Policijski glasnik

БРОЈ 49

СТРАНА 407

промене закона о народним школама, али није тако учињено. јер и ако је донесеи са свим нов закон од 19. аирила 1904. год. њиме ово иитање није ни за длаку покренуто у напред. Овако нерегулисано. ово је питање и на даље расправљано местимично овако, местимично онако. Неки су општински судови водили рачуна о наређењима чл. 17. закона о школама. па одвајали оппгг. буџете од школских, неки оиет не, докле г. Министар Финансија није узео целу ту ствар у своје руке, па прво расписом од 14. децембпа 1904. г. БЈГр.Бр. 7450. наредио спајање школског приреза са општинским, а после распиоом од 2. августа 1905. г. БПр.Бр. 4274. у опште оспорио постојање школског приреза као спрцијалпог. него наредио да сви прирезп улазе у буџет. наслањајућп ово на закон о уређењу окр. и срезова. Према томе сада сви прирези општински, улазе у састав буџета општимског, а сви прпрсзи срески и окружни у састав буџета среских и окружних. Све ог.о. изгледа, не би се могло поклопити са паређрњима чл. 17. и чл. 64. тач. IV закона о пар. школамл, али после појаве закопа о уређен.у округа и срезова, нс може се оспорити право г. Министру Фпиапсија, да ово питање регулише па начин, који је оп изабрао. Према овоме, сада остаје, да су општипс дужпе, да из својих буџетских ср?дстапа I здржавају школе према чл. 14. закона о народним школама. Ако оне то не би вршиле како треба, онда су држпвне власти дужне да их на то нагнају према т. 8. поменутога члана, а за то оне имају довољно средстава у закону о општинама. На тај начин, идућп редом који је изложен у питању, одговор би се свео на ово: 1. Крив је општински суд кад год не подмири на време коју од школских потреба, било у набавци дрва, школског материјала и т. слично: 2. Непосредну одговорност носи за то нредседник општине, ако он расиоредом рада пије одредио друго које лице, да ту дужност врши : 3. Невршење дужности према школи има да доставе сами учитељи своме управитељу или школском иадзорнику, ако овога има, па ће они. ако је председник општински учинио кривицу у својству председника школског одбора поступати по чл. 60. зак. о школама, а ако је у својству председника општине, онда Ке га оитуживати надзорној власти; 4. Председннци секажњавају платом, и 5. Одговор на ово питање налази се у одговору на питање под 3.

СЛУЖБЕНЕ ОБЈАВЕ

0 Б Ј А В А

чаноког, који је ноћу изнеђу 19. и 20. јула тек. год. и ноћу између 28. и 2 9. јула тек. год., взвршио две опасне крађе : једну у срезу ноЖешком а другу у срезу дригачевском , одметнуо се од власти одмах по изнршењу ових дела, у намери, да и даље кан<њииа дела чини, што се утврђује тиме, што је у бегству участвозао у.извршењу разних казнимих дела, но акту Бр. 1 1 663. начелника среза драгачевског. Решењем овог начелства, од данашњег ПВр. 12527, а на основу извегатаја начелника среза драгачевског и прибавл>ених доказа, утврђено је : да се Миленко од властп пстргао и од ове одметнуо, п почео у земљи сам за себе самовласно зкпветн у намери да. и ,дал,е иааш>ава дела чини као и да пзбегпе одговорпост, за већ ночпњена дела : — у коме пзступку његовом стоји до.10 хајдукопања,"— § 24 3. крпв. зак. На основу свега овога а по чл. 9. закона о јавној бозбедности, начелство ово позива Миленка Милинковпћа - - Гуџића, из Иплатбвића, среза драгачевског 01!0Г округа, да со у року од 2 0 — двадесег дана —рачуиајући од дана, када ова објака буде изашла у а Српским Ноиииама",*) пријани најблиЖбј полпцијској власти, која ће га спровести пачелнпку среза драгачевског, илн овом начелству. Прпјаиптн се може и најблпжем нрвостененом суду. Ако ;, се у остављеном року пепрнјави ппједпој полицпјској нластп нлп пркостепепом суду, паче.ство ће га у смпслу чл. < 10. закона о јавпој, безбедлостп огласити за хајдука. Лучнп оппс Мплепкои је о«;г'ј: стар 29 годппа, омалеп, дсж.мекает, бркова малих п смеђпх, добро развијен. одело ! мења, игга п какво оружје ири-себи има непо-знатб је. Од пачолства округа чачанског ПБр. 12527, 17. новембра 1906. год. у Чачку.

П О В Е Г А 0 Сава Милојевић Вукадинонић из|Алдинца ср. загдавоког војни бегунац, са актом Управе града Београда Л» 137 1 4., 2 3. новембра т. год. спроведеп је команданту III. пешад. пука, али је у путу за Пирот, код Алексинца, скочио из воза и утекао испред спроводника. Он је стар 26 год., раста средњег, у *лицу црномањаст, на себи има грађанско одело, по спољашности је веома сумњив. Препоручује се овима нолицијским и општинокнм властима да Саву живо потраже и нађеног сироведу Управи гр. Бео града. с иозивом на акт Бр. 44128.

Т Р А ЗК Е С Е Михаила Мајсторовића, обалског раденика из Београда. окринљеног због покушаја убиства тражи кварт савамалскп Управе града Београда актом Б'р. 144 16. Пронађеиог ваља спровестп поиенутом • кварту или Управи гр.ала Београда. АБр. 1221. Светолика Дугића и Павла Јовановића, бив. калфе ковачке из Обреновца, тражи начелник среза посавског окр. ваљевског због пзвеспог кривичног дела актом Бр. 16612. Пронађене треба упутити ореској власти у Обреновац. Миленко Милинковић — Гуџић, тежак ј објава ОЕа изашла јо у 265> бр0|у „Српскнх из Пплатовића, среза драгачевског, округл ча- I Новина».

Милорада Јовановића, бив. осуђеника из Мајдана, среза таковског , који има да одговара за крађу, гражи начелник ореза таковског депешом Бр. 1 4430. Пронађеног треба отразкарно спровестп власти која га тражи.

КО ЈЕ ОВО? На дан 17. пр. м-ца између 5 и 6 сати по нодне, нађен је у нишком градском пољу, а у јендеку , који дели круг коњпчке каоарне од овог поља, једап човечји деш нспознатог лица,

а у близини његове главе, на 40 сантиметара, и један мали ((булдок 9 револвер са четири пуна и једним празнпм метком. Увиђајем на лицу места констатовано је, да је ово непознато лице извршило над собом самоубиство, исиаливши један метак у уста, од чега је одмах и умрло. Самоубица је средњег стаоа , стар 28 — 30 година, у лицу смеђ, очију, коое и обрва смеђих, бркова кратких, пуних и смеђих, брија се. Од одела имао је : на глави црни штоФани шеЦ1ир, капут, прслук н панталоне од браон штофа у ситним коцкама, а и иберциг од истог штофа, гаће од белог шиФОна, просту јегерову кошуљу, и преко ње шарене куповне груди, око врата белу крагну са бело-шареном машнон, на ногама шаренс памучне чарапе скоро обучене п ципеле од јухта коже и новије. Претреоом одела нађено је : у џепу капута једна црвено-плава мала марама, кончана п иростија, у џепу прслука једна четкнца за бркове, и једна проста жућкаота дрвена кратка муштикла, која има и једно парче имитације ћплибара. Досадањом истрагом није сс могло утврдити ко је ово лице, на о тога је пачелотво округа нишког наредидо да ое леш ФотограФише, н фотографију нболадо уредништву ради објавл,и-