Policijski glasnik

БР0.1 '25

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

СТРАНА 207

стављају сумњива лица иод полицијски надзор. Моли се уредништво за објашњење, да ли осуђена лица имају право жалбе на ову одлуку суда и одбора, и ако имају којој власти треба предавати жалбе и у коме року ? Даље да ли се овим стављеним лицима под надзор може дозволити, да по пропису § 37. под а. кр. зак. издржавају надзор у своме обиталишту на јемство кмета, инакоји сеначин може дати ова дозвола?" — На ово питање одговарамо: По чл. 27. Устава земаљског, против сваке одлуке власти може се изјавити жалба, па ирема томе, може се изјавити жалба и на решења суда и одбора, којим се извесна лица стављају под нолицијски надзор на основу чл. 4 а полицијске уредбе. Против ов:?х одлука жалбе сс подносе надлежггој полицијској власти — окружном начелству, кад је одлука донесена од стране суда и одбора оне варошке општине, у којој се налази окружно начелотво, а среским властима, кад су одлуке донеле општине, у којима није седиште окружног начелства. Против одлука окружних начелстава, кад она стављају под полицијски надзор извесна сумњива лица на основу § 391. в. кривичнога закона, жалбе се подносе првостепеним судовима. Како ће које лице издржавати надзор прописано је у § 37. а кр. закоиа. Г1о томе наређењу може она власт, која је донела одлуку о надзору, дозволити, да дотично лице не долази на преноћиште у општинску или државну апсану, него да ноћива код своје куће. Одлука ова доноои се на молбу лица које је стављено под надзор, кад приведе јемце да се неће никуд удаљавати, а то може и сама власт одредити оном истом одлуком, којом га ставља под надзор. Наравно, да су власти дужне да пазе да ова лица не изиграју .задатак и циљ казне. Ближе обавештења о надзору, може се наћи у бр. 36. »Полицијског Глаоника« од 1905. године, па нека суд и то прочита. 11. Суд општине црниљевске, актом својим од 13. марта ове год. Бр. 447. нцта: »У § 248. грађ. суд. поступка, стоји: „ако се парничари у избору лица не би сложили, или не би хтели вештаке изабрати, суд ће их сам изабрати, или за то наредбу издати, пазећи на лица, која су парничари спомин.али.« Кад су парничари именовали више лица, али се нису могли сложити у избору, да ли суд треба да избере вештаке или избране судије од оних лица, која су парничари помињали, или са свим друга лица, о којима парничари нису ни говорили. Ово је објасњење потребно суду јер овакви спорови иостоје, где се једна страна протови ?« — На ово питање одговарамо: Кад год општински суд има да саставља изборни суд (§ '6. т. 1. грађ. оуд.

пост.) ту се нарничари морају сложити у избору председника, јер иначе парницу суди редовни општински суд, — став други тачка г. § 6. Ако су у питању судије изборнога суда, онда њих може бирати општински суд, из оних лица, која су помињали сами парничари, и тек ако би ова била у изузећу, може суд одредити друга лица. Све ово наравно, може бити само тако, ако постоји сагласије парничара, да им спор у опште пресуди изборни суд (§§ 434. н 436. гра1). суд. пост.) Код избора вештака у смиолу § 248. грађ. суд. пост. суд ће бирати вештаке за ону парничну страну, која у онште неће сама да их бира, од лица, која имају потребна својсгва за вештаке, а кад се обе парничне стране не сложе у избору, бираће их суд из редова оних, који оу од парничних страна помињати, само ако нису у изузећу. III. Суд општине рановачке, актом својим од 20. марта ове год. Бр. 713, пита : 1. »По члану 4. става 4. закона о осигурању стоке, ироцениоце заклиње свештеник у општинском суду, ако нису државни чиновници ; Каква ће бити ова заклетва у закону не стоји, па зато се моли уреДништво да то објасни, и • 2. »У закону о таксама предвиђено је, да општински судови за свако уверење, издато на молбу приватпог лица, наплаћују по 2 дин. таксе у корист своје касе. Изузетак за ово чини се само код оних лица, која илаћају испод 5 динара непооредног пореза. Од неког времеиа уобичајено је у овој општини, да се од лица, која траже уверење за службу (да би могао добити службу) не наплаћује већа такса од 0*20 динара, без обзира иа то, колики оно илаћа порез. Моли се уредништво за објашњење: да ли је овакав поступак саобразан закону, и ако није, каква је онда кривица учињена и ко је одговоран за њу? с< — На ово питање одговарамо: 1. Кад закон о осигурању стоке није прописао Форму заклетве, а процениоци, међутим, које предвиђа чл. 4. поменутога закона, нису ништа друго н го вештаци, онда и они треба да положе онакву исту заклетву, каква је прописана у § 259. грађ. суд. поступка за обичне вештаке; и 2, По т. бр. 97. зак. о таксама, општински судови нанлаћују таксу од 2 динара за издата уверења у опште, осем уверења издата о оиромаштву. За сиромаха, оиет, сматра се онај, који н-е плаћа више од 5 динара неносредног пореза без приреза иличног пореза (чл. 2. тач. 8. зак. о таксама). Према томе, од свију оних, који не долазе у ред оиромаха, мора се наплатити такса од 2 динара за уверења, без обзира о коме Факту она говоре. Кад општински суд тако не ради, онда су лица, која су уверење потнисала, одговорна по чл. 10. зак. о таксама.

IV. Милован С. Јевтић, члан окружног одбора и срески изасланик, из Пожеге, нита: »Колико треба да|приме, на име дијурне, чланови окружног одбора , и њихови изасланици, кад као чланови среске скупштине и среског одбора дејствују да ли по 5 или по 3 динара, јер се вели, ово иеједнако наплаћује?« — Иа ово питање одговорено је у 49 броју »Полицијског Гласника« за 1906. год. под III, и по томе одговору чланови ширег окружног одбора, који су изабрани за среске изасланике, имају на име дневнице ио чл. 152. зак. о уређењу округа и срезова по 3 дин. кад год су на среској скупштини или у среском одбору, а по 5 дин. у смислу чл. 88, и 119. иотога закона, кад су на окр. скупштини или у ширем окр. одбору.

СЛУЖБЕНЕ ОБЈАВЕ

П 0 Т Е Р Е Љубомир Марковић, иа Драјинца, е.реза сврљишког, који има да одГовара за. убистио и две опасне крађе код иаче.шика среза сврљишког, побегао је 1. ов. м-ца из места пребивања и до сада није ухваћен. Љубомир је стар 40 година, средњег раста, сув, у лицу црн као цигании, дугих образа, косе и обрва црних, бркова великих и црних; од одела имао је на с.еби чакшире и гуњ од сељачког сукна, на глави шубару од жућкасте јагњеће коже, а на ногама пресне опанке. Особених знакова нема. Нека га ове полицијске и општинске влаоти живо нотраже и у случају пропаласка стражарно спроведу поменутом иачелнику с позивом на акт Бр. 7 98 1. Јован Радула Богдановића и Радул Радула Богдановића, земљод. из Грљана, имају да одговарају код начелника среза зајечарског, за тешку повреду тела, али су пре неколико дана отумарали из места пребивања. Јовап је стар 3 4 године, повисок, сувоњав, смеђе косе, зелених очију, жутих дугих бркова, говори влашки ц српски, а Радул јс стар 3 7 годииа, средњег раста, развијен, косе смеђе, зелених очију, смеђих подшишаних бркова, говори српски и влашки ; од одела имају оба на оеби; беле влашке чакшире, црно гуњче, на глави шубаре од јагњеће коже, а на, ногама преоне опанке. Нека их свс полицијске и општинске вдасти потраже, и пронађеае спроведу начелнику среза зајечарског с иозивом на акт Бр. 9918. Никола Станковић., из Азберснпце ноћу између 11. и 12. ов. м-ца раиио је из нушке Михаила Ђорђевића, тамошњег и иобегао. Никола је стар 60 год., повисок, у опште смеђ, прооед, граорастих очију, великог иоса, по глави ћелав. Нарсђује се свима полицијским и општинским властима, да одбеглог Николу најзкивље потраже у овоме домашају и по проналаску стразкарно епроведу начелнику среза добричког с позивом на Бр. 6 767. Милован Радовановић, циганин из Црвене Јабуке, звани а Лала", пошто је учинио више опасних крађа, побегао је. Милован је малог раста и црномањаст у опште. Препоручује се свима полицијским и општинским вла-