Policijski glasnik

СТРАНА 376.

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

БРОЈ 47.

Општннски би суд погрешио кад би издао уверење, којим би се истинито стање порицало; 2. По ставу седмом тачке 6 чл. 5. закона о таксама, уверења о сиромаштву морају бити примљена и по кривичним делима. Према томе, ако лице. које је осуђено, у опште не подлежи плаћању таксе, јер се сматра за сиромашно, онда се наплата неће вршити, него се мора примити уверење; и 3. Кад год се утврди: да лица, против којих је поведена истрага за иступна дела по службеној дужности, нису дала повода својим поступцима, да се против њих покреКе истрага. онда се неКе осуђивати на плаћање таксе, него Ке се констатовати да се такса у опште не може наплатити, пошто се она не може ставити ни на терет органа власти, пошто су они сматрали да по дужности морају учинити извесну доставу власти. Ако су пак, достављени ма којим својим поступком дали оправдана повода, да се против њих покрене извиђај, онда ће се осуђивати и на плаћање таксе. Ш. Сад општине жупањевачке, актом својим Бр. 2923. пита. Извесно лице, из ЖупЈњевца, пресудом јагодин. првостеп. суда од 30. децембра 1898. год. № 34564, кажњено је са 6 месецп затвора за дело утаје § 113. ув. § 132. крив. закона, али по уверењу јагодинског првостепеног суда, од26. маја 1907. године № 12657. није том пресудом осуђено на губитак грађанске части. Може ли сада ово лице бити деловођа овога суда и да лп му што смета горња осуда или не ? Моли се уредништво да ово питање у своме наредном броју објасни." — На ово питање одговарамо: Закон о општннама подвојио је општинске службенике и часнике у овоме погледу у два реда. Тако у први ред уврстио је председнике, кметове и ове друге јавне службенике, и зањихје поставио правг-тло ј чл. 53. в. да не могу бити бирани ни постављени докле не прође пет година од дана, када су повратили грађанск-у част. У други ред је уврстио општинске деловође, и у чл. 114. т. 3. поставио правило, да деловођа може бити онај, који није никада осуђиван за злочинства, преступе или иступе учињене нз користољубља. Према овоме, кад је поменуто лице осуђивано за дело из § 113. кр. зак. оно не може бити деловођа без обзира на то, што у пресуди није речено да губи грађанску част.

СЛУЖБЕНЕ 0БЈА.ВЕ ИЗ ПОЛИЦИЈСКОГ АЛБУМА

за поправку оних, који су учинили какву кривицу, ниоу у овом погледу ресултати тако повољни, јер већина осуђеника, кад изађе из затвора, продужује свој отари занат. У нас се, не могу очекивати никакви усиеси у поправљању, јер оу натпи казнени заводи, док оу овакви какви оу, у немогућности да отклоне утицај повратника (рецидивиста) на оне, који први пут у затвор долазе. Отуда видимо, да отпуштени осуђеници махом продужују рђав живот и улазе у нове кривице и неваљалства. Ово нам уверење потврђује и Петар Кујовић, који је ухваћен у Куршумлији, у сумњивој скитњи са Владимиром Бошковићем, из Пакопшице, општине крушевачке.

а.ш је у беготву. Стар је 40 — 45 год., средњег отаоа, нлав, очију зелених, косе, бркова и обрва омеђих, Акт начелника ореза пчињоког Бр. 14 32 5. Препоручује се полицијоким и општиноким влаотима, да за овим побеглим лицима учине најживљу потеру, и у случају проналаока стражарно их упуте властима које су потернице издале, с позивом на означене бројеве акта или депегае.

Т Р А Ж Ш С Е Милоје Отошић, из Корбевца, који је био у сдужби код Младена Јевтића, из Ћуковца,

Ни у страном свету, где су казнени заводи тако уређени, да пружају све повољне услове

Петар је био осуђен на 2 године за крађу и кад је пуштен, он с-е није вратио дому и честитом животу. Како количина новца, нађена код Петра, пружа вероватност, да је она набављена недозвољеним путем, то износимо његову слику с позивом, да сваки онај, који буде знао за какву његову кривицу, или" друга му Владимира, извеоти о томе начедника ореза косаничког, с позивом на његов акт Бр. 14206. Петар је стар до 24 године, косе затворено омеђе, виоок 1*8 6 метара, очију жутих. Владимир је такође стар до 2 4 године, средљег стаоа, црномаљаст, очију црних, бркова малих, црних. П 0 Т Е Р Е Тома Радосављевић, Стојан - Ранђел Гавриловић и кћп му Стоја, скитачки Цигани, решењем пиротског првостепеног суда Бр. 3714, стављени су под поротни суд и у притвор због крађе и разбојништва, али су у бегству. Тома има 40 год., омален је, црномањаст, .111 ца округла, очију великих, Ранђел је стар 58 — 60 год., средњег раста; над левим оком има зараслу рупу од 1 см. дубљине. Стоја је стара 3 4 год., омалена, пуна. Акт пиротског првостепеног суда Бр. 162 8 5. Настас Павловић, из Влаоа, одговара код начелника среза пчиљског за покушај убиства,

побегао је од овога још ! 5. маја тек. год., и до данас ое о њему није нигата сазнало. Стар је 13 год., средњег раста, дежмекаст, црномањаот. Акт начелника среза пчињоког Бр. 1826 4.

КРАТБЕ СТОКЕ Милутину Пецићу, из Реоника, 4. овог месеца. украдено је, из шуме манаотира Раковице, 9 брава овиља и то: три крмаче, једна назимица (ове супрасне), један вепар и једна назимица угојена, и тешки по 70 кила, два назимчета угатројена и један нераот. Депеша начелника среза врачарског Бр. 22235. Обраћа се пажња овима полицијским и општипским влаотима на ове крађе.

У X В А Ћ Е Н Душан Врзаковић, одбегли осуђеник пожаревачког казненог завода, чију омо потерннцу изнели у 30 броју овог листа од ове год., ухваћен је 30. прошлог месеца у Вел. Плани и спроведен на даље издржавање осуде. Акт управе пожаревачког казненог завода Бр. 38 57.

ИЈтампа Краљ. Срп. Државне Штампарије

Уредник Душаи Ђ. Алимпић.