Policijski glasnik

ВРОЈ 34.

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

СТРАНА 269

а државну влаот опет да према дотичном одборнику поступи по чл. 149. истог закоиа. V Суд општине гарске, актом својим Бр. 809. пита: »Садашњи деловођа овога суда, био је у овој години болестан скоро три месеца, али решењем овога суда мије из службе отпуштен за то врсме, нити је, пак, ма каквим ппсменом постављен заступник нстом, него су два писара из друге општино узгред вршили послове у овој оиштини. Они сада траже да им ова општина плати за то време што су у овој општини радили и ако нису решењем били постављени да врше дужност лисара, нити пак да деловођу заступају. С тога суд учтиво моли уреднпштво за обавештење о томе: да ли да се овој двојици исплати за три месеаа плата, и да ли они имају право да ту плату траже када нису решсњем за писаре постављени: нао и да ли се чл. 120. зак. о општинама може у овом случају применити, у коме изрнчно стоји у случају болести када не траје дуже од три месеца, плата се не губн, или он само важи за кметове општ. суда а не и за остале службенпке. Ово је суду од велике потребе те би се требало у првом броју објаснити". — На ово питање одговарамо: Кад општински суд није отпустио садашњег деловођу из службе, нити је он боловао више од три месеца, онда он има право на плату за све то време ио чл. 120. закона о општинама. Што се тиче оних писара, који су повремено вршили дужност за време болести деловође, то треба да регулишу суд и одбор према величини рада, што су га они имали, јер свакако они нису самовољно улазнли у судницу него је њих неко звао да раде, и онда им треба дати и награду. Али, како је вероватно, да буџетом није предвиђен кредит и за овакав случај, то треба донети нарочиту одлуку о величини награде која нм се признаје, па тражити накнадни кредит у смислу чл. 10. зак. о окружним, среским и општинским буџетима, како се не би одговарало за неправплне издатке. Ако нема извора за ове издатке, онда се они могу унети у буџет за наступајућу годину, а дотле нека причекају, кад напред нису регулисали питање о својо1 награди. VI Суду општине суводолске на акт Бр. 848, одговара се, да је питање које он истиче, расправљено у бр. 36. „Полицијског Гласника« за 1905 годину, на страни 350 под I. Нека нађе тај број и прочита, па ће видети: да ли је радња дежурног судије првостепеног смедеревског суда правилна или не. Од сада нека деловођа и часници пажљивије прате оно што се *у листу износи, па неће постављати питања, која су један пут већ расправљена.

VII Суду општине бадљевичке, на акт Бр. 1031. одговара се, даје питање о начину наплатс хране, дате на зајам оокуднима у храни у 1905 години, расправљено у бр. 32. овога, лкста за 1908 годину, под 1 страна 254, поводом питања општине таковске. Суме, које се приме од појединаца у отплату позајмљене хране, треба уносити у дневник као и остале буџетске приходе, иарочито кад је и самим буџетом предвиђен овај приход. На примљене суме платцима треба издавати признанице, које ће потписивати лнце, које рукује општинском касом, пошто се снабду и општинским печатом. VIII Суду општине трновачке на акт Бр. 1160, даје се овај одговор: Како се казне кривпце по § 364. т. 1. и 2., и на кога се ова законска одредба одпоси, расправљено је у бр. 34. овога листа за 1907 год. на страни 278, иоводом питања оиштине драинскс. Нека суд нађе тај број и прочита, па ће наћи одговор и на своје питање. У будуће нека нагна деловођуда боље пратп оно што се у листу расправља, па неће имати потребе да чини излишна питања. Што се тиче питања о наплати таксе за случајеве из тач. 87. а закона о таксама, ова ће се, кад је једно дело, наплаћивати солидарно од свију само у 2 динара, према напомени под 2. код т. 227. номенутог закона, а кад је више дела, онда за свако дело засебно.

СЛУЖБЕНЕ ОБЈАВЕ

ТР1ЖЕ С Е Витомир, С1ш Светозара Ђурђевића, 7. гек. м-ца отумарао је од овоје куће незнано куд. Витомир је стар 12 год. малог раста и у опште риђ ; на себи има кошуљу и кожни појао; иначо је гологлав и бос. — Депеша начедника среза рудаичког Бр. 1 4098. Ранко Милорадовић, бив. жандарм. наредник, а у посделље време бакадин овд. отишао је 10. јупа тек. год. из Веограда казав Фамилији да иде у Д. Милаповац послом и да ће се вратити кроз три дана, па ое од тога времена није више јавио Фамилији, нити се зна шта је са њиме било. Ранко је отар 42 године, пун, средњег раста, смеђ, у оделу грађанеком. — Акт Управе града Београда Бр. 29837. Нека ове полицијске и општипске власти живо потраже нестала лица и пронађене упуте именованим властима, које су тражеље објавиле.

СКРЕЂ.Е СЕ ШЗКЊА Ноћу између 10. н 11, овог меоеца, из суднице општине десимировачке, украдена су два

месингана општинска печата за Фарбу. Један је већи оа патписом : акраљевско српоки суд општине десимирокачке" а у средипи грбСрбије, а други је мањи са иагписом: (( благајна општине десимировачке", а у средини грб. Обраћа се пажња спима полицијским и опшгинским властима на појаву и употребу ових печата, и позивају да у случају пропаласка крадљивца поступе по закоиу. — Депеша начел, ср. крагујевачког Бр. 1 1000.

КРАЂЕ СТОКЕ

Драгомиру Кучевићу, из Шешине, украден је један во и једна крава. Во је матор 8 год. жуте длаке, са жигом ' к Р апа Ј° ма " тора 5 год. сиве длаке, великих видаотих рогоиа, са жигом а' 4 /,". — Депеша начелпика среза студеничког Бр. 11 1 36, Поћу између 1 4. и 15. тек. м-ца, непознати кра(л>пвци украли оу Авраму Стојановићу, из Кушиљева ср. моранског окр. пожаревачког, једпу кобилу, матору 12 год. доратаоте длако. Депеша начелника среза ресавског, Бр. 1 3682. Живадину Стојадиновићу, тежаку из Мађара, између 14. и 15. тек. м-ца украдена је једна кобида, магора 6 год. доратасте длаке. — Депешаначелнииа срезаражањокогБр. 8062. — Андрији Ђорђевићу, из Иатрашице (Папратно) ср. заглавског, ноћу између 17 —18 ов. м-ца, кад ое враћао са пиротског вашара, украдена су два коња ддаке ђогатастсзедене, матора по 6 година, оа жигом а Т", на путу Темска — Церова. — Депеша начел. среза нишавског Бр. 43026. — Ноћу између 18. и 19. ов. м-ца, украдена је Милаву Анђедковићу из Лапова, кобила са женским ждребетом од 4. месеца. Кобила је матора 5 година, длаке доратасте, на чеду цветаста. Сем овога нестало је у истом меегу и једног коља длако доратасте, матор 10 година жиг а К", једна отражња нога беда. — Депеша начед. среза лепеничког Бр. 16929. — Илији Мишићу, из Г. Крњине. украдепе су 19. ов. м-ца са паше две кобиле. Једна је длаке зелене, матора 6 година са жигом (1 В". Друга је матора 2'/ 2 годнпе. црно-зедепа и ждребна. — Депеша начелника среза лужничког Бр. 793 9. — Јовану Думитрашкопуловићу, из Сига> 16. ов. м-ца украдепа су са паше два волаЈедан је магор 5 година, плав, великих повијених рогова, белорепаот. Други је шарен, матор 6 годипа белих уоправљених већих рогова. Оба оу ровашена у лево уво — раоцепљено. •Депеша начел. ореза хомољског Бр. 1 0553. Обраћа ое пажн.а свима полицијским и општинским власгима на ове крађе и крадљивце.

ИЗ ПОЛИЦИЈСКОГ АЛБУМА

28. прошлог меоеца, прешла су из Бугароке у Србију два лица без икаквих путних исправа, а врло сумњива изгледа, и кад су у реону ореза зајечароког ухваћена и на одговор узета у почетку ниоу хтеда дати тачне податке. Али приморана разним околноотима и прикупљеним