Policiski rečnik : Knjiga druga Ž — Lj

Жив

мих радника тако и у погледу материјала. Нарочито треба обратити пажњу на личну чистоћу радника, на чистоћу судова, прибора, и тепсија, које се употребљују за мешење и печење колача и бурека, као и на исправност и нешкодљивост материјала, који се често пута употребљава за шарање колача, 4. Месарнице морају имати Ддовољно простора за смештај | тезге, касапског пања и довољан број вешаљки за вешање меса, које се не сме вешати уза зид. Свака месарница мора имати и свој апарат за хлађење, где се оставља и чува све непродато месо, а за време топлих дана у њима се мора држати месо и за време продаје и тако чувати од мува, које треба свима начинима утамањивати, Исто се тако и по кобасичарницама, мора одржавати највећа чистоћа у погледу израде кобасичарских производа. Месарски момци, секачи и продавци морају свакодневно имати. чисту кецељу преко прсију, а особиту пажњу ваља обратити на личну чистоћу.

5. По продавницама, зелени и воћа, ужичких производа, по млекарницима, и бозаџиницама, мора владати примерна ~ чистоћа у потледу производа, који се продају. делен и воће мора бити увек свеже, ужички производи исправни, млеко и млечни производи добро справљени и скувани у исправним судовима, а боза, се мора справљати у чистим судовима.

Радници око ових производа. морају обраћати највећу пажњу на личну чистоћу и на исправност робе, коју продају.

6. Ове просторије памењене ва продавнице животних намирница

39

Жив |

морају се свакодневно чистити и брисати мокрим крпама, а под бар двапут | недељно изрибати и 0прати, 1

Столови и клупе се морају два пута недељно врелом водом опрати и изрибати, а ако су обојени ЧИстом водом избрисати. ·

Пљувасонице морају бити постављене по свима просторијама, на видном месту, а за време лета, употребљавати све начине да се муве потамане. :

7. Општински надзорници води-. ће контролу над чистоћом свију ових радња са Животним Haмирницама, Општински лекар водиће надзор над здрављем и личном чистоћом радника и прода-

_ вада по овим радњама. Ветеринар ће вршити прегледе меса, а општинска, лабораторија, вршиће повремене пробе свих животних намирница. и о томе поднашати иввештај Министарству. Сваки преглед т нађена неисправност уводи се у. нарочиту књигу „контролник“ коју мора сваки сопственик радље имати и одакле се може видеги када, како и с којим је предлозима надзор вршен,

8. Ко буде грешио против овог правилника, биће кажњен по ЧЛ. 33. Санитетског Закона до 30 дана , затвора односно до 150 динара, новчане казне“. |

|

% %

По чл, 158. т. 7, зак. о радњама кажњава, се новчаном казном од 100 до 1000 динара „онај који би продавао фалсификоване, покварене или заражене –· продукте, или би у својој радњи такве продукте употребљавао, а тако исто и онај који би продукте под лажним именом продавао. Ако је