Policijski glasnik

БРОЈ 41.

У БЕОГРАДУ, НЕДЕЉА 3. НОВЕМБРА 1913.

ГОДИНА IX

Ф ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК СЛУЖБЕНИ ЛИСТ МИНИСТАРСТВ& УНУТРАШЊИХ ДЕЛА (ВЛАСНИК МИНИСТАРСТВО УНУТРАШЊИХ ДЕЛА) .полицијски гласник" излази једанпут, а према потреби и више пута недељно. претплата се полаже у напред, и то најмање за пола године, код сви ,у полицијских власти, и износи: 20 дииара на годину за државна и општинска надлештва, а за све друге претплатнике у опште 12 динара годишње. за иностранство: годишње 24, полугодишње 12 динара у злату. поједини бројеви „полицијског гласника" не продају се. рукописи се не враћају

СЛУЖБЕНИ ДЕО

ми П Е Т А Р !. оо милости божјој и вољи народној КРАЉ СРБИЈЕ На предлог Нашег Министарског Савета, а на основу § 5. Устројства Централне Државне Управе п на основу Наше Прокламације од 25. августа ове године, прописујемо ову УРЕДБУ о ЈАВНОЈБЕЗБЕДНОСТИ у ОСЛОБОЂЕНИМ ОБЛАСТИМА Члан 1. Државна нолициска власт, у недостатку редовних органа за чуваље личне н имовне безбедности има права да тражи од војне команде унотребу војске за чување јавне безбедности. Команда је дужна да по овом захтеву одмах поступи, и полициска власт мора одмах о овоме да извести Министра Унутрашњих Дела. Члан 2. Кад се неко одметне од државне власти, те ова не може с њиме жОпшти, казниће се само за ово одметање робијом^до пет година. Као доказ за постојање овог кривичног дела служиће решење полициске власти, које ће се објавити у општини одакле је одметник. После десет дана од дана ове објаве оваквог одметника имају право убити сви државни службеннци и служитељи као и војна лица, ако им се на први позив не преда.

Члан 3. Онај, који је решењем полициске власти оглашен за одметника, ако у томе стању учини какав злочин, казниће се смрћу. Ако се овакво лице само преда власти, може му се казна спустити на робију од десет до двадесет година, кад суд нађе да то треба учинити према велпчини учињеног злочина и олакшИцама, које би суд нашао да стоје. Члан 4. Кад се у каквој општини деси више случајева одметања, па се одметници у року од десет дана по позиву полициске власти не врате својим кућама, полициска власт може раселити њихове породице онде, где буде за умесно нашла. Исто тако могу се раселити и укућани оних домова, у којима бн се вршило прикривање оружја или оружаних људи или криваца у опште, поред казне, која ће се противу њих по овој уредби изрећи. Одлуку о расељавању доноси начелник онога округа у коме је дотично село. Ова одлука одмах је извршна. Министар Унутрашњих Дела може овако расељенпм донустити повратак, својим решењем, кад то за умесно нађе. Његово је решење извршно. Члан 5. Ако се лице, које се по одлуци окружног начелпика нма да расели пз иеког места, у ово место понова врати без дозволе Министра Унутрашњих Дела, казниће се за ову кривицу затвором до три године. Члан 6. Кад се у цнљу одржавања јавне безбедности доведе војска у какву општпну или срез, онда ће трошак око издржавања те војске пасти на становнике те општине или среза. 0 овоме доиоси одлуку окружни начелник и та је одлука извриша. (спршиђе се)