Policijski glasnik

ВРОЈ 42.

ИОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

СТРАНА 335.

општински судови надлежни да ислеђују и решавају кривице предвиђене у закону о радњама, за које стоји у чл. 159. истог закона: да казну изричу полицијске власти, а у последњем одељку истога члана, да истрагу воде по овоме закону власти које и казну изричу? Повод овоме тражењу дао је првостепени суд за варош Београд, који је у једном конкретном случају иресуду суда општине београдске засновану по закону о радњама, одобрио као закону саобразну, а у другом случају је поништио пресуду истога суда, налазећи да општински суд није надлежан за рептавање кривица по закону о радњама, већ да је за исто надлежна полициска власт. Касациони је суд у општој својој седници, на осцову тач. 2. § 16. закона о своме устројству, дао овакво своје мишљење: »У чл. 159. зак. о радњама предвиђене су кривице које извиђају и решавају полициске власти. ГТо зак. о општинама — Чл. 74., општински судови имају и полицијску власт. У чл. 95. пом. закоиа о оиштинама превиђени су послови, које општински судови врше као полицијске власти. Суд општине београдске врши такође као и полиц. власт све оне послове, које врше и остали ошптински судови, само што овај општински суд не врши послове предвиђене у тач. 2, 8 и 11. чл. 95. зак. о општинама, већ те послове у Београду врши управа града Београда. Ови изузетни послови од општине београдске ови су: старање о безбедности лица и имања у општини — тач. 2. чл. 95., вођење бриге да ко не даје повода п не иде на руку развратности и скарадности, н све нгго је противу морала и благих обичаја да отклања — тач. 8. чл. 95; и вођење надзора пад лицама, који су под полиц. надзором и да о њима води тачан списак — тач. 11. чл. 95. Када се ови изузети послови, који не улазе у надлежност општине београдске, упореде са пословима и кривицама предвиђеним у закону о радњама јасно се види, да пи један од оних изузетих иослова од надлежности суда општине београдске није иредвиђен у закону о радњама, нити се ма по ком законском пропису овога закона такви пословп расправљају. И по §§ 3. и 4. а Полиц. Уредбе ошптински су-

дови су такође и полицијске власти, и врше све оне послове, извиђају и решавају сва иступна дела предвиђена у III части казн. зак. као што то врше и полиц. власти. Кривице предвиђене у закону о радњама, по природи дела, иступпа су дела. Поред овога, ниједним законским иаређењем по закону о радњама нису искључепи ошптинскп судови да извиђају и решавају кривице предвиђене утоме закону, нити се пак ма којим законским прописом помиње да су једно општински судови а друго нолицијске власти, и у опште нема се разлога узети, да се у закону о радњама, поменувши полиц. власти, помишљало само на државну полиц. власт а не и на општинске судове као полпц. власти. Са изложенога, Касац. Суд налази: да су за ислеђење и решавање кривица ио закону о радњама, за које је у чл. 159. казано да казну изричу полицијске власти, надлежнн и општински судови као полицијске власти". Одвојено мишљење судије II. Ј. гласи: Члан 159. зак. о радњама прописао је које су власти надлежне да изричу казне за кривич. дела, предвиђена законом о радњама. Тим зак. прописом дато је право полиц. властима да изричу казне по чл. 153. тач. 4., 5. и 7., по чл. 154. тач. I. н 3., по чл. 155. тач. 3. и по чл. 157. тач. 1., 2. и 3. зак. о радњама, а није дато право и општинским судовима да те казне изричу. Ово право за општинске судове не може се изводити ни из зак. о општинама, ни из Полиц. Уредбо, кад им то право није дато законом о радњама, нао саецијалним законом. С тога сам мшпљења: да законом о радњама нису и општински судови овлашћени да извиђају и суде она кривич. дела предвиђена законом о радњама, за које су надлежне- полиц. власти". Ј.

СЛУЖБЕНЕ ОБЈАВЕ П О Т Е Р Е Бошко Марковић, Диганпн из Црнића, среза тамнавског округа ваљевског, одговара. за разбојништво, али се налази у бегству.

Бошко је стар 45 година, раста средњег, лица црног, обрва и бркова црних, при извршењу дела рањеи је у руку. Депеша начелника среза посавотамнавског Бр. 4620. Павле Диник, из Г. Б. Реке, који је осуђен на прогонство у своје место рођења, побегао је. Павле је стар 17 година, омален, црномањаст. Акт начелника среза зајечарског Бр. 13415. Жилосав Стевана Павловића, из Трновца, који је одговарао за опасну крађу, побегао је испред спроводника. Милосав је стар 16 година, лица плавог, очију смеђих, на себи има одело од шајка, а на глави шубару. Депеша начелника среза орашког Бр. 8361. Жилорад Г. Жијатовић, из Калањевца, извршио је убиство па затим побегао. Милорад је стар 30 година, плав, висок, развијеи, очију плавих, жутих, ретких, кратких бркова, у горњој вилици нема средњег зуба те изгледа крезуб; на себи има: поцепан гуњ од шајка, турске војничке ианталоне окрпљене на коленима и потковане опанке. Депеша начелника среза таковског. — АБр. 1346. Радисав С. Радивојевић, из Газдарева, одговара за насилно одвођење девојке, али се налази у бегству. Радисав је стар 17 година, раста средњег, дежмекаст, лица округлог-пуног, обрва смеђих, косе црно-смеђе, очију граорастих, бркова малих, црних; на себи пма: вунено гуњче и чакшире, а на глави шајкачу. Акт начелника среза јабланичког Бр. 15675. Непознати крадљивци ноћу 31. пр. месеца извршили су крађу Кости Недељковићу, каФеџијн из Аранђеловца. Поред осталих ствари украли су му 10 комада акција ја^ сеничке задруге под бр. 169., 170., 171., 172., 173., 174., 175., 176 , 177. и 178. Депеша начелника среза јасеничког округа крагујевачког Бр. 16075.