Policijski glasnik

ОТРАНА 320.

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

вица судити војни судови све оне које су учињене од дана мобилизације, дакле од 17. септ. 1912. год. — Међу тим Указом одређеним кривицама је и кривица из § 85-а крив. зак., за коју се окрувљује М. Ј., као лице грађ. реда, а коју је кривицу учинио 12. октобра 1912. год., дакле после дана, кога је објављено мобилно и ратно стање с< . * * * Један случај сукоба о надлежности између начелника војне станице и полицијске власти за извиђање и суђење кривице за бесправно крчмење пића. (Одлука Касац. Суда од 2. августа 1913. г. Бр. 1686). Касац. Суд расмотрио је акта сукоба о томе, ко је надлежан за извиђање и суђење кривице Ј. П. из М., оптуженог за бесправно крчмење пића, који се сукоб појавио између начелника среза моравичког и начелгшка куншћске војне станице, — па је нашао: »Кад се из акта овог предмета види да је начелник војне станице дозволио оптуженом Ј. П. као војном обвезшшу продају животних намирница и пића станичном особљу и пролазећим војним трупама. па ту дозволу надложна виша власт (в. акт команданта IV пуков. окр. команде од 26.—VI—1913 бр. 1148) оценила као засновану на уредби о служби у позадини војске, — онда се има узети, да и питање о кривици опт. Ј. П., које се тиче правилне нримене дате му дозволе, може бити предмет оцене само војне, а не грађанске власти, начелника среза моравског, у толико пре што је полиц. власт, према чл. 69. уредбе о војној дисциплини и §. 24. полиц. уредбе, надлежна за извиђање и суђење иступа које учине војници кад су на одсуству, а међутим тај случај није овде, јер је опт. Ј П. на војној дужности®. Ј. СЛУЖБЕНЕ ОБЈАВЕ П О Т Е Р Е Живојин Павловић из Суботице, који одговара за опасну крађу побегао из затвора.

Живојин је стар 22 године, раста средњег, очију црних, бркова црних, у војничком оделу. Депеша начелннка среза посавотамнавског Бр. 3997. Непозиати зликовци, ноћу између 14. и 15. ов. месеца извршили су убпство над Ђорђем Чолаковићем и Николом Перићем из Крњева, а по убиству бацили су их с пута у једно имање атара општнне мало-нланске, том приликом зликовци су им одпели 600 до 700 дипара. Депеша начелгшка среза орашког Бр. 7030. Никола Глигоријевић, слуга из Паљина, извршио је крађу, иа затим побегао. Никола је стар 60 година, средњег раста, просед, смеђ у сељачком оделу. Акт Управе града Београда Бр. 29781 ТРАЖИ С Е Милован син Мнхаила Васиљевићн ,, из Доње Трепче, отумарао је од своје куће незнано где; стар је 12 година, очију крупних-буљавих, носа малог, раста сптног, танко говори. Акт начелника среза љубићског Бр. 1 3240. Данило-Дача Ђорђа Д. ЂермановиИа, из Вел. Извора, отумарао је од своје куће незнано где; стар је 11 година, смеђ, очију црних. Акт начелника среза зајечарског Бр. 12494.

НАЂЕНИ ЛЕШЕВИ На дан 8. ов. месеца нађен је у јазу Сарићеве воденице на реци Тимоку непознати човечији леш; стар 30 — 35 година, висок је 175 см. смеђе косе, риђих бркова, од одела има антерију од црног сукна, кошуљу од белог памучног платна извезена на ирсмма и рукавима, на ногама говеђе опанке. Акт Управе града Београда Бр. 31124. На дан 3. ов. месеца са десне стране нута Чукарица—Обреновац, нађен је обептен о једну врбу један

непознати човечији леш, чију слику износимо, стар 20—22 године; смеђ — црномањаст, малих наусница, без браде, дугачког лика, очију затворено-смеђих, у оделу босанско-хер-

цеговачком, плаве чакпшре, црвени цемадан гуњић и гуњ. Акт начелника среза врачарског Бр. 12204. На дан 7. ов. месеца избацпла је река Дунав леш непознатог човека на обалу више села Корабова, легп је нађен у пола распаднутом стању, има на себи кошуљу и нрслук од беле тканине, крагну од каучука са малом кратком машном, леш изгледа да је некога радника. Акт Унраве града Боограда Бр. 31116. КРАЂА СТОКЕ Непознати лопови украли су Милутину Ристићу из града Сталаћа, једнога коња дората, са белпм пегама по плећима. Акт Управе града Београда Бр. 30240. Непознати лопови украли су Благоју Николићу из Губина Дола, једну ждребив;у, стару 3 године, репаподсечена, без других роваша. Депеша начелника среза ужичког Бр. 8249. Непознати крадљивци украли су Данилу Благојевићу, из Жабара, једну кобилу, стару 3 године, длаке доратасте, без жига. Деиеша начелника среза моравскогокруга пожаревачког Бр. 10951.

Штампа Краљ. Срп. Државне Штампариј

је

Уредник Добривој В. Бакић.