Policijski glasnik

СТРАНА 16

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

БРОЈ 2

Међутим, из тог законског прописа не види се, којој ће опшгини односно општинском суду поднети ре®ерат шумар или чувар шума — да ли оном одакле је горосечац, или оном где шумар или чувар као житељ станује, и на који ће начин општински суд позвати горосечца, кад је из друге општине, а увиђај се мора извршити у року од 24 сахата? 8 - На ово питање одговарамо: Кад се горосечац ухвати на самом делу сече у државној шуми, онда ће се ре<1>ерат предавати оној општини, на чијем се атару налази онај део државне шуме, на коме је сеча извршена. Кад се, међутим, ухвати на путу из државне шуме, онда је дужност на шумару да утврди : на чијем је атару штета учињена, па да томе општинском суду и реФерат преда, јер извиђај може чинити само онај општински суд у чијем је атару место извршене горосече. ПТумар за то има могућности, пошто му је чл. 133. зак. о шумама остављен рок од пет дана. Позивање окривл^еног вршиће општпнски суд на тај начин, што ће се ххисменим актом обраћати ономе суду, одлкле .је окривљени, да му овога упути у одређено време на место извршене сече. Због краткоће времена, овакве захтеве слаће по нарочитом свом служитељу, по што би 1пиљање поштом било немогуће. IV. Један општински хшсар пита: »У једном селу моје општине живи један бивши чиновник, који нема ни пенсије ни непокретног имања, него живи код своје жене, која је учитељица, и она га својом платом издржава. Тај бивши чиновник не плаћа ни лични порез, јер је као неспособан, услед норемећеног здравља ослобођен. Тај бивши чиновник тражи од опглтинског суда уверење о сиромаганом стању. »Сме ли општински суд издати овом бив. чиновнику уверење о сиротном сгању, кад му је жена у државној служби и њега издржава, а да суд не дође до хсакве одговорности ? (< - На ово питање одговарамо: По ставу шестом тачкс 8. чл. 2. закона о таксама, кад год муж ужива. женино имање у смислу чл. 67. (сада 71.) зак. о порезу, узима ое у обзир порез и једног и другог — и мужа и жене, при оцени питања о плаћању гаксе. Као што се види из ове законске одредбе, кад год жена има имања, па га ужива муж, онда је за оцену питања о имовном стању меродаван укупан порез. ПГто се тиче случајева, у којима жена сво.јим личним радом долази до извесних прихода, који су после порески објекат, а муж, међутим, не само да нема никаквих прихода него живи од ове личне зараде женине и по н>еној доброј вољи, уредништво налази да се у том случају

не може узимати у обзир женин порез, нити он треба да утиче при оцени питања о плаћању таксе дотичног лица.

СЛУЖБЕНЕ ОБЈАВЕ

Т Р А Ж Е С Ж Стевана Илића, скитницу, родом из Горовича, ореза лепеничког, тражи наче.шик ореза коомајоког актом Бр. 22861, ради оаслушања по једном убиству. Стеван је отар 40 година, косе смеђе, брија се, очију жућкастих, клемпавих ведиких ушију. Пронађеног треба опровести поменутом начелаику.

Тзорђа Стојановића, из Мељака, ореза посаЈзског, округа београдског, који има да одговара за више превара код начелника среза посавског округа београдског, тражи поменути начелник депешом Бр. 7 8. Ђорђе је виоког раота,' црномањаот, сув, у цивилном одеду, а на ногама има опанке. Пронађеног треба спровеоти поменутом начелнику.

Милана Ђукића, бив. осуђеника београдског казненог завода, који је 29. октобра прошле г. пуштен на условни отпуст, тражи начелство округа смедеревоког актом Бр. 1 181 5)907, јер је Милан још у другој половини меоеца новембра прошле године отумарао из Смедерева без одобрења начедотва, и до оада ое о њему није ништа сазнало. Милан је родом из Смедерева, по занимању казанџија, отар 30 год., оредњег раста, очију угаситих, коое и бркова омеђих; на себи има лепо цивилно одело, а на глави подуцилиндер. Од оообених знакова

Боривоја Поповића, шегрта ковачког, кога је нестало још 2. ов. м-ца, тражи кварт врачарски актом Бр. 221, ради предаје родитељима. Боривоје је стар 14 година, средњег раста, у лицу смеђ; од одеда има на себи гуњ и Фермен од оукна, талијанске, панталоне, на гдави шешир, а на ногама ципеле. Скреће ое пажња свима вдастима да га у својим домашајима потраже и пронађенрг спроведу поменутом кварту.

П 0 Т Е Р Е Чедомир Димитријевић, кројачки радник из Нирота, 22. новембра пр. год. изврпшо је крађу новца свом газди Сими Јовановићу, кројачу из Пирота, и по извршехћу деда одмах побегао. Чедомир је стар 12. година, омален, црномањаст, црних очију и косе црне ; од одела имао је на себи капут, прсдук и панталоне од плавог пиротског штофа, на глави шубару, а на

има: а.) брадавицу у ведичини зрна од оочива на средини деоног образа, б.) брадавицу у величини зрна Од оочива, за 8 ом. у дево од седмог кичменог обртња, и в.) одепоочну ћелавоот. На осуди је био због опаоне крађе, а ооуђен је преоудом омедеревског првостепеног суда од 24. новембра 1904. год. Бр. 30542, на шест (6) година робије у лаком окову. Мидан изгледа по спољашности врдо интедигентан, ади је веома дрзак при вршењу казнимих дела, јер има обичај да усред дана упада у приватне станове и радње, и краде све што му дође до руку. Износимо његову Фотографију и скрећемо пажхву овнма подицијоким и општинским властима да га потраже у својим домашајима и пронађеног опроведу поменутом начедству. ногама опанке. Позивају се све полицијске и општинске власти да Чедомира живо потраже и пронађеног спроведу начелству округа пиротоког с позивом на акт Бр, 10370.

Бранко Аргировић, књиговођа код Милорада Карамарковића, индустријадца из Пожаревца, ноћу између 6. и 7. ов. м-ца побегао је из Ножаревца, пошто је извршио велику проневеру новца овоме газди. Бранко је стар 30 година, омаден, црномањаст, великих бркова, ноои цвикер; од одела има капут, пантадоне и пролук од штофа. Нека га ове полицијске и општинске власти потраже и пронађоног отражарно спроведу начелству округа пожаревачког с позивом на депешу бр. 297.

Штампа 1\раљ. Срл. Државна Штамларија

уреднкк, пушан Зј. Јфлимаић