Policijski glasnik

ВРОЈ 26.

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

СТГАНА 205.

једно тиче, управо мислим да ћо нао со тицати : за шта га оптужују? шта кажу? Жена. Шта кажу ? Да човок задршћо кад само помисли на то. Кад ое кажо за јодног човока да јо осуђон на смрт за разбојништво... Волела бих да чујом оног малог кројача, што му јо дућан одонуд пијаца... Муж. Моро, завиди му због радње... }Квна. А портирка из броја 27 кажо да га је виђала овакс вочори са ноком деболом штапином, тако добро прообучоног да га јо јодва познала. ? . Муж. ГТортирка то кажо ? Жен а. И да јо ишао и чокао нокога у Јолисојеким Пољ^рма. Муж. Они то тобо оамо магарчо. Жена Магарчо ! Магарац јо можо бити онај ликорџија који казко да оу ови они, који су долазили Видоку, лопови и да су га видоли са сумњивим људима. Муж. Даљо, сумњивиљуди; затим? Жека. Затим да јо комооар рокао бакалину да јо Видок рђав човок... још горо... казао јо да јо волики злочинац, који јо дооад усповао да избогне заслужону казну. Муж. И ти то ворујош! баш си ирава сољанка! ти ворујош комесару! Чујош ли ово куца чотврт... Мони никако не идо у главу да Видок може бити рђав човок, он ми баш на против изглода добар, исправан... а, на послетку, нока будо какав хоћо, нас со но тичо, глодајмо наш посао... ово прође и по сата... троба радити... на посао!... Разговор проста; отац, мати, син и мала ћорка, цола породица Фосо, одо, а ја остадох закључан да размишљам о подлим оптужбама полицијо, која да би ме лишила помоћи еусода, труди сс да мо продстави као озлоглашоног разбојника. Ова се тактика чосто употребљава, и ако сс оснива на рокла-казала, и ако човска узбуђујо, јер је ноправодна. Она јс пород тога још и нопрактична, јор производи чосто дојство сасвим супЈзотно ономо којо со хтоло. Чосто пута људи, који би иначо имали да ухвате каквог лопова, поплашс со да ступо у борбу са јодним човеком који јс свестан свога злочина и има у изгледу гилотину. Прођошо скоро два сата од како сам затворен; не чујашо со ништа ни у кући, ни на улици; гомилс се боху растуриле; почео сам се био прибирати док јодна смошна неприлика не погорша мој положај. Стадошо да ми крчо црева и да ме завија стомак, и како у соби но видох никакав суд намоњон за нуЖду, био сам у великој нозгоди. Приморан да трчим из ћошета у ћоше нримотим најзад један лонац. Ниоам могао вишо трпоти, подигнем заклопац и... Тек што сам свршио чујом да ноко гура кључ у браву, поклопим брзо лоиац поклопцом и понова сс завучем у мојо склониште. Ноко уђе; госпођа Фосс с ћорком; неколико тренутака доцније дођошо отац и син. Последња сцена. Отац, мати, деца и ја. Огац. Дакле, она јучерања чорба нијо јопт подгрејана?

Мати. Још ниси ни отигао а већ вичош ! Метнућу одмах на ватру ту твоју чорбу. Отац. Зар ти мислиш да ова доца нису гладна ? Мати. Ах. Боже! Но иде то тако брзо, нок чокају као што и ја чекам. Вољо би учинио да мало дунеш у ватру ного што ту гунђаш. Отац (дувајући) Као да со смрзао овај лонац ? ... а, изгледа да цврчи, чујош ли ? Мати. Но, али осоћам... но можо бити друго... има ноки... Отац. Осоћа со јучорањи купус то си може бити ти... Франсоа со смоје... кладим со да је он... Син. Ето, какав је отац њому је крив цео свот. Отац. Али, ти сијодно неваљало дете... 0, Боже, како то смрди!! Мислиш ли да си у штали! (љутито) Да, јеси ли ти у штали! (Обраћајући со жени) види да ниси ти што год . ? .. Мати. Ја. Увек би хтео да сам ја... али, тај смрад но простајо. Отац. Он јо сво јачи и јачи. Ћерчица. Мама то смрди. Мати. Ђаво нок носи овај поклопац изгорох со. Сви у глас. 0 Божо какав смрад! Мати. Ово је куга, ово троба бацити... Фосо, отвори, бога ти, прозор... Отац. Јеси ли видола, то јо још један подвиг твога сина. Син. Оче, ја со заклињом да нисам! Отац. Тгути, лажљивче јодан!.. Зар овај доказ није довољан? Господин, не може да идо на поти спрат !... тешко му је попети со још један спрат !.. помориће му со бубрози !.. Жао ти ногу ? .. сад ћеш добити своје... Син. Али очо ? .. Отац. Не причај ништа... овамо... овамо, кад тикажем! да то научим... Син. Али... нисам ја... Отац. Ти си крив за све... како со каже? .. ко лажо тај и краде... (НАСТАВИЋЕ СЕ)

ПОУКЕ И ОБАВЕШТЕЊА

Учињена су нам ова питања: I Суд општине алдинско, актом својим Бр, 799, пита: »Суд овај моли уредништво, да у првом наредном броју изволи дати обавештење о овомо: Ову општину алдинску, састављају два села, и то: село Алдинац и Репушница, па према томе ова општина, поред свог продседника, има и свога два кмота. као чланове суда. ■ Про извесног вромена, кмет сола Алдинца дао јо оставку, и ова му од стране суда и одбора на основу законских разлога одлуком уважона, а на његово место, истом одлуком, одбор је из својо средине изабрао јодног одборника за вршиоца дужности кмета, до дана избора, и оваку одлуку надзорна полициска вааст одобрила јо.

Сем овога, пре но што би био одређен нов избор на место овога кмета, десио се случај, те -јо онај кмет другога сола Репушницо умро. Поводом овога, суд и одбор и на место овог кмета узео је из средине одбора још јодног одборника за врншоца дужности кмета истога села Репушницс, до избора, па је и ова одлука према закону доставл>ена надзорној власти, која је такође примљона к' знању без икаквих примедаба, што значи да је у свему и одобрена. Од онога дана, од кога су ови одборници одлукама уведени у дужност као вршиоци дужности кметова, они су на прво мосто примали кметовску плату, па су за то исто вроме вршили и сво дужности кметова, које из разних закона истичу. Па како је по чл. 88. става послодњег закона о општинама казато, да се одборником може замонити само један кмет, а но више, и како овди у оваком раду но стоји замена кмета са одборником, већ стоји случај, да је општински суд од једаред оба кмвта изгубио, и њима изабрао вршиоце дужности кмотова, то сада дакле, настаје питање, да ли јо у оваквом случају правилан рад суда овог или не. Да ли се ови сматрају као кметови или као вршиоци дужности кмотова, пошто су, наравна, ствар, и кметовску плату за то времо примили, и најпосле како се њихови потписи на пресудама и осталим актима сматрају, да ли као кмстовски или другачо, и да ли је њихов рад у опште иравилан у колико су га они као овакви за време своје службо обављалн или не ? с( , — На ово питање одговарамо: Кад је кмоту села Алдинца уважена оставка а кмет села Репушнице умро, те тако оба кметска меота остала празна, онда су им се морали иаћи заменици. Да су ова сола имала још по једног кмота, онда би по чл. 38 и 120. закона о општинама, они били заменици овим бившим кметовима, али како тога није било, онда им јо замонике тробало наћи на други начин. Тај други начин продвиђсн јо ставом осмим чл. 122. поменутог закона, дакло из одборника дотичних моста, и суд јо тако и урадио, и њогов је рад у томо поглоду саобразан закону. Одбориици, одређони на овај начин да заступају кмотове, улазо у. сва права кметова, и сваки њихов рад у томе својству, и у границама закона, има пуну важност и законитоот. Овакав њихов положај нијо у оукобу ни са наређењима чл. 88. закона о општинама, јор со они овдо но јављају у улози тронутних замоника кмотовских, него у својству вршиоца сталне кмотовоке дужности. 11 Јодаи полицијсаи писар пита: Молим уродништв за објашњоњо у слодоћем: Ја сам добио за писара I. класе начелства 16 марта 1905. г. а један други писар добио јо иоту класу крајем јуна иоте годино.