Policijski glasnik

_ ВРОЈ 51 и 5-2 контролишу ц изналазе сумњива лица, а они једино врше од времена нз време и потере (СггаИеи, 81геПип§еп) по јавним локалима, сумњивим местима и парковима. поступајући при том врло обазриво. Ово одељење издаје свакога дана један мали лист (»Гаш1ип§'8Ма1;1" на 2—4 стране '/в)' У ком е публикује све што је гтоследња 24 часа у ФранкФурту и на страни украдено, као и лица која се траже. Тај листић Добијају сви квартови, сви криминални службеници, заложни заводи и т. д. Засебан пододељак кривичне полиције чпни иолиција јавнога морала са једним криминалним инспектором на челу, два крим. комесара и 15 крим. шуцмана. Њен је задатак да регулише простптуцију и водинадзор над јавним женскињем. Овде бордељски систем не постоји као готово и у целој Немачкој. Проститутке су слободне у своме кретању са извесним ограничењима. Изузев места у непосредној близини цркава, школа, касарни и других јавних надлештава, даље кућа у којима се наћазе пивнице и гостионице и куће чији су сопственици или закупци због подвођења осуђивани — оне могу становати по целој вароши, само свој стан морају у року од 24 часа пријавити лично члану кварта. У кретању су ограничене у толико, што им је забрањен приступ у главне и живе улице, исвесне локале, позоришта, боља места у орфеумима и вариетеима ит. д. Кад нека женска почне проводити неморалан живот, онда се претходно, пре него што се стави под санитетс.ко-полицијску контролу, по неколико пута протоколарно опомиње да се врати часном животу, обавештавајући о томе и њене родитеље или старатеље, па кад то ништа не помогне онда се тек, без кажњавања, ставља под контролу, којом приликом потписује један протокол, у коме је изложено како се као јавна женска у интересу здравља, јавног реда и морала мора владати. Под санитетско-полицијски надзор стављају се женске: 1) које на више опомена нису престале блудничити, 2) које се саме јаве за контролу, а пунолетне су, 3) које се приликом затварања због тумарања и скитње нађу као заражене, и 4) досељене женске, које су у другом месту биле под контролом док не покажу да имају уредно занимање и средства за живот. Према сутпњу образовања, свом пона шању, одећи и каквоћи стана проститутке се деле на четири класе: У последњу, III к,:асу, долазе проститутке које по своме образовању припадају нижој дрштвеној средини, које немају свога стана, које тумарају по улицама и шеталиштима, које посећују најниже локале и које обично имају »цухелтере." ') У II класу долазе оне које имају нешто боље хаљине, свој стан, које се на Ј ) То оу људи који цишта не раде, већ живе од зараде проститутки, са којима се саживе.

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

улици мирно и солидно понашају ц које избегавају најниже локале. У I класу се увршћују оне, које својим држањем и оделом показују да још воде рачупа о моралу и пристојности, имају свој стан са засебним улазом, а на улицама и по јавним локалима пристојно се понашају и пристану да лекарски преглед саме плаћају. Над све три ове класе стоји тако звана ,, А класа«, у коју спадају оне боље проститутке, које су дужим посматрањем и контролом дале доказа о свом пристојном владању и које обично имају веће и боље засебне станове са отменијим посетиоцима. Оне женске из ове класе, које се огреше о полицијске прописе, које буду кажњене, сифилисом заражене или се примете да опште са каквим »цухелтером«, увршћују се у нижу класу. Практични значај ове поделе на класе поред материјалних разлика и у томе је. што нпр. проститутке III класе кад се о проиисе огреше могу шуцмани одмах затворити, оне пз II класе само ако не следују предходним опоменама, а оне пз I и А. класе не лишавају се одмах слободе, већ се пртиву њих подносе д >ставе одељку, које кривицу извиђа и оптужује суду. Ради утврђења иступнихкривица проститки шуцмани могу ући у њихов стан од 7 часова у јутру до 9 у вече, а ноћу сме се ући у стан ироститутке А. класе само по налогу управника полиције, класе I само но налогу шеФа крив. одељења, а II и III кл. по налогу инспектора или комесара из овог пододељка. У коју ће класу која женска бити унршћена решава инспектор — шеФ овога пододељка, а за класу А увек шеФ крив. одељења. Раштрканост проститутки по целој варошп онемогућава довољан надзор и на много места изазива негодовање код грађана, те је овде у једном оабаченијем крају вароши одређено неколико улица, у којима проститутке могу по неколико њих заједно становати Да би се проститутке што више концентрисале у томе крају оне које се тамо настане уживају извзсне повластице, нпр. самим тим што се тамо настањују увршћују се у I класу, али чим се из тог краја у варош преселе, враћају се опет у ранију класу. Лекарски се преглед врши два пут недељно и то за III н II класу у президијуму, а за I класу у нарочито за то закупљеном локалу у вароши. Над класом А врши се преглед једаред у 15 дана обично у стану дотичних. Проститутке не добијају никакву исправу, а стање њиховог здравља бележи се на нарочити картон, који се чува у локалу где се преглед врши. Заражене се одмах упућују у болницу на лечење о трошку месне општине. У своме стану јавне женске могу примати посете и дању и ноћу, придржавајући се извесних ограничења ради заштите моралних осећања суседа. Ради санитетско-полицијске контроле у моралном погледу варош је подељена на шест крајева и за сваки тај крај одређени су по два стална шуцмана, преко којих се, поред осталог, прибављају и

СТРАНА 409

сва погребна извешћа. Поред тога се свакодневно одређују вечерње и ноћне патроле, које иду по вароши и гледају да ли се проститутке придржавају прописа и иравилаи мотре на тајну просгитуцију. Удајом простигутке престаје надзор као и онда, кад која изјави да хоће да жнви часним животом и то се посматрањем потврди. У одељку се воде разне књиге у интересу што боље контроле над проституцијом и јивним моралом, као нпр. 1) картонски рвгистар ироститутки, уређен по азбучном реду, 2) регистар ироститутски ао реду аријавелсоји указује и на горњи регистар, 3) контролна књига, у коју се, по азбучном реду, убележавају лекарски прегледи, 4) затворски контролник , где се убележава по азбучном реду кад која оде у затвор или се из овога нусти, 5) регистар »цухелтера®, 6) регистар куилера и аеза, 7 регистар келнерица и т. д. Свака женска ко.ја се стави под санитетско-нолицијски надзор морапредати своју ФотограФију или ако је нема сликати се у полиц. атељеу бесплатно и те су слике такође поређане азбучним редом по кутијама. Приликом одласка из вароши у неко друго место оне се морају иријавити одљку и назначити куда иду, те се односно место о њеном доласку извештава, шаљући и личне податке и казне о њој.

Рад у остала четирп одељења слаже се са радом дотичних одељења берлинске полиције, пошто обе вароши, и Франкфурт и Берлин, припадају једној држави Пруској, те ћемо послове тих одељења изложити кад од идуће године будемо писали о уређењу берлинске полиције. Овде ћу да поменем само још нешто о дежурству. Канцелариски су часови од 8 пре до 3 часа по подне. После 3 часа V сваком одељењу остаје ио један чиновпик као дежурпи до 7 часова у вече и тај има ради ручка слободно време од 11 до 3 часа. По један шеФ одељења мора се сваки дап наћи пред вече између 6'/ 2 —часова у одре !)Спој соби, где му се из свију одељења доносе хитни предмети на потпис. Празником дежура такође по један чиновник у сваком одељењу пре подне, а шеФовп одељења наврате око 12 часова да сврше хитне послове. Ови се могу ме^усобао и заступзти без управпикова одобрења. Жив. А. Лази*

ПОУЧНО-ЗАБАВНИ ДЕО Т У Ђ И Н Е А I Посведневно од два до четири сата по подне било је примање. То је одређено време за посете болесницима. Само у то време могао сам видети моју драгу, сада већ покојпу сестру.