Policijski glasnik

СТРАНА 376

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

БРОЈ 46

незгодно, што су лица над којима се казна изриче, махом сиротног стања, те им плаћање таксе тешко пада. Потребно је знати, да ли се ова лица могу како ослободити од плаћања таксе у оваким предметима, те би тако сваки за заслужену казну био кажњен, а овако се у много прилика због таксе и казна изосгави?® — На ово питање одговарамо: Уз сваку осуду по чл. 109. и 110. закона о општинама, кривци ће се осуђивати и на ллаћање таксе из тачке 87. а. зак. о таксама. Ако се после извршене казне утврди да је дотично лице сиромашног стања, и не плаћа на име непсредног пореза више од 5 динара, не рачунећи ту личност и прирезе, онда ће се таква такса сматрати за пропалу у смислу чл. 2. т. 8. закона о таксама, и иеће се наплаћивати од осуђеног, него ће се извештају иридружити уверење о сиромаштинн.

СЛУЖБЕНЕ ОБЈАВЕ

И 3 ПОЛИЦИЈСКОГ А Л Б У М А Никола Стојановић, касашш, налази се у нритиору код пачелника среза јадранског, окривљен за крађу аоваца и докумената, из-

вршеиу ноћу између 8. и 9. септембра тек. год, Паји Шоботу, тргов. помоћнику из Бупића у Хрватској.

Жтампа 1^раљ. Срп. Државиа Штампаркја

Ову је крађу извршио Никола у Ковиљачи, где се Шобот налазио лечења ради. У току истраге ио поменутом делу, утврђено је да је Никола извршио и крађу ципела Тихомиру Радојевићу, из Ковиљаче. Крадене ципеле нађене су на Николи. Никола је на саслушању тјавио, да је родом из Баната и да је у мају месецу прошле године прешао у Србију из Аустро-Угарске Даље је изјавио, да је прво служио четири месеца код неког Милана Тодоровића. у Београду, на Варош-Капији. По том је, вели, отишао у Шабац и гамо служио три. месеца код Живана Гајића, касапина, а доцније је отишао у Ковиљачу, где је и извршио горе означене крађе. Никола је стар 30 година, висок 1*70 мет., плав, на левој шаци испод домалог прста има кружну белегу од опекотиие, добро је писмен, у говору заноси на бугарски, те пије искључена могућност да је дуже времена живео у Бугарској. Иследна власт сумња да је њему право име Никола Стојановић, пошто за то нема потребних легитимација, а како је склон за вршење казнимих дела, сва је прилика, да је још где учинио какву кривицу, те му се за то износи фотографија и препоручује се свима полицијским и општинским властима, а приватни се моле, ако би нгго ближе знали о овоме лицу да известе начелника среза јадранскога, позивајући се на његова акта под Бр. 1 3989.

Т Р А Ж Е С Е Анђу, жену Јована Ивановића — Јовановића, родом из Крагујевца, чију смо потерницу изнели у 31 броју листа од ове године, тражи крагујевачки првостепени суд актом Бр. 4350 1, код кога има да одговара за опасну крађу. Марка Станковића , радника из Чачка, који је 14. пр. м-ца отумарао из места иребивања и до сада се о њему није ништа сазнало, тражи начелотво округа чачанског актом Бр. 1 02 43. Пронађеног требаупутити поменутом начелству. Милутина Благојевића, који је 2 8. пр. м-ца отумарао од своје куће, тражи Управа града Београда, ради предаје родитељнма. Милутин је сгар 13 година, средњег раста, дежмекаст и црномањаст; од одела има на ее.би капут и папталоне, гга глави му је шајкача, а на ногама има опапке. Нрепоручује се свима полицијским и општинским влаотима да Милутина живо пограже у својим домашајнми и о резултату известе Унраву града Београда о позивом на акт Бр. 45002.

Богољуба Брескварића, званог «Љубче», ђака V. разреда оид- немачке школе, кога је нестало 30. пр. м-ца, тражи Управа града Београда, ради предаје родитељима. Богољуб је стар 12 година, средњег стаса, у опште плав; на себи је имао од одела: зимски капут и одело зелеикасте боје, па ногама има ципеле на дугмад, а на глави црни мекани шешир или плаву качкету. Позивају се све полицијске и онштин-

ске власти да Богољуба најживље иотраже и иађемог упуте поменутој Управи с позивом на акт Бр. 4 4987. УХБДЂЕНИ Драгомир Пржић, деловођа, Ана Блух, звана „Була" и Драгутин Петровић., шегрт Симе Лазаревића, трговца из Београда , чије смо потернице изнели у прошлом броју листа, ухваћени су , те је према томе престала потреба за даљпм њиховим тражењем.

П О- Т Е Р А Стојадин Димитријевић , надтшчар из Смедерева, родом из села Карановића, среза темнићског, 4. ов. м-ца извршио је крађу разних ствари Сави Стојановићу адвокату из Смедерева, иа је по извршењу дела одмах побегао. Крађу је ову нзвршио у друштву са Милицом Ђорђевићевом, служавком, која је одмах ухваћена. Стојадин је стар 2 4 године, виоок, сувоњав, цриомањаст, малих бркова, од одела има на себп сукнени гуњ, штоФане панталоне, на глави има шубару, а па ногама ципеле. Иозивају се све по.шцијске и општинске власти да Стојадина живо потраже, и пронађеног стражарно спроведу начелству округа смедеревског с познвом на депешу Бр. 1 0946.

КРАЂЕ СТОКЕ Ноћу између 2. и 3. ов. м-ца непознати крадљивци украли су једну кобилу са паше на Власини Дејану С. Илићу. Иста је матора 10 година, доратасте длаке, по леђима има ожиљке од убоја, а са жигом «Т". Исге је ноћи украдена и Таси Богдановићу једна кобила, матора 10 година, алатасте длаке, белим превучених очију. Депеша иачелника ореза маоуричког Бр. 12215. Поћу између 23. и 2 4. пр. м-ца непознати крадљивцн украли су једног коња Авраму Лазаревићу, из Горње Сабанте. Коњ је матор 9 година, висок 150 ом., затворено - доратасге длаке. Депеша начелника среза левачког Бр. 1 4 170. На дан 3. ов. м-ца пепознати крадљивац украо је са паше једпу кобилу Анђелу И. Петровићу, из Топонице. Кобила је матора 10 годииа, доратаста, лисасга, са жигом (( О". Депеша иачелиика среза иоречког Бр. 76 32. Ноћу пзмођу 22. и 2 3. пр. м-ца непознати крадљивци укралп су два коња Јефти Терзићу, тезкаку из Статовца, један је коњ матор 8 годииа, црне длаке, у једиу задњу ногу путаст, а другн је коњ матор 12 година, доратасте длаке. Депеша начелника среза прокупачког Бр. 16764. Обраћа со пажња свима по.шцијским и општинским властима на ове покрађе.

уредник, пушан Зј. Јјлимпић