Policijski glasnik

СТРАНА 64.

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

ВРОЈ 8.

донео јо одлуку, да му ое од општинске утрине да једпо парче земље, да подигне за се и породицу куКу, пошто му је стару кућу однела вода. Противу ове одлуке изјавио је жалбу надзорној власти Ранча С., наводећн да не одговара закону из ових разлога: 1., што се давањем овог плаца спречава њему службепост пролаза; 2., што Ђорђе има свој плац, то није имало потребе да му се даје другн, јер вода му је однела само кућу, али не и плац, а међутим среска скупштина дала му јо 500 дин. на име накнаде за кућу. 3., што збор није на време објављен. Надзорна власт нашла је, да је одлука збора правилна и на закону основана, па је ову решењем од 25. октобра 1911. год. № 9962. одобрила, а жалбу одбацила као ттеумеСну. По изјављеној жалби, III Одсек Државног Савета нашао је, да решење надзорне власти не одговара закону с тога, што се она у расматрање одлуке зборске упустила, ма да жалитељ, као што се из акта одборске радње види, на збору није гласао, а тиме је повређен пропис чл. 170. зак о онштинама. С тога је на основу чл. 170. зак. о општ. решио, да се решење надзорне власти поништи. Одлука од 29. децембра 1911. године № 11869. Један случај задржања од извршења одлуке одборске о давању општинског новца под интерес, Одбор општине с.,.., на основу чл. 86. тач. 21. зак. о општинама, донео је одлуку од 29. новембра 1911. год. да се четворици онд. грађана изда под једногодишњн интерес сума у 500 дшт., с тим, да су дужни, за сигурност наплате, дати лично јемство. Надзорна власт решењем од 2. децембра 1911. год. № 17331. задржала ]е од извршеЊа ову одлуку из ових разлога: 1., што ни једним законом нијс општииама стављено у задатак, да вршо банкарске послове и да интерезирају. По ранијем закону, још пре 20 и више година, даван је општински новац под интерсс, па је сад сав са дуплираним интересом, скоро у свима општинама, на дугу и стоји као једна озбиљна сметња буџетирању општннском. Већина општина или су предложиле, или се старају да предложе, да се такве облагације, као пропале, урасходују ; и . 2., што је ова одлука противна и чл. 86. тач. 3. и 13. закона о општинама. Противу овогарешењаизјавиоје жалбу Државном Савету суд општине с..,. и навео, да решења надзорне власти не одговара аакону с тога. што овде није случај из чл. 152. зак. о општ. јер ном. одлука одбора није противна ни једном закону, уредби или наредби државне власти. већ напротив суд и одбор тачно су се и у свему држали уредбе о давању

општинског новца под интерес од 16. апрпла 1860. год. В№ 1085. (Збор. XIII, стр. 163) и тач. 3. чл. 128. закона о општинама, те да би општина могла имати прихода од овог свег капитала. 'Грећи Одсек Државног Савота по расмотрењу односних акта, нашао је, даје решење надзорне власти правилно и на закону основано. С тога је на оспову чтг. 170. зак. о општинама ренгао да со жалба одбаци као неумесна. Одлука од 3. јануара 1912. године № 11988/911. Јос. К. Ст.

СЛУЖБЕНЕ ОБЈАЈВЕ

П О Т Е Р Е Ђурђе Павић, олуга на имању Јанка Баџака које има у Стојнику, нуцао је на преоедника општине стојничке и Вићептија Јовића, из Стојника, па за тим побегао незнано куд, поневши ообом и две пушке — једну нибодијевог оиотема и једну берданку. Ђурђе је сгар око 5 0 година, средњег раста, омеђ, носа дугачког, прооед, кад говори отеже, погурен и кад иде љуља се, по народности је Арнаутин, а у оделу је сељачком. Депегаа начелника среза јаоеничког, округа крагујевачког, Бр. 3018. Драгутин Арсић, из Равне Бање, који одговара за убиство Арсе Цветковића, онд.; Весели Љутиц, из Тупала, који одговара за убиство граничног каплара Живка Јовића; Драгутин Стевановић, из Оруглице, који одговара за опаону крађу, и Азир Арслановић, из Свираца, који одговара за убиство, притвореници влаоти ореза јабланичког, обили су апсану и нобегли. Њихов лични опис није оаопштен. Депеша начелника среза јабланичког Бр. 3 3 56. Преноручује се полицијским и онштинским властима, да за овим нобеглим лицима учине најживљу потеру, и у олучају проналаска отражарно их упуте влаотима које оу потернице издале, с позивом на означене бројеве акта или депеша. —— • КРАЂЕ СТОКЕ Илији М. Талићу, земљодедцу из Рготине, украли су лопови 2 1. брава оваца, од којих су девет црпих а остале беле. Све су отаре између 5 — 6 година и добро урањене. Депеша начелника ореза зајечароког Бр. 2815.

Хорђу Илићу, тежаку из Суботице, украдена су два вола, — један црн а други жут. Матори су по три године и без икаквих роваша. Деиеша начелника ореза реоавског Бр. 4 1 2 5.

Петру КлеФишу, извознику из Јагодине, украдена оу два вола из штале Косте Маној-

ловића, мех. у В. Поповићу. Један је во длаке црне, буласт, а други беле и рамље једном задњом ногом. Оба оу без других роваша, а матори по 5 година. Депеша начелотва округа моравског Бр. 186 4. Обраћа се пажња свима полицијским и општинским властима на ове покрађе.

КЊИЖЕВНИ ОГДАС Нуних је деоет година, како у „Нолицијоком Гласнику« обрађујем рубрику „ПОУКЕ И ОБАВЕШТЕЊА" За тако дуги низ година истицана су тако разноврсна и миогобројна питања из области судства и администрације, да се слободно може рећи, како је данас мало ствари, које ниоу биле нредмет јавности и остале нерасветљене. Ја лично никад нисам имао претензије да оцењујем вредност ових овојих радова, али из многобројних изјава полицијских чиновника, општинских деловођа и пиоара, као и многих других људи, који ое баве применом закона, могао сам извести закључак, да су они ипак били од големе користи, нарочито полицијским и општиноким властима. Како из силних питања, која се и данас упућују (( Полицијоком Глаонику" видИм, да ое понављају ствари, које су већ објашњене,' ја сам дошао до уверења, да је већина ових радова непозната млађим људима, јер је врло мало оних, који су сачували комплете „П. Глаоника" за све време његовог излажења. Да бих пружио могућност онима, који данас примењују законе, да се послуже овим радовима, ја сам средио сав овај десетогодишн.и рад по материји да га штампам као засебну књигу. Овоме сам додао и све чланке, које сам до сада штампао из области судотва и админиотрације. Књига би изнеда од 20 до 2 5 штампаних табака, и цена би јој била 5 динара. Како бц. ова књига могла изаћи само тако, ако будем окупио најмање 500 претплатника, колико би било довољно да се покрију трошкови штампе, то се обраћам свима онима, који налазе да би им ова књига могла користити, да ми до половине меоеца марта пошљу претплату, како бих књигу одмах дао у рад. На олучај, да до горњег рока не буде пријављен довољан број претплатника, вратићу овакоме новац натраг. Предговор овој књизи написао је наш уважени професор грађанског права на Универоитету, гооподин Живојин Перић. Молим и све своје пријатеље, да се заузму око скупљања претплате. Ко скупи 20 претплатника и погаље претплату, добија књигу на поклон. 9. Фебруара 1912. год. Београд Димитрије С. Калајџић окружни начелник у пензији Његошева улица бр. 7 1.

Штампа Краљ. Срп. Државне Штампарије

Уредник Душан Ђ. Алимпић.