Policijski glasnik

СТРАНА 104.

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

♦ ВРОЈ 13.

и ако он при изрицању казне није био истекао — а по тач. 4. чл. 157. закона о општинама тај се прирез издаје на крају сваког месеца — не може се узети, да су жадитељи били нехатни у вршењу своје дужности, па с тога се на њих казна из поменутог законског прописа није могла ни применити. Стога је, на основу чл. 170 закона о општинама, решио, да се пресуда надзорЕте власти поништи. Одлука од 12. марта 1911. године .№2588. Јос. К. Ст.

СЛУЖБЕНЕ ОБЈАВЕ П 0 Т Е Р Е

жарно их упуто властима које су потернице издале, с позивом на означене бројеве акта и.ш депеше.

СКРЕЋ.Е СЕ ПАЖЊА Суду оиштине ресничке у срезу врачарском, украдоно је девет комада сточних иасоша серија СССХХХ бр. 14592 — 14600, снабдевених општииоким печатима. Ако се код коГа нађу пасоши са овим бројевима и серијом, треба га задржати и извеетити начелство окр. београдског, с позивом на љегов акт Бр. 2 289.

КРАЂЕ СТОКЕ

на утрошак са писменом обавезом, да је сваки свој део дужан вратити у здравој и чистој хранп са прописним процентом још у истој години, а у време кад се храна прима у општински кош. Надзорна власт, на основу чл. 152 закона о општинама, решењем од 29. јануара 1911 год. № 35. обуставила је од извршења ову одборску одлуку, с тога што је Министар Народне Привреде одобрио и наредпо, да се кошевска храна прода на јавној лицитацији. По изјављсној жалби, III. Одсек Државног Савета нашао је, да решење надзорне власти не може остати у снази с тога, што је, према пропису чл. 28. закона о општинским кошевима, одлуку општинског одбора од 16. јануара 1911 године № 179. требало доставитп Министру Народне Привреда на одобрење, као што је одбор у својој одлуци и одлучпо, а не задржавати је од извршења на основу чл. 152. закона о опгнтинама. С тога је, на основу чл. 170. закона о општпнама, решио да се решење надзорне властн поништи. Одлука од 3. марта 1911 године № 1959. Један спучај неумеснз примене казне према председннку н благајнику за не предају школској благајни приреза за издржавање шше — тач, 4, чл. 157. закона о општинама. Велимир В., председник општине с . . и Радисав Т, благајник исте општине, узети су на одговор, што школи нису предали сав школски прирез, колико јој, према проценту од прпкупљеног нрихода, припада. Председник на свом саслушању изјавио је, да је дужност нредседника примио 19. новембра 1910. године и до 1.јануара 1911. године дао је школи 355*80 д н. школског приреза. Његов претходиик није водио рачуна о школи, нити јој је давао процентуални део приреза, али за то, вели, не треба он да одговара. Влагајннк на свом псппту изјавио је, да је на том звању тек од конца новембра 1910. год. н за ово време предао је школн све што јој на име ириреза припада. Надзорна власт није им уважила ову одбрану, и налазећн, да су председпик и благајннк тпме, што школн нису предалн сав прирез који јој према прикупљеним општипским приходима припада, створили себи кривицу из тач. 4.чл. 157. закона о општинама, на нх је пресудом од 24. Фебруара 1911. године № 4589. казнила са по 50 дпнара у корист државне касе. Трећи Одсек Државног Савета нашао је, да пресуда надзорие власти не одговара.закону из ових разлога: С обзиромнато, што су кажњени часницн, који су прпмајући дужност тек 19. новембра 1910. године, затекли скоро сав неисплаћени школски прирез за 1910. годину, као и с обзпром на то, гато се у њихову кривицу урачунава и неисплата приреза за месец Фебруар 1911 годпне,

Живојин-Живко-Маринковић, нз Београда, осуђеник пожаревачког казненог завода, чију олику износимо, побегао је из завода.

Он је висок 1-68 см., стар 40 година, смеђ, бркова плавих, великих, очију жутих; од особених знакова има сленоочиу ћелавост и брадавицу у ведичини оочива на средини унутрашње ивнце леве ноздрве. Депеша позкаревачког казн. завода Бр. 102 5. Мита Павла Радоеављевића, Диганин, из Трепче у срезу љубићоком, оада војник X нешадијског пука, 2 8. овог месеца, убио је Лазара Николића, из Мрсића, па пошто га је опљачкао, побегао је. Мита је средњег раста, роав у лицу, црних бркова, стар 21 — 22 године. На оеби има потпуио војничко одело. Депеша начелника среза жичког Бр. 6078. Ноћу између 2 2. и 23. ов. мца, обијен је дућан Стапковића и Антића у Бабушници, и покраден разноврсан еспеп и таксене марке. Крадљивци су ненознати. Треба тражити кривце и покрађу. Депеша начелника ср. лужничког Бр. 2387. Ирепоручује се полицијоким и општиноким властима, да за овнм побог.шм лицима учине најживљу потеру, и у случају пропаласка стра-

Вељку Цекићу, из Ораховице у орезу јабланичком, украдено је једно мушко ждребе, а Мати Камберовићу, из Леоковца, једна кобила.

Крађа је извршена у Крушевцу, где оу овн били. Ждребо је старо 10 мооеци, на челу лисасто длаке мрко-доратасте. Кобила је стара 6 година, длаке доратасте са жигом в О # , сипљива. Депеша начелства крушевачког Бр. 3 232. Обраћа се пажња овима полицијским и оп штинским властима на ове крађе и крадљивце.

САОПШТЕЊА УРЕДНИШТВА Суду општине ресничке у орезу соко-бањском, округу нишком, потребан је деловођа. Позивају се кандидати, који имају услове из чл. 114. закона о општинама, да поднеоу молбе са овојим докумептима суду општино ресничке. Илата по буцету деловођи не можо бити мања од 720 динара ; деловођа у иото време је и општински поштар, који има права на хонорар, који је законом предвиђен.

Штампа Краљ. Срп. Државне Штампарије

Уредник Душан Ђ. Алимпић.