Policijski glasnik

КРОЈ 33

казну заменити затвором" и т. д.,'да ли се овде разуме и накнада штете за посечену гору и <ше гато је' преоудом по делу горосече осуђен, или само казна; јер нигде у закону прецизно није казато шта се за накиаду горооече и остале трооткове оставља осуђеном од имања, а гата ародаје ?" — На ова питања одговарамо: 1. Ако продавац цри продаји онога првога земљигата није ништа уговарао о праву службености, коју би имао купац воћњака. нити је то унесено у тапију, онда у опште о овоме не би могло бити речи, него би се ствар имала регулисавати по §. 282. и 283. грађан. закона. Вуде ли, пак. то право обухваћено тапијом, онда ће оити онако како тапија гласи. 2. Никаква тапија, па ма земљиште кредело свега један динар, нема вредност тапије, ако ову није потврдио и првостепени суд, и 3. Члан 93. закона о шумама говори оамо о замени казне, а не и о накнади штете. Накнада штете у оптте се не замењује затвором.

окоро и на пратњи једног бив. пуковника, само је био рђаве среће, јер се је баш био обратио његовом сину, полицијском чиновнику, који му је , место новчане награде за учињене аусдуге", дао засдужену награду у подицији. Пре 3 — 4 месеца ка свадби једног мдадог гдумца, оставио, је тако исто трагове свога «рнда" и „усдуга", где се самозвано утурио за иомагача. Посдедњу је превару нокушао код неких грађана на Старом Сењаку. Он је чуо да су и>нма пре кратког времена извршене неке крађе

доста ведике уши ; од одела има: одузу од шајка, шарене панталоне, на гдави црни шешир. Пронађеног треба упутити Управи о позивом на Бр. 32038.

Божидара Пековића, кдонФера, који је извршио крађу отвари овоме газди Косги Нусковићу, овд. каФеџији, тражи Управа града Београда актом Бр. -3 19 7 4. Божидар је стар 18 — 2 0 година, оредњег раота и смеђ Пронађеног треба спровеети поменутој Управи.

СЛУЖБЕНЕ ОБЈАВЕ

ИЗ ПОЛИЦИЈСКОГ АЛБУМА

Димитрије М. Павловић, чију сдику опде износимо, Чкитница је и варадица. ПроФесионадно се занима тим посдовима већ иреко 2 — 3 године. Преваре, гато их је до оада учинио многобројне оу ; могло би се рећи да их има преко ототине, али је начин извршења у основи већином исти са малим одступањима, чему је снакако узрок његов одабо развијени интелект. То и чини да се грагови његових ( ,операција" брзо сазнају. Преваре су његове особитог типа. Па себи не иосе карактерисгику великог ошгроумља, нећ само дрскост у облику ириватног обавештавања^и чињењк услуга. Пошто сазна да нека Фамилија има кога свог члана на другом месгу, иди какву родбину, долази у тај дом и извештава: како је њихов члан Фамилије на страни поолао по њему неке ствари: воће, јагње, мрасе, пилеж и т. п., и како је он го донео до станице, али је тамо морао оставити због трошарине, јер „случајно 0 ири себи није имао новаца да ову плати; Уз накнаду потребне суме за грошарину, он обично добија и новчаиу награду за усдугу од веседих укућана. То је најобичнији случај његових превара. Пооледњих дана је на иоти начин иреварио некодико гоопођа чији оу мужеви, као музиканти краљеве гарде, били у Брестовачкој бањи, и јодну пензионарку, чији је му;к скоро одузео себи живот. Пбсле гога, он се често виђа и по нратњама. Забуну укућана гако исто често ис'коришћава разним лажним саопштењима о учињеним услугама за -пренос' венаца, или томе подобном, послечега обично сдедују бакшиши и разна чашћавања. Такав олучај догодио ое је

ИИЈШ ш • ■■ % 4 ■ шШШ

ч I ■ ч

\. ш

^азних ствари, па ]е отишао код овакога до .ћих, да им, разуме се лажно, досгави како су ге крађе похватане и како се извршиоци надазе у затвору Управе града Београда, предотављајући се прн томе као полицијски детектив. 'Гај покушај, да дође до каквог бакшиша није му дао жељена прихода, јер је од овију ових добио оамо један грош, али Је мо иолицију имао ту добру последицу, што је помоћу њега откривена читава банда крадљиваца, који су у иосдедње вре.че починили у Београду много крађа. Сада се налази на издржању досетодневног затвора којим је кажњен од отране топчидероке полиције. Он је до сада небројено иута иступно кажњаван и прогериван. Родом је из Гуче и син је Милана Павдовића, бив. учитеља. Сада му има 21 година. Износимо' његову слику у дисту да бисмо упознали грађанство и иолицијске чиновнике оа начином његових варадачких омерација, а у исто време молимо свакога да о овоме тиму досгави све што би знао, јер је уверење свакога , који је до сада са њиме долазио у додир, да се он неће оставити гаквог начина живота. Извештаји се имају слати Уирави града Београда илм уреднипггву о иозивом на акта комеоара тончидерске подиције Бр. 25 11.

Т Р А Ж Е С Е

Радомира Антића, тишдерског шегрта, који је 3 1. прош. м-ца отумарао, тражи Управа града Београда ради предаје родитељима. Радомир је стар 15 година, омаден, омеђ, има

Ставру Христова, келнера, родом из Новог Сола у Бугарској, који је покрао овога газду Драгутина Ј. Петровића, каФеџију, м побегао, гражи врачарски кварт актом Бр. I 1 10 6. Ставра је стар 20 година, средњег раста п црномањаст; од одела има на оеби: пруолук и пантадонс затвореие боје и грао капут. Пронађеног треба смровести истом кварту.

Чедомира Кокића, шегрта отоларског, родом из Жабара, који је одбегао од свога брата Драгутина Кокића, тражи врачарски квартактом Бр. 1 1058. Чедомир је стар 14 година, мадог раота, оувоњав, у лицу жуто-омеђ, угаоитих очију ; од одела ,је имао на себи : жут капут, црне ианталоне и црн прслук, на глави је имао војничку гаајкачу, а на ногама онанке и сељачке чарапе. У случају проналаока Чедомира треба унутити врачароком кварту. Танасија НиколиКа, слугу родом из Гиљама у Турокој, који .је нобегао од свога газде, пошто је овом украо једну пушку острагушу и још неке ситније ствари, тражи начелник среза космајоког актом Бр. 12839. Танасије је стар 5 8 година, средњег раста, омеђ, илавих очију, високог чеда, кукастог носа, мале и ироседе браде и бркова ; од особених знакова има једну брадавицу на чеду, изнад деоног ока. Пронађемог ваља опровеоти поменутом вачелнику.

Божидара с,ина Михајла Танасковића, из Вреоца (с.рез колубароки окр. београдоки), који је отумарао незиано куда, гражи Управа Града Београда ради предаје његовим родитељима. Божидар је отар 14 година, средњег раста, дежмекаст, гглаве коое и очију; од