.^а, 17-50 динара у новцу и своме газди Гелу једне панталоне, плаво пепељаве боје, један пар безецованих цииела мушких, једне панталопе половне од цриог штоФа као и прслук и у њему 2 0 аин. у сри. новчаницама од по 10 дин., ћилибарску муштиклу са Футролом, два ножа и три шила за прављење корна. Милош је родом иа Липа, ср. подунавског, стар 19 год. у лицу богињав, црномањасг, има мале црне очи, у цивилном поцепаном оделу. Иозивају со све полицијске властп, да Милоша и нокрађу живо потраже и стражарно управа гр. Београда спроведу с нозивом на Вр. 2 4987. или нач. окр, смедеревског с позивом на Бр. 907 6. Непознати лопови ноћу између 26 и 27. јула тек. год. из затвореног чајира украли су Радосаву Живковићу нз Вучпћа у срезу лепеничком једног коња и једну кобилу. Коњ је длаке отворено доратасте, стар 4 год. има на врату жиг (,в», репа прикусастог. поткован немачким ковом. Кобила је отворено доратасте длаке, стара 10 год. на врату има жиг (( в», на челу мало цвегаста, у једну нредњу ногу боса. Иозивају се све иолиц. власти ла лопове и покрађу живо потраже и у случају проналаска спроведу нх нач. ср. лепеничког с иозивом на Бр. 14015 или Управи гр. Београда с позивом па Бр. 2 5.429. Драгутин Костић, шегрт асурџиски код Петра Грујића, асурџије овд. 1. јула ове год. украо је своме газди на опасан начин 2 5 ком. разних асура у вредности 7 8 дин. иа је ио том побегао. Драгутин је стар 16—18 год., родом је из Крушевца, средњег је раста. црномањас. Нозивају се све иолицијске власти да Драгутина са покрађом потраже и у случају ироналаска спроведу Унрави гр. Београда с нозивом на Бр. 23888.

Светислав је се у последње време сасвим одао хрђавом животу, често мења. имена и место рођења; час каже да се презива Мнлошевић и да је родом нз Пирота, а час Недељ-

ИЗ П0ЛИЦИЈСК0Г АЛБУМА Светислав Недељковић, зове се лице, чију слику овде износимо. Светислав је до сада иебројеио пута иступно кажњаван, а два пута је бежао са рада. Ономад га је кварт Врачарски калнио због беспосличења, али је он и овога пута улучио прилику и побегао, на је исте ноћи пашао се са Миланом Јовановићем, званим «Чембиром» Циганином и коцкаром и у друштву с њим извршно опаспу крађу новца п ствари Мпхаилу Миловановићу, надничару, са станом у дворишгу (( Весели Двори.» Светислав је одмах сутра дан ухваћен и стављен за ово дело под крив. истрагу и у притвор, а (( Чембир» је се негде ирикрио и до сада није још ухваћен.

ковић и да је родом из Пове Пазове у Аустрији. По занимању је раније био обућарскн раденик, стар је 15 Год. осредњег раста, висок 16 4^/ ј см. сувоњав, плав. Износећи његову слика молимо све иолиц. и друге власти, да доставе Управи града Београда шта знаду о њему, а тако исто да се

најживље потражи иобеглп Милан Јовановић, који је такође препреден коцкар и опасан лопов, па у случају проналаска стражарно спроведе Управи гр. Београда.

ИСПРАВКА И у прошлом броју учињена је погрешка у потерници иобеглих хајдука, тиме, што су слике исиретуране. Слика под којом стоји (( Стевановпћ», треба да стоји Крунић а она под којом је: (( Крунић» треба да је Стевановић. Молимо да ово претплатници сами иснраве.

ШТАМПА КРАЉ. СРП. ДРЖАВНА ШТАМПАРИЈА

ОДГОВОРНИ УРЕДНИК Н. ДИМИТРИЈЕВИЋ - ДОСИТИЈЕВА У/1. БР. 14-