Povrće i njegovo gajenje : posebni deo : pouke, uputstva i podaci za proizvodnju i opis 67 vrsti i mnogobrojnih sorti povrća : sa 97 slika u tekstu

БУНДЕВА ШЕЋЕРКА 5

Једино што се у плодовима налази нешто разлике. донекле и у облику, а највише у осталим њиховим особинама. У Бундеве Шећерке месо је сочније, слатко и има нарочити мирис. Више се употребљава за кување него за печење.

И ако је Бундева Шећерка по изгледу слична Бундеви Печенки, ипак то нису биљке исте расе. Њихови цветови не могу међусобно да се оплоде и до данас није нађен ни један производ мележења Шећерке и Печенке.

Бундева Шећерка и ако је затечена у Америци као гајена биљка у истом времену, кад су први пут Европљани видели и Бундеву Наполитанска Торбача. Печенку, ипак њена постојбина није Америка него Азија. Из Азије мора бити да је пренешена непосредно, још пре него што је Колумбо открио Америку. Вероватно да је прешла истим путем, којим је из Азије у Америку приспело више разног растиња, па и животиња.

Бундева Шећерка гаји се на истоветан начин, као и Бундева Печенка. Једино што се може да сеје на растојање од 21/, м,

Сорте: Наполишанска Торбача, плод дугачак, накривљен, на крају задебљао. Само у том дебљем делу налази се шупљина“ са семеном, иначе ова је бундева испуњена жутим, чврстим и слатким месом, за то се назива још и „Пуна Тиква“. Позностасна сорта са најпре зеленом кором, која пожути или поцрвени кад узре. Мирпда, са плодовима испод средње крупноће, дугуљастог облика, чија је кора загасито зелена и прошарана јаснијом бојом, Месо

загасито црвено, чврсто, слатко и са јаким мирисом. — Бордовска Бундева, има мали округласт плод; позностасна сорта одличне каквоће. — Јокохама Бундева, средње крупноће, пљосната, поз-

ностасна сорта, са кором загасито зелене боје и избразданим поделама на кришке.

БУНДЕВА ВОСКОВКА

Вешпсаза сешета ЗАМЈ.

Племе: Бундеве (СиситнНасеае). — Постојбина : Индо-Кина. — Једногодишња. биљка. — Врежа: дугачка по 2 м. — Лист: широк. доле срцаст, по неки пут и петоугласт. — Цвет: жут, јако отворен. — Плод: издужен, ваљкаст, маљав у незрелом стању, а кад сазре, покрије се неком врстом белог воштапог пепела, због чега је и дат назив „Восковка“. Достиже тежину од 4—5 кгр, — Семе: сиво,