Policijski glasnik

СТРАНА 72

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

БРОЈ 9.

На молбу овдашњег немачког консулата изнооимо ФотограФије тражених лица и препоручујемо свима полицијским и општинским властима иајживд,е трагање за њима.

Сталета, син Јована Милојевића, из Бресја у срезу ресавском, 2 0. ов. м-ца обио је сандук свога газде РадОја'Миљковића, ондашњег и покрао: Девет комада дуката цесарских, бушених од ио 1 2 динара и један велики дукат од 5 6 динара, па побегао. Сталета је стар 21 годину, раста високог а танког, косе, обрва; бркова и лица плавог, а очију зелених. Од одела има аитерију и панталоне од новог сигавог сукна, на глави шајкачу с поклопцем од црвене чохе а на ногама штављене опанке са широким кајишима. Позивају се све власти да га брзо и енергично потраже, па на случај проналаска спроведу са покрађом начелнику среза ресавског с позивом на његову депешу Бр. 3 170.

носи дан орања од 1600 кв. хвати, како би суд при издавању уверења знао тачно колико треба земљоделцу да остане земље у хектарима. ■— На ово питање одговарамо: Дан орања од 1600 кв. хвати односно ланац земљишта има 57 ари и 50 квадратних метара. Обичан дан орања, како се у по неким крајевима Србије рачуна, износи 40 ари. ТУ Суд општине мајурске, актом својим Бр. 316, пита: Стојан Матејић бив. из Мајура, осуђен је пресудом суда општине јовачке од 31. марта 1899. г. Бр. 271, да плати дуг цркви јовачкој 100 дин. са 6°/ 0 год. пнтереса од дана прошлог рока до наплате. По смрти Стојановој, на имању су остале његова жена и кћи. која се доцније удала и довела мужа на имање свога оца. Црква јовачка нспрестано тражи да јој се из имовине осуђеног дуг наплати. Како иза умрлог није остало впше зомље, него што штити § 471. гр. с. пост. то се моли уредништво да у наредном броју свога листа изволи дати овоме суду обавештење: да ли се може узети у попис ово имање за наплату црквеног дуга с обзиром на § 471. грађ. с. пост. пошто удова Стојанова и кћи јој немају више земље од 6 дана орања, а кућу са плацем и немају, и да ли се црквени дуг сматра као јавна каса, да би се дужнику могло оставити само два дана орања ит.д. — На ово питање одговарамо: Узимајући потребу одржања нашега сељачког сталежа као један општи — јаван Земаљски интерес, законодавац није могао, при доношењу наређења из § 471. грађ. суд. поступка, имати на уму само лнчност старешнне куће као земљоделца, него је, иа сваки начин, желео да заштити земљораднички дом, па и онда, кад је у овоме услед смрти нестало мушкога преставника. Према овоме, кад су на имању умрлог остале по смрти Стојановој удова и кћи, и једино од земљоделства живе, а немају, међутим, више од имања него што им штити § 471. грађ. суд. поступка, онда се ово имање не може продати за рачун потражавања цркве, пошто она не долази у ред оних јавних каса, које су намењене кредиту земљорадника и имају привилегије по ЈЈ 471. пом. закона.

СЛУЖБЕНЕ ОБЈАВЕ

ПРЕДАО СЕ ВЛАСТИ Богосав, син Милутина Јанковића, из Баљевца у срезу посавском, чија је потерница објављена у 7. броју овога листа, сам ое предао влаоти, те је тако нреотала потреба даљега тражења његовог. .«»...

П 0 Т Е Р Е Алфред Шуберт, банкарски чиновник, побегао је крајем прошле годипе из Берлина, пошто је извршио преваре и ФалсиФикате у вредности од преко 30.000 марака. Собом је понео и три кредитна писма дирекције Дио-

контног Друштва у Берлину и но свој ће их прилици злоупотребити. Алфред је стар 2 8 година, висок 1-7 9 м. витка стаоа, плаве, раздељене косе, бледог, мршавог лица, са малим науспицама, без браде. Ш^берт је елегантна појава, говори, оем немачког, прилично француоки и енглески; свира

добро виолину и игра добро биљара; лако је могуће да ће ступити у какву музичку капелу, кад нотроши новце. Са Шубертом је једновремено нестало и његове љубазнице Шарлоте Шеленберг, која је отара 18 година, крупна, затворено плаве коое, граораотих очију. Хиљаду марака награде наменила је берлинска полиција ономе ко Шуберта ухвати.

Милутин Јелени!), кочијаш, родом из Обреновца, 19. ов. м-ца покупио је и однео из стана Лазара Живаиовића, из Београда у улици Југ Богдана, један нов црни женски огртач, 2 перјана јаотука и разно кућевно посуђе тањире, виљушке, ножеве ит.д. Он је стар 2 5 година, сув, висок, црномањаот н обријан. Од одела има на оеби дугачак црн зимски капут, а испод оиога сако у боји и зимске карирапе пангалоне ; на глави мекан грао шешир, а на ногама ципеле на Федер. Позивају ое све полицијске и општиноке власти да га живо потраже па нађеног спроведу са стварима кварту теразијоком, с позивом на акт Бр. 3100. , Живко Васић, скитачки Циганин, који одговара код начелника среза копаоничког за нехотично убиство, побегао је незнано куд. Лични опис непознат је. Наређује се живо тражење. Пађеног ваља опровести поменутој влаоти, с позивом на акт Бр. 9711.

НАЂЕН ЛЕШ У једној друмској колеби кр.ај Гроцке нађен је 2 4. пр. м-ца леш непознатога младића, који је могао бити отар 16 —17 година, црномањаотог ћосавог лица, шнљате браде. 0, ј одела има на себи: нанталоне 01 дебеле, црне материје га ситним белим пругама, поцепану кошуљу, сив, стари иберциер са јаком од с^мота, на глави шубару, а на ногама са свим поцепане ципеле иа шнирање. Секцијом је утврђено, да је леш лежао 20 — 3 0 дана под снегом, и да је смрт наступила од. смрзнутости. Сва је прилика, да је то био какав раденик, који је свратио у колебу, да преноћи, па ое смрзао, попгго је онег затрпао и колебу. Кц. би знао што ближе о овоме лешу, моли се ла извести најближу полицијоку влаот или начедника среза грочанског с позивом на деЛешу Бр. 2348.

Штампа Краљ. Срп. Државне Штампариј

е

уредник Добривој В. Бакић