Policijski glasnik

СТРАНА 352.

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

БРОЈ 44.

сама, а сав даљи рад власти но томе, последица је законске дужности која је чл. 93. наметнута самој власти. Овако гледа уредништво на ову ствар. Међутим, како његово мишљење није обавезно за власти, и како Пореска Управа тражи другчије поступање, то су власти дужне да следују њеном наређењу све дотле, докле се ово питање не расправи од стране надлежних власти поводом каквог истакнутог случаја; и 2. У ред административних спорова свакако улазе и спорови, који потичу из примене закона о непосредном порезу. Нрема томе, кад се уверења о сиромаштини примају и у свима административним споровима, несумњиво их треба примити и у споровима, који потичу из примене закона о порезу. Али кад је Пореска Управа стала на друго гледиште, онда важи оно што Смо рекли код првог питања. III Суд општине орашачке, актом својим Бр. 1781, пита: Код овога суда постоји један спор ради пресуђења. Председник ово општинског суда по § 57 грађ. суд. поступка, решењем својим од 19 септембра т. г. Бр. 1527, решио је, да се деловођа овог суда изузме од овог суђења и цео предмет спровео књажевачком првостепеном оуду, да за преоуђење одреди коју другу ближњу општину, пошто ова онштина нема другог писара, који би деловођу могао заступати у суђењу. Књажевачки првостепени суд, под 24 септембра т. г. Бр. 18121, вратио је цео предмет нерасмотрен, јер, вели, да по §17 а грађ. суд. пост. није надлежан да расхматра решења о изузетку писара, а да по чл. 113 зак. о општинама општински суд мора имати, поред деловође, и потребан број писара, који могу замењивати деловођу ако председник налази да је деловођа по § 57 гр. поступ. изузет. Суд овај решењем својим од 4 октомбра тек. год. Бр. 1573, дао је против разлоге на решење првостепеног суда у коме је нагласио: да опшгински суд, по члану 113 зак. о општинама, није обавезни да поред деловође има и потребан број писара, и да је према потреби послова -деловођа довољан за ову општину да свршива све послове. Првостепени оуд вратио је понова овај предмет 6 октобра т. г. Бр. 18993, и остао је и даље при својој одлуцн од 24 септембра т. год. Бр. 18121. Стога се моли уредништво за објашњење: шта да ради суд у овом случају, и да ли је општински суд обавезан по чл. 113 зак. о општинама да поред деловође има и писара, кад то опшгински послови не захтевају? На ово питање одговарамо : По члану 88 закона о општинама општински суд чине: лредседник или његов заменик, два кмета и деловођа. Према овоме, суд не може судити без деловође, јер би тада био непотнун

састав суда па и све одлуке његове но томе незаконите. Кад општина та нема другог деловођу нити писара онда је за спор, у коме је деловођа изузет, онемогућен састав суда. Нрема томе овде би стајао случај из § 17 б. грађ. суд. поступка, на име не би било суда за суђење, те би се морао одредити други суд. Нека суд у овоме смислу донесе ново решење, и нека га пошље првост. суду, па ће он, уверен да је суђење онемогућено, одредити други суд. Ако првост. суд не би ни по овоме хтео одредити други суд, онда треба узети неко лице, које има услове за писара, само за дан суђења тога спора, у коме је деловођа изузет. Ако се и то не може наКи, онда је суђење тога спора немогућно, и за тај случај ни уредништво не може наћи другог излаза.

СЛУЖБЕНЕ ОБЈАВЕ П О Т Е Р Е Јован Гргић, из Нереонице. ореза звишког, који је био под иотрагом и у притвору због разбојништва, ноћу између 14. и 15. тек. мео. провалио је зид на апоани и побегао. Стар је 25 год., висок 160 ом., црномањаот, бркова мадих; на левој руци нема домалог прота. а мали и оредњи савијени оу и готово срасди; од одела има: црне чакшире и сур копоран од сукиа, стари кожух и јагњећу шубару. Деиешакомесара полиције у М. Неку Бр. 1422. Димитрије Ђорђевић, из Винче, који је био под истрагом и у притвору због убиотва, провалио је ноћу између 14. и 15. тек. мео. општиноки затвор и побегао. Стар је 14. год., омален, смеђ, очију плавих. Депеша начелника среза врачарског Бр. 20756. Препоручује се полицијским и општиноким властима, да за овим побеглим лицима учине најживљу потеру, и у случају проналаска отражарно их упуте властима које оу потернице издаде, с позивом па означене бројеве акга или депеше.

ОГЛАШШНИ ЗА ХАЈДУКЕ Атем Елезовић. из Дуката, Тајир Висдимовић, из Сијерине и Муса Дуњић, из Тулара, среза јабланичког, сва тројица Арнаути ио народности, нису се, као одметници, у оотављеном року предади влаоти, те их је с тога начелство округа врањског решењем својим од 11. тек. меоеца Бр. 16909 огласило за хајдуке и уценило са по 500 динара, која ће ое оума издати онима који их побију, похватају или влаоти прокажу. Атем је стар 3 5 год., раста оредњег, у дицу плав и сув, коое смеђе, бркова малих и жутих, браду брија. Тајир је отар 20 год , раота средњег, црномањаог, косе и бркова црних, без браде.

Муса је стар 2 4 год., омален, лица округла, црномањаст, усана дебелих, зуба ретких, у говору замуцкује. Сва тра зликовца имају од одела гуњ и чакшире од црног сукна, арнаутоког кроја, а наоружани су брзометним пушкама и револверима. К 0 Ј Е 0 В 0? У притвору код начелника среза параћиноког налази се ово лице, чију слику изнооимо, које се издаје за Јована Ђедића, зидара и

оџачара, родом из Дорушице, округа Бохоња, у Галицији, Јован је у путу кроз Параћин за Ражањ извршио неколико крађа у Параћину. Како се сумња да је ово лице казало право име и презиме и да је још где извршило какво казнимо дело, моле се ове полицијоке власти, да ако што о овоме лицу знаду, путем телеграФа извеоте вачелника среза параћинског, с позивом на Бр. 3012 5.

К Р А Ђ Ш СТОКЕ Таси Петровићу, из Седлара украдене оу, ноћу 9. и 10. тек. иеоеца, две краве; једна жућкаота и добро урањена, а друга бело-плава, музара и мршава. Депеша начелника ор. реоавоког Бр. 2 406 3.

Драгољубу Стевановићу, из Кусатка, украдене су, ноћу између 11. и 12. тек. месеца, две краве, обе маторе по 8 год.; једна длаке шарене а друга булаоте. Депеша начелника среза јасеничког, округа омедеревског Бр. 25023,

Михаилу Поповићу, из В. Плане, ноћу измођу 9. и 10. тек. месеца, украдена је кобида длаке алатасте, висока 167 см. на челу пветаста, у вредпооти 1000 динара. Депеша начелника среза орашког Бр. 195 42. Обраћа се пажња свима полицијским и општинским властима па ове иокрађе.

Штампа Краљ. (Јрп. Државне Штампарије

Уредник Душан Ђ. Алимпић.