Policijski glasnik

СТРАНА 64.

ИОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

БРОЈ 8.

1, да се овом одлуком општинског одбора не додирује никаква концесија, а још мање закључењо каквог уговора; 2,даје општински одборпо чл. 86. тач. 21. и чл. 129. тач. 11. закона о општинама био надлежан за доношење ово одлуке; 3, да овом одлуком, одбор нити је чинио какво задужењо, нити у овоме случају има мсста примени чл. 86. тач. 7. закона о општинама, као да је одбор прекорачио круг надлежвости. Јер сума новаца, коју јс одбор наменио и пројектовао, овом одлуком за електрично осветлење биће регулисавана општинским буџетом у будуће строго у границама чл. 32 закона о општинама. Овом одлуком нити се задужују грађани, нити пак одбор истом одлуком узима на собо зборску надложност, јер ако будући буџет општински будо прелазио суму 50°/ о непосредног пореза исти ће збор као надлсжан и решавати као што се то предвиђа чл. 132 закона о општинама, и чл. 108. тач. 17. закона о уређењу округа и срезова, чл. 167 Устава и чл. 9. закона о општинским буџетима. С тога је а оа основу чл. 170 закона о општинама, чл. 11 закона о уређењу округа и срезова а с поглсдом и на закон о таксама одобрило одлуку а жалбу одбацило као неумесну. Противу овог решења окружног начелства изјављена је жалба Државном Савету. Државни Савет на основу чл. 170 закона о општинама поништио јо ово решење из раглога: Одлуком одбора општинског од 23 децембра 1912 годино.расправљано је поред пнтања о будЈ ћем начину освотлења вароши и питањо о количини суме које се за осветлоње има да ангажује као буџетски издатак, па је решено: да се место досадашње суме од 13000 динара, колико је уношено у буџот општински за осветлење вароши, у будућс уноси сума од 24000 динара за освстлење улица и општинских локала с тим да се у погледу општинских приреза у свему испуњавају одродбо чл. 131 и 132. закона о општинама. Овај поступак општинског одбора неправилан јо и незаконит. По чл. 130 закона о општинама општински буџет саставља општински суд са својим благајником и подноси га на претрес и решење општинском одбору најдаље до 1-ог марта сваке године. По чл. 127 закона о општинама општински буџет преставља прорачун општинских прихода и расхода и у исти се по чл. 128 и 129. уносе општински приходи и расходи. Издатак за осетлоње вароши уиоси се у буџет као расход према тач. 11. чл. 129. закона о општинама. Овај је издатак саставни део буџета, и као такав но може се издвајати и бити као буџетска позиција засебаи предмет рсшавања од странс општинског одбора, већ се иоњему, као и осталим буџетиским позицијама које со уносе у буџст као

расход, има да решава од стране одбора општинског, у смислу напред наведеног чл. 130 закона о општинама приликом претртеса општинског буџета са којим се, пошто га реши и одобри општински одбор, поступа даље према чл. 131 и 132 закона о општинама. Одлука од 7 Фебруара 1913 године Вр. 69.'

Може ли одбор општински у свако доба одузети власт општинским пуномоћницима? По предлогу суда општине 3., одбор исте општине 26 Фебруара 1912. године, донео је решење: да се избраним опгптинским пуномоћницима одузме пуномоћијо и од дужности разреше, а на њихова места одредио је друге пуномоћнике. Ову своју одлуку општински одбор засновао је на чл. 86. тач. 6. закона о општинама. Противу ове одлуке бивши пуиомоћници општински изјавили су жалбу начелнику среском који јс решењем својим од 7 марта 1912 године, Бр. 3736 задржао исту'од извршења, на основу чл. 152 закона о општинама, са ових разлога. Ни јодним законским прописом није овлашћен суд и одбор да прс времена разрешава изабранс пуномоћнике кад они нису дали оставке редовним путем, јер је то противно § 90 грађ. суд. пост. Ако би општински пуномоћницн својом радњом штетили општинске интересе и упропашћивали општииску имовину, њих треба оптужити суду и они ћо за сваку штету одговарати. По изјављеној жалби суда и одбора опшгинског Дужавнп Савот је нашао да ово рошоње надзорне власти но одговара закону, јер општински одбор можс у свако доба одузети издато пуномоћије опнјтнским пуномоћницима кад нађе да то интерс си онштински захтевају— § 622. грађан. закона у вези са § 90 грађан. суд. пост. Позивање начелника среског у жалбеном рсшењу на пропис § 90 грађан. суд. пос.т. неумесно је. Из овога законског прописа не може се извести ограниченост општинског одбора за одузимање пуномоћија општинским пуномоћницима кад то општннски одбор за сходно нађе. Стога је а на основу чл. 170 закона о општинама поништио решење надзорне власти као противно закону. Одлј ка Државног Савета од 9 Фебруара 1913 годино Бр. 5520. К. И. Б.

СЛУЖБЕНЕ ОБЈАВЕ П О Т Е Р Е Илија Пауновић, Милоје Јануловић, , и Момчило Ђурић, притвореници начедника ' среза хомољског, побегли су из нритвора. И.шја је родом из Близнака, стар 3 4 год. »исока раста, смеђ, бркова смеђих широких.

Мидија је родом из Вуковца, стар 22 год., средњег раста, црномањаст, косе и бркови црних. Момчило је родом из Вуковца, стар 18 год., малог раста, црномањаст. Ови на глави носу црне велике шубаре. Депеша начелника среза хомољског Вр. 7 56.

Т Р А Ж И С Е Радован син. иоч. Паје Плазинића, из Губеревца, отишао је од своје куће још 2 5. јануара ове године и до данас се није јавио. Радоваи је стар 14 година, средњег раста, црномањаст, образа округлих, косе црне, очију црних, носа малог, на потиљку главе и челу има белегу. Акт начелинка среза драгачевског Вр. 1034.

КРАЂА СТОКЕ Ноћу између 14.. и 15, тек. месеца нецознати крадљивци, украли су два вола са салаша Радисава Милошевића из Шетоње; један је длаке сиве, матор 3 год., без роваша; други је длаке рујасте, на челу лисаст, матор 2 год. ровашен у десно уво спреда. Депеша начелника среза млавског Вр. 1641. Ноћу између 12. и 13. тек. м-ца, непознати лопови, украли су једног коња, из затворене кошаре Стојану Н. из Јабуковца. Коњ је матор 8. до 9. година, длаке затворено доратасте, китка на глави и репу подшишана, и на леђима има белегу од убоја. Депеша начелника среза брзопаланачког Бр. 976.

МАНГУП СТОКА У општини трњанској налази се једна мангуп кобила, длаке беле. Депеша начелника среза моравског округа нишког Бр. 1 943.

НАЂЕН ЛЕШ Код кафане „Стара Србија" на Сави нађен је леш једног непознатог човека. Стар је од прилике преко 6 0 год., раста средњег, у лицу је плав, косе седе и на темену челав, брада и бркови седи и потшишани. Од одела имао је плав кратак капут, плав пруслук, и затворено жуте пантадоне од сомота; а на ногама чизме. Приликом увиђаја нађена је код њега само једна лекарска упутница, од 10 /'XII са потписом Д-р Марковић, а која гласи на неког Јована Костелера, да се прими у бодницу. Акт Управе града Београда Бр. 3937.

Штампа Краљ. Срп. Државне Штампарије

Уредник А. Ј. Кузмановић.