Policijski glasnik

ВРОЈ 21

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

СТРАНА 167

општинског деловође, а још боље се утврђује § 12., 14. и 16. закона о устројству првостепених судова; § 8. и 9. зак. о устројству Апелационог Суда и § 13. и 14. уотројства Касационог Суда где се такође у састав суда убрајају и деловође, али без права гласа, јер се гласови прибирају од најмлађег судије па иа више, изостављајући деловођу. У осталом, само начело, проведено кроз установу судова у опште, искључује деловођу из права суђења, и своди улогу на вођење спора или истраге и израду одлука. Али, и ако им законом није признато право суђења, њима није одузето право саветовања у свима случајевима кад запазе, да ће кметови као неписмени погрешити у примени закона и делењу правде. Овим правом они треба увек да се користе и да скрећу пажњу кметовима на погрешке, које би они из необавештености могли учинити. IV. Суд општине роћевачке, актом својим Бр. 1332, пита: »Кроз ову општину нротиче река ЛопаКанска. Многи грађани ове општине тражили су дозволу, да могу ловити рибу по овој реци и општински суд им је издао рибарске карте са правом ловљења рибе у границама атара ове општине. Против овога поступка буне се извесни грађани ове општине, поред чијег имања протиче ова река, налазећи: да само они имају право ловљења рибе у овој реци дуж својих имања, а никако и они, чија имања нису поред ове реке. Они иду чак тако далеко, да појединцима забрањују лов без обзира на рибарске карте, које овн имају. Ако би се поступак ових суседа одобрио, онда у целој реци не би могао нико други ловити рибу, него само они чија се имања са свим додирују, а то би, наравно било и неправедно и штетило општинске интересе. Моли са уредништво, да изволи дати своје обавештење: да ли ова лица могу забрањивати лов или не ? 1( — На ово питање одговарамо: По чл. 1. закона о риболову право на ловљење рибе у текућим водама ограничено је. По чл. 2. истог закона, риболов у Сави, Дунаву и Дрини припада држави, а у свима другим текућим водама дотичним општинама. Изузетак су од овога само оне воде, о којима говори став други члана 1. закона о риболову у вези са чл. 5. закона о водама. Сопственици имања, дуж којих протичу реке, имају права лова само у границама свога имања. По чл. 4. општине издају рибарске карте и са овим картама сме се ловити риба дуж целе реке. ако извесна места нису издата под аренду, и суседи река не могу то забрањивати.

Ако би они правили какве сметње, нека их општина казни према величини кривице, коју буду учинили. V. Суд општине селачке, актом својим Бр." 961. пита: »По чл. 1. тачке В. закона о Фонду за накнаду штете пострадалима од града, не даје се накнада за усеве општинске, среске, окружне, државне и манастирске, ма их и закупци обделавали. Одређујући ко плаћа прирез за овај фонд , закон ништа не вели, да ли Ке се нрирез наилаћивати од општина и манастира, на суму приреза, коју плаћају на своја имања. Моли се уредништво за обавештење, да ли прирез треба наплаћивати од општина и манастира, кад накнаду не добивају, јер ова општина има имање које закупци обделавају, а у атару ове општине налази се и.манастирско имање'? к — На ово питање одговарамо: По чл. 3. тачке 4. закона о Фонду за накнаду штета пострадалима од града, прирез плаћају сви порески обавезници без изузетка. Према томе и општине и манастири, морају плаћати овај прирез према суми непосредног пореза, што га плаћају на своја имања. И ако изгледа на први мах, да се овим чини неправда општинама и манастирима, ипак је овако по закону, јер је закоподавац хтео чл. 1. в. да издвоји оне установе, које могу да издрже штету, причињену градом, не доводећи у питање опстанак ових.

СЛУЖБЕНЕ ОБЈАВЕ

Т Р А Ж Е С Е Даринку кћер Лазара Аничића, која је Је 5. тек. м-ца отумарала од евоје куће, тражи наче.шик среза трнавоког. Дариика је стара 18 година, средњег раста, сувољава, у лицу црномањаста, граорастих очију и шиљатог носа; од одела има на себи ■ вунеиу плаву сукњу, црну цицаиу реклу, белу кошуљу од сељачког платна, на глави жуту мараму, а на ногама вунене чарапе и црвене опанке. Позивају ое све полицијске и онштинске власти да Даринку живо потраже и нађену упуте поменутом начелнику с позивом на акт Бр. 7 141.

Милана М. Јовановаћ.а, дунђерина из села Власине, среза маоуричког, тражи начелник среза масуричког актом Бр. 2 8 45, ради издржавања једномеоечног затвора. Мидан је стар 40 годнна, средњег раста, цраомањаст, у белом сукненом оделу. Пронађеног треба спровести поменутом начелнику.

Перишу Ковачевића,земл>оделца из Рога, среза пожешког, који је још 2 0. ирошлог меоеца отумарао од куће и до сада ое о њему није ништа оазнало, тражи начелник среза пожешког актом Бр. 442 4. Иериша је стар 21 годину, црномањаст, коое црне, на оеби има

од одела кошуљу и гаће од сељачког пдатна, црне пеленгаће, зубуп оч сукна, на глави шајкачу а на ногама опанке. Позивају се све власти да Перишу потраже и пронађеног упуте поменутом начелнику. Милана Мргића, коларског кадфу из Београда, који је пре извесног времена отумарао од своје куће, тражи Управа града Београда. Нека га ове подицијске и општинске влаоти потраже у својим домашајима и нађеног упуте поменутој управи с позивом на акт Бр. 20.265.

Лазара Антића, књижара пз Врања, који одговара за извеоно казниио дело, тражи начелотво округа врањског. Лазар је стар 26 година, омален, риђ, малих жућкастих бркова, брија се. Нека га све полицијске и општиноке власти најживље потраже и нађеног упуте поменутом начелству с позивом на депешу Бр. 68 44.

Александра, сина Тодора Јотовића, из Зајечара, који је пре извеоног времена отумарао од своје куће, тражи начелство округа тимочког, ради предаје родитељима. Александар је стар 1 4 година, оувоњав, црних очију, црне косе, у опште црномањаст, на себи има црно одело од сукна, на глави шубару, а на ногама опанке. Иозивају се све полицијске и општинске влаоти да Алекоандра живо потраже и нађеног упуте поменутом начелотву с позивом на акт Бр. 667 3.

Петру, жену Комнена — Малише Стевановића, из Раче, које је нестало 2 0. т. м. и о којој се до данао ништа није могло сазнати, гражи начелник среза рачанског. Нетра је стара 45— 48 година, средњег раота, прилично развијена, у лицу пуна и румена, зелених очију ; од одела имала је на оеби: гуњ од црног оукна, вунену сукњу, на леђима дугачак стариноки зубун везен вуницом, на глави шамију, а на ногама опанке. Нека је све полицијске и општинске власти најживље потраже у својим домашајима и нађену упуте среском начелнику с позивом на акт Бр. 5 6 57. ■. ♦ .. СКРЕЋЕ СЕ ПАЖЊА у општини грејачкој, срсзаморавскогокруга нишког нађена је једна мангуп кобида, матора 10 година, длаке затворено-доратасте, на леђима и трбуху бела. Обраћа се пажња овима полицијеким и општинеким властима да потраже сајбију ове мангуп кобиле и пронађеног упуте начелнику среза моравског округа нишког с позивом на депешу Бр. 5093.

Код Алексчја-Леке Радимића, земљоделца из оела Бруснице, среза таковоког нађена су два крадена јунца. Оба су матори по 4 године биковити, мршави, непотковани, један је длаке жућкасто-сиве, на челу бео, иравих црних рогова, без роваша, други је длаке црне мургасте, рогова белих виљаетих, без роваша, китаст. Позивају се све полицијске и општинске власти да потраже сопственика ових бикова и пронађеног упуте начелнику среза таковског о позивом на депешу Бр. 5 5 43.