Policijski glasnik

СТРАНА 128

ПОЛИЦИЈ СКИ ГЛАСНИК

БРО.Т 16

није је била учитељица на клавиру. Како се миоди да ое она налази у Србији, то се позивају ове полицијоко и општинске влаоти да је иотран1е и пронађену спроведу Управи града Београда с позивом на акт Бр. 16558. Стојана Малбашића — Дамљановића, шпекуланта из села Рушња, среза врачарског, који је још 2 5. марта ове год. отумарао од куће, тражи наче.шпк ореза врачароког актом Бр. 5 627. Стојан је отар 48 година, виооког раста, у лицу омеђ, смеђих проседих бркова, очију зелених, у сељачком оделу, на глави има шубару, а на ногама опанке. Пронађеног треба спровести поменутом начелнику. Јулијуса Хендла, трговца из Обреновца, који има да одговара за превару, тражи начелник среза посавског, округа ваљевског, депешом Бр. 5133. Позивају се ове власти да Хендла у овојим домашајима потраже и пронађеног спроведу поменутом начелнику. Антонија Мидутиновића, из Београда, који је извршио крађу разних ствари Ђорђу Петровићу, сарачу из Београда, тражи кварт савамалски актом Бр. 3970. Нека га све полицијске и општинске власти потраже и пронађеног спроведу кварту оавамалском с позивом на акт Бр. 3 970. Станчу Станковића, земљоделца из То11лог Дола, ореза масуричког, који има да издржи 3 0 дана затвора због кријумчарења, грижи начелник ореза маоуричког актом Бр. 23 7 8, ради издржавања затвора. Стапча је стар 35 година, омален, прилично развијен, у лицу црномањаст, бркова малих црних, у десно је око ћорав, на себи има од одела чакшире и гуњ од црног сукиа, на глави шубару. Ск^еће се пажња свима властпма да га потражо и пронађеног сироведу помеиутом начелнику.

СКРЕЋЕ СЕ ПАЖЊА Још пре месец дана неотало је Петра Н. Јанковића, земљоделца из Јабуковаца, и поред овега тражења начелника ореза брзопаланачког до сада још пије пронађен. Петар је омален, у лицу црномањаог, врх носа му је одоечен. Како се миоли да је Петар убијен па негде сакривен, то се позивају све полицијске и општиноке влаоти да га у овојим домашајима потраже и у случаЈу проналаока о томе извеоге начелника среза брзопаланачког са позивом на депешу Бр. 38 3 6.

П 0 Т Е Р Е Славко Симић, земљоделац, из Деспотовца, пре неколико дана побегао је од овоје куће, јер су приликом претреса нађена код његове куће неке крадене ствари. Славко је отар 20 година, омален, добро развијен, округлог лица, косе и очију омеђих, на десној оу му руци мали и домали прсг ампутирани; од одела има на себи: гуњ и чакшире од црног оукна, на глави војничку шајкачу, а на ногама сељачке чарапе и опанке оа кајишима. Позивају се све иолицијске и општинске власти да Славка живо потраже у. својим домашајима и нађеног спроведу начелнику среза деспотовачког с позивом на депешу Бр. 5190.

Ђорђе Сташић, земљоделац из седа Буношевца, среза пчињоког, који је био у иритвору и нод иотрагом због тешке телесне повреде, ноћу између 9. и 10. овог месеца побегао је из окружне врањоке болнице у болничароком оделу, где је био на лечењу. Ђорђе је отар 3 5 година, оредњог раста, црномањаст, на левој јагодици има ожиљак од ране округлог облика, у пречнику 3*5 см. Позивају се ове нолицијоке и општинске власти да га живо у својим домашајима потраже и пронађеног стражарно спроведу начелнику среза пчињског с позивом на акт Бр. 83 36. Јелена —Јела Сомор, бив. олужавка, родом из Крушевца 1 1. овог месеца отишла је од свога газде Косте Живковића, чиновника Београд. Задруге и до оада се иишта о њој није оазнало. Јелена је стара 17 година, средњег раста, на себи је имала црну сукњу, блузу црвено карирану, на ногама ципеле. Поотоји велика вероватноћа да је се утопила иотога дана у Сави. Иозивају се сво влаоти да је потраже и у случају проналаска о томе известе кварт теразијски с позивом аа акт Бр. 393 1.

ИЗ ПОЛИЦИЈСКОГ АЛБУМА

На дан 21. нр. м-ца око 1 час после подне извршена је опаона крађа г. Димитрију Наумовићу, каз.чнџији у Коларчевој улици. II поред свега трагања, поАиција није могла пронаћи лоиова све до 4. ов. м-ца када је лопов понова у иотој радњи извршпо кр фу.

Наумовића, који га је био шчепао, нагао је бе* гати Коларчевом улицом. Прем^а је г. Наумовић трчао за њим и викао ( ,држите лопова" ипак је Александар, чим је ушао у Македонску улицу, престао трчати, и продужио ићи обичним ходом као да ништа није ни било. Вероватно да би и утекао, да није било два мала шегрта, који трчаху за њим вичући : в држите тога у црном капуту." Лопов видећи опаоност, нагне понова бегати ка Скадарској улици, али жандарм, који је био ту на линији, приметивши га како бега, сакрнје се иза ћошка код „Булевара" и кад је Алекоандар окренуо у Скадароку улицу ухвагп га. Одведен у кварт и узет на испит Алексаидар је одмах признао да је извршио крађу г. Наумовићу, и да је узео свега 18 динара. Кад је при претресу нађена у џену од панталона једна новчаница згужвана, он је казао: «то је моја г. писаре." Осим ове новчанице још оу три нађене у ногавицама од нанталона. Поред новца код њега је при претресу нађено: једна гвоздена јака клинФа, у облику маоата, један калауз од жице, један велики кључ, један кључ од Вертхајмове браве са № 1 2 321. на горњој отрани, а иа доњој № 2, једиа заложница од једног иберциера и неке признанице од плаћања кирије у манаотиру Раковици. У току даљег иопита Алексапдар је признао да је извршио и ону прву крађу г. Наумовићу 21. марта. и то заједно са неким Миланом Н. с којим се вели, упознао 19. марта у каФани аОријенту", и коме не зна презиме, и том оу приликом однели 300 динара. Александар је родом из Београда, по занимању електротехничар, стар 19 година, оред-

Тога дана око 12 и ио часова, Александар — Аца Бошковић звани „Бата", чију ФотограФију изнооимо, улучивпш прилику када у радњи г. Наумовића није било никога, разбио је један прозор из авлије и кроз њега нровукао ое у радњу. Затим је помоћу калауза отворио Фијоку на тезги и из иоте узео 58'60 динара: 40 динара у српским новчаницама а 18-60 у сребру и никлу. Али овом приликом лопов није био исте среће, као ирви пут, јер је примећен од стране сопотвеника. На пигање овога, који је отојао покрај разбијена прозора: (( ко је тамо?", Александар је муњевитом брзином искочио кроз ирозор и отевши се од г.

њег раста, ћосав, косе смеђе, ранијо је осуђиван више пута истунно а једанпут и судски: иресудом ирвостепеног суда за варош Београд од 22. децембра 1904. год. Бр. 34848. на две године затвора због две опасне крађе. Са ове осуде пуштен је 29. јуна 1906. године. Милан Н., по његовом казивању, отар је 27 година, средњег раста, у лицу смеђ, малих бркова, брија се, у обичном оделу. Ко би што више знао о Александру, а нарочито да ли је учинио још какво казнимо дело, моли се да о томе извеоти кварт теразијски с позивом на акт Бр. 3861.

Ш 'га ;лла ^раљ. Срп. Државна^Штампарија

уредник, пушаи Зј. ЈЈлимииЋ