Policijski glasnik

ОТРАНА 366

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

БРОЈ 46.

да донесе нарочиту одлуку — да се такса неће наплаћивати. II Суд општине островичке, актомсвојим Бр. 1345, пита: Суду ово ошптннском потребна су следећа обавештења: 1. У реону ове опшгине, суд општине града Ниша подигао је хидро-електричну установу, ради осветлен.а. своје вароши и других нредузећа. У току радова за горн.и циљ, заузета су неџокретна имања од 10 лица из ове општиие, ради постројења каиала до централе. Пре заузпмања земљишта. нишка општипа извршила је приватну погодбу са оопственицима земље у присуству полициска власти. под видом закона о експропријацпјн и имања одмах заузела, канал постројпла и новац са актима о поготби предала Нишком Првостепеном Суду. Кад су лица, чпје је имање заузето, затражила новац од првостеиеног суда, одговорено им је: да се на нмању убашгине н кад извршо пр'нос на нишку општину, добиће депоновани новац. Ова, пак, општпна не може им издати увероња о отуђењу по § 471. грађ. суд. поступка —- јер немају довољно земље. Према овоме, шта могу радити ова лица, чије је имање у нрисуству полициске власти заузето а новац им се не издаје ? 2. Исто тако заузето је нутем екс.пропријацијо и воденично земљиште од воденице, која постоји на обали реке Нишаве до централо. која је својипа већином споменутих лица, дакле и овде постоји питање из споменутог § 471. о отуђењу — јер је новац положен код првостепеног суда, а не издаје им се пошто немају довол.но земље?! 3. Поред осталог означена лица дугују држпви и порезу, којима се пописује друга земља и продаје а новац од експроприсаног земљишта не узимље се ни за порезу. који се као депонован налази код суда више од две годпне.« — На ово пиТање одговарамо: Ништа не стоје на путу паређења §471. грађанског судског пЈступка, да лица, чије је земљигпте заузето, изврше пренос на општпну нишку, јер по ставу другом § 1. закона о експропри&цији, на ова заузећа не односе се ограничења пз § 471. поменутог закопа. Према томе, општински суд може издати уверења. у којима ће констатовати истину — да лица,чије је земљиште одузето, немају наглавицу, али ће у истима назпачнти, да је случај ексироприације, па ће суд и преко тога потврдити тапију, било да се прво убаштињавају досадашњи сопственицм, пада по тим убаш I ињен.има врше пренос на општину нишку, било да се општина иишка непосредно убаштињава на овз имање. Пека, дакле, тај суд договорно са сопственицима експроприсаног земљишта и општином нпшком утврди: да лп ће се општина нишка непосредно убаштиња-

вати, што би у осталом и најкраће и најјевтиније било — или ће то прво чинити досадашњи сопственици, па нека се приступи послу, како би сопственици једном дошли до новца и цела ствар завргттила. Оним досадашњим сопственицима, који дугују порез, не треба узимати у попис друго непокретно имање, него известити одељење да њихов новац лежи код Нишког Првостепеног Суда, иа ће оно, у смислу чл. 107. закопа о непосредном порезу. само тражити тај ионац од суда. Како и општини нптнкој мора бити у интересу, да што пре дође до таппја на експроприсано земљиште, а и првостепени суд пма рачуна да један депозит расправп, то се уз мало настојавање сопственика и тога суда, може привести крају цела ова ствар за најкраће време. III. Суд општпне влајковачке, актом својим Бр. 1784, пита: »Суд ово општински направио је распоред пореза за ову годпну. према одобреном буцету. па га је поднео на одобрењо пореском одељен.у, а том приликом поднео му на потврду и дневник, у који ће се уводити овај прирез, Пореско оделење извршило је преглед распореда разрезаног ошитинског приреза и исти потврдило, а диевник, по коме се пма вршити наплата општ. приреза, вратпло јо општ. суду непотврђен, са изговором: да опо није надлежно за потврђење истог већ полициска власт, која тврди остале касене дневнике. Кад је суд иети дневник послао полиц. власги па нотврду, и она га нпје хтела потврдити са изговором, да и она није надлежна већ пореско одељење. Моли се уредништо за објашњење у првом наредном броју Полициоког Гласника: ко је надлежан за потврду дневника општ. приреза, јер псти непотврђен не представља вредност јавне исправе, те пред месном односно главном контролом нема вредности ? <( — На ово питање одговарамо: Пореско Одел,ење прегледа распоред општинског прпреза и одобрава га, али оно није надлежно да тврди диевник у који се овај прирез уноси. Та иадлежност припада полицијској власти, која врнш потврду и осталих јавних општинских књига— чл. 12. и 17. правила о рачуноводству и књиговодству код оиштииских судова — као шго врши и потврду свију нсправа у опште. Ако она не би хтела ово учиттити ма из којпх разлога, онда би суд био нагнан да се обрати вишој властн, која је у положају да јенагнадаову дужност изврши. За ову потврду пе наптаћује се никаква такса, јер општински судовп не воде ове дневнике по своме властитом иахођељу и потреби него то потиче из примено закона о окрулшим, среским и општинским буџатима, те се јавља као ресултат њихово чпсто службене радње.

СЛУЖБЕНЕ ОБЈАВЕ

П 0 Т Е Р Е Танаско Раденковић, из Адрана у срезу жичком, окривљен за крађу стоке, побегао је 7. овог месеца из притвора начелника среза гружаноког. Он је раота средњег, пдавих, малих бркова, косе плаве, жмиркавих очију, гласа женоког: у одеду је сељачком. — Депеша иачелтптка ореза гружанског Бр. 29595. Љубомир Живановић, из Венчана у орезу ко.тубарском, који је због крађе ооуђен на 5 година робнје, нобегао је 9. овог месеца из иритвора првоотеиеног крагујевачког суда. Он је стар 40 година, средњег раста просед. У оделу је сељачком. — Депеша начелотва округа крагујевачког Бр. 22 4 1 7. Препоручује се свима по.шцијским и општинским нластима, да за свима побеглим личноотима учине најживљу потеру, и у случају проналаска стражарно их упуте властима које су погернице издале, о нозивом не означене бројеве акта или депеша.

Т Р А Ж И С Е Видосаву, кћер Илије Петровића, сголара из Паланке, која је 31. прошлог месеца отумарала од своје куће незнано куд, тражи полицијска власт ради предаје родитељима. Видооава је сгара 15 година, стаоа оредњег, у лицу смеђа, очијужутих. — Депетпа начелника среза јасеничког округа омедеревоког Вр. 24488. Нека ове подицијске и општинске власти живо нотраже неотало лице и пронађено упуте именованој власти, која је тражеље захтевала.

КРАЂЕ СТОКЕ Поћу између 6. и 7. овог месеца, непознати крадљивци украли оу Михајлу Јевтићу, из Цикота, 14 брава оваца. Све су овце засечене по левом уву. — Депеша начелника с"реза левачког Бр. 15124. Два непозиата крадл.ивца украла оу Животи Милошевићу, гежаку, из Берања, два коња. Један је коњ длаке врапе, матор 4 годипе, а други длаке доратасте, матор 3'/ 2 године. — Депеша начелника ореза пожаревачког Бр. 2 1 486. 7. овог месеца укра^ена је Живку Стоилжо вићу, касапину из Крушевца, кобила мрко-дорагаста, матора 11 година, жиг „К". — Депеша начелства округа крушевачког Бр. 1 3680. Обраћа ое пажња свима по.шцијоким и општиноким властима на ове крађе и крадљивце. ♦•••♦-» СКРЕЂ.Е СЕ ПАЖЊА На панађуру држаном 6., 7. и 8. прошлог меоеца у Параћипу, украдено је 15 комада тгепопуњених оточних пасоша под серијом сос VI, и бројевима: 18774, 18775, 18776, 1 8777, 18782, 18783, 18784, 18785, 18786, 18787, 1 8789, 1 8788, 1 8795, 1 8796, 1 8797. — Скреће се иажња овима полицнјоким и општинским вдастима иа појаву оиих паооша и њихових крадљиваца. — Акт начедника среза параћинског Бр. 27 38 5.

Штампа Краљ. Срп. Државне Штампарије

уредник Добривој В. Бакић